Požiar v Malej Fatre hasiči zlikvidovali aj bez techniky, príčinou zrejme ľudský faktor

Požiar suchej trávy na hrebeni Malej Fatry hasiči zlikvidovali, informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

12.11.2022 17:54 , aktualizované: 13.11.2022 11:03
požiar Foto:
Požiar v Malej Fatre v sobotu 12. novembra 2022.
debata (4)

K likvidácii požiaru podľa neho došlo okolo 19.30 h. Požiarovisko po uhasení požiaru monitorovala Horská záchranná služba s dronom.

Stránka Chaty pod Chlebom na svojom facebooku zverejnila záber zo zhoreniska, ktorý ukazuje, že za požiarom bol zrejme prenosný plynový varič. Túto verziu neskôr potvrdilo aj vedenie hasičov na facebooku. „Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru je varič, ktorý hasiči našli na mieste. Osoby sa na mieste nenachádzali,“ napísali hasiči.

Chodníky uzavreli

Horská záchranná služba na svojej webovej stránke v nedeľu informovala, že v okolí požiariska uzatvorili niektoré turistické chodníky. „Upozorňujeme, že z dôvodu požiaru je uzatvorený červeno značený turistický chodník zo Snilovského sedla na Poludňový grúň, modro značený turistický chodník zo Šútova na Chatu pod Chlebom a žlto značený chodník zo Sedla za Hromovým smerom na Chatu pod Chlebom," informuje HZS.

Požiar vypukol v sobotu popoludní na hrebeni Malej Fatry medzi Chlebom a Poludňovým grúňom. Horel suchý trávnatý porast na ploche asi 300 krát 300 metrov. Na mieste zasahovalo 15 profesionálnych a 48 dobrovoľných hasičov.

Miesto bolo podľa Kypusa pre pozemnú hasičskú techniku nedostupné, vrtuľník vzlietnuť nemohol. „Na mieste zasahovali hasiči z hasičských staníc v Terchovej, Martine a dobrovoľní hasiči z priľahlých obcí," doplnil Kypus.

Napadnutie medveďom Čítajte viac Na bežca v Malej Fatre zaútočil medveď, dohrýzol mu celé telo
4 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #lesný požiar #Chata pod Chlebom