Gyimesi Mikulcovi dôveruje, podľa Krúpu prespal pri migrácii ďalšiu krízu

Migráciu treba riešiť komplexnejšie, a to aj na maďarsko-srbskej a grécko-tureckej hranici. Zhodli sa na tom poslanci Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS) a György Gyimesi (OĽANO). Obaja vidia potrebu riešiť situáciu aj na európskej úrovni. Nezhodujú sa však v tom, či Slovensko a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) situáciu zvládajú. Gyimesi Mikulcovi dôveruje. Podľa Krúpu minister prespal ďalšiu krízu, v parlamente bude hlasovať za jeho odvolanie.

12.11.2022 13:52 , aktualizované: 15:06
migranti, Brodské , Kúty, hranica, Foto: ,
Migranti neďaleko hraničného priechodu Kúty–Brodské.
debata (9)

Gyimesi skonštatoval, že problém migrácie nie je nový a poukázal na situáciu na srbsko-maďarskej hranici. Označil za hlúposť tváriť sa, že Mikulec je za túto krízu zodpovedný. Podčiarkol, že Slovensko je len tranzitnou krajinou migrantov a keďže ich ČR vracia k nám, musíme s nimi niečo robiť. Čo sa týka situácie na slovensko-maďarských hraniciach, vláda podľa neho nechce ísť cestou ich zatvárania a komplikovania situácie množstvu ľudí žijúcich v maďarskom pohraničí.

Migranti v stanovom mestečku v Kútoch
Železničná stanica v obci Kúty
+5Migranti v stanovom mestečku v Kútoch

Mal informácie od tajných?

Zároveň podčiarkol potrebu apelovať na Európsku úniu (EÚ) a Európsku komisiu (EK), aby sa niečo robilo na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. Predpokladá, že keď sa SR vedela „až servilne“ správať vo vzťahu k EÚ, tak by nám to Únia teraz mohla vrátiť a riešiť situáciu.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Hamran: Kroky Česka na hraniciach so Slovenskom nie sú účinné

Krúpa skonštatoval, že Mikulec musel mať informáciu od spravodajských služieb či cudzineckej polície, že tu máme migračnú vlnu a treba konať. „Miesto toho, aby sme dopredu na to upozorňovali, riešime to ex post,“ podotkol. Tvrdí, že poznáme migračný tok a napriek tomu nemáme riadne kontroly na maďarskej hranici. Poukázal na nízky stav naplnenosti Policajného zboru a tvrdí, že Slovensko zlyháva v riešení problémov s prevádzačmi. Vníma to ako dôkaz, že Mikulec nezvláda svoju funkciu.

Rovnako ako Gyimesi aj Krúpa očakáva od EÚ, že sa problematikou začne komplexnejšie zaoberať. Hovorí o možnosti posilnenia frontexu a počtov policajtov na maďarsko-srbskej a grécko-tureckej hranici. „Vyžaduje si to komplexnejší prístup,“ doplnil.

Migrant / Migrácia / Ahmed / Čítajte viac Sýrčan Ahmed, ktorý uviazol v Kútoch: Bulhari na nás štvali psov, Česi nás bijú

Rezort: Slovník nehodný ani debaty v krčme

Rezort vnútra vyjadrenia Krúpu vníma ako politické účelové vyjadrenia, ktorými sa chce zapáčiť svojmu straníckemu šéfovi Richardovi Sulíkovi. „Slovník pána Krúpu voči ministrovi vnútra dnes nebol hodný ani debaty v krčme. Niet sa však čo čudovať, keďže jeho stranícky šéf nazval dvoch poslancov Výboru NR SR pre zdravotníctvo v uplynulých dňoch cholerou alebo rakovinou, čo si nezaslúži ani bližší komentár,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Podľa nej Mikulec problematiku nelegálnej migrácie rieši kontinuálne počas celého obdobia vo funkcii, v posledných mesiacoch o to intenzívnejšie. Najbližšie odvolávanie ministra považuje rezort za účelové a politické. „Svedčí o bezbrehom bažení po opätovnej moci jeho navrhovateľmi, tiež ambícii o ďalšom rozkrádaní verejných peňazí,“ uviedla Eliášová. Ako ďalej zdôraznila, sekundárnu migráciu v rámci Schengenu zavedením vnútorných kontrol na hraniciach nikdy nezastavíme. Je to podľa jej vyjadrenia rovnaké ako myslieť si, že zastavíme prúdenie zimy do domu zatvorením dverí na izbe bez toho, že zavrieme vonkajšie dvere domu.

Eliášová doplnila, že ministerstvo vnútra robí maximum pre to, aby sme sa o nelegálnych migrantov pri ich dočasnom zotrvaní na Slovensku postarali. „Zvýšili sme počty spoločných hliadok na maďarskom území na hlavných dopravných ťahoch, ako aj vo vlakoch a na železničných staniciach, vyslali sme 39 policajtov na vonkajšie hranice Maďarska, ďalších 30 policajtov bude vyslaných do operácie Frontexu v krajinách západného Balkánu. V súčasnosti je do operácii Frontexu vyslaných 16 policajtov,“ informovala.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Juraj Krúpa #Roman Mikulec #György Gyimesi