S vládou je spokojná iba pätina ľudí, 60 % chce Hegerovu demisiu

So súčasnou vládou je spokojných 23 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorý zverejnila RTVS v diskusnej relácii O 5 minút 12. Agentúra prieskum robila od 25. októbra do 8. novembra na vzorke 1 011 respondentov.

13.11.2022 14:15 , aktualizované: 14:45
Igor Matovič / Eduard Heger  / Foto: ,
Minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger.
debata (28)

Ďalších 70 percent respondentov deklarovalo, že nie je spokojných s pôsobením súčasnej vlády. Spokojné sú podľa prieskumu častejšie ženy a ľudia vo veku 18 až 29 a 60 až 69 rokov a taktiež obyvatelia Prešovského kraja.

Zároveň si 60 percent respondentov myslí, že vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) by mala podať demisiu. Opačný názor má 30 percent opýtaných a 10 percent nevedelo uviesť svoj názor. Za predčasné voľby je podľa prieskumu celkovo 62 percent opýtaných.

Peter Pellegrini Čítajte viac Hlas a Smer vedú v prieskume, vládne strany sa o niečo prepadli

Šipoš hovorí o obštrukcii opozície

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš označil v relácii hlasovací maratón v parlamente za obštrukciu opozície. Poukázal, že hlasovania sa v parlamente prekladali pre to, že opozícia vyťahovala pri nich kartičky. Nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase Matúš Šutaj Eštok si, naopak, myslí, že vládna koalícia visí pri hlasovaní na „šnúrke gatí Mariana Kotlebu“.

V OĽANO si podľa Šipoša prechádzajú zákony jeden po druhom a vyhodnocujú, či sú dobré a či môžu priniesť niečo Slovensku. Hlasovanie nechávajú na zodpovednosti poslancov. Doplnil, že hlavne apelujú na stranu SaS a poslancov, ktorí boli v ich klube. V parlamente nemajú podľa neho žiadne skryté dohody s opozičnými poslancami. „Dôkazom je aj tu môj kolega Šutaj Eštok, že žiadne dohody s nimi nemáme a hlasovali za naše zákony,“ vyhlásil.

Marian Repa aktual Čítajte viac Kollárova jazda alebo Ľupták by sa čudoval

Poslanec Šutaj Eštok tvrdí, že v parlamente boli svedkami chaosu, rozvratu a kupčenia s hlasmi. „Táto vládna koalícia dnes otvorene vládne s kovanými fašistami, nie s nejakými umiernenými kresťanmi alebo konzervatívnym hnutím okolo Tarabu a Kuffovcov,“ vyhlásil. Zmena druhého dôchodkového piliera prešla podľa neho vládnej koalícii vďaka hlasom poslanca Martina Klusa a štyroch poslancov z ĽSNS.

Obaja poslanci sa vyjadrili aj k situácii v zdravotníctve, tá je podľa Šipoša dlhodobým problémom. „Tu opäť dobiehame to, čo sa dialo za bývalých vlád. Obrovsky podcenili zdravotníctvo. Nie je to vidieť len na stave nemocníc a infraštruktúre, ale aj na tom, ako tie nemocnice fungujú,“ uviedol. Poukázal, že práve preto pracujú na tom, aby bolo viac lekárov na vysokých školách a rovnako aj v systéme. S lekármi budú intenzívne rokovať, nechcú vytvárať na nich tlak.

heger Čítajte viac Heger poprosil lekárov, aby stiahli výpovede: Rozumiem vašej vyčerpanosti

Začiatok decembra môže podľa Šutaja Eštoka priniesť len dve situácie. Buď sa vláda dohodne s predstaviteľmi lekárov a zdravotníkov, vďaka čomu bude poskytovanie zdravotníckej starostlivosti zabezpečené aj naďalej. „Druhá možnosť je, a teraz budem tvrdý, že tu začnú zomierať ľudia,“ upozornil poslanec. Podľa neho ide o „extrémne vážnu“ situáciu a o 17 dní hrozí, že odíde viac ako 2000 lekárov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Hegerova vláda #predčasné voľby 2023