Lekárski odborári zvolávajú protest za záchranu zdravotníctva. Memorandum vlády je plné fráz, tvrdia

Lekárski odborári zvolávajú protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva vo štvrtok (17. 11.) na Námestí slobody v Bratislave. Vláde vyčítajú nečinnosť v súvislosti s hromadnými výpoveďami lekárov. TASR o tom informoval šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

14.11.2022 10:50 , aktualizované: 12:20
visolajský Foto: ,
Predseda LOZ Peter Visolajský
debata (8)

„Predstavitelia LOZ sú od samého začiatku plynutia výpovedí pripravení každý deň na konštruktívne rokovania, vláda túto ponúknutú možnosť nevyužila, čo považujeme za hazardovanie so životmi a zdravím slovenských občanov. To bol aj hlavný dôvod na zvolanie protestného zhromaždenia,“ skonštatoval.

Spôsob komunikácie ministerstva zdravotníctva a vlády je podľa lekárskych odborárov nezodpovedný. „Dokument, ktorý nám predstavili a dali mu názov memorandum, je absolútne nedostatočným a okrem všeobecných fráz, ktorých sme už za roky dostali nespočetné množstvo, vládu nezaväzuje k žiadnym riešeniam problémov slovenského zdravotníctva,“ podotkol podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

Lengvarský Čítajte viac Lengvarský ustúpil odborom. Stiahnutie výpovedí čaká do konca týždňa

Protestným zhromaždením chcú odborári upozorniť vládu, aby využila zostávajúci čas na dohodu. „Cieľom splnenia ôsmich požiadaviek lekárov je zabezpečenie funkčného zdravotníctva. Bez funkčného zdravotníctva totiž Slovensko nebude bezpečná krajina na život,“ dodali.

Rezort presunul termín rokovania

Ako predtým informoval rezort zdravotníctva, avizované rokovanie zástupcov Ministerstva zdravotníctva SR s predstaviteľmi LOZ, ktoré sa malo konať dnes, sa uskutoční v náhradnom termíne. Dátum ani čas zatiaľ neuviedlo.

Odborári sú pripravení kedykoľvek v priebehu pondelka rokovať. Pre TASR to uviedol ich šéf Peter Visolajský v reakcii na preloženie avizovaného pondelňajšieho rokovania.

VIDEO: Heger poprosil lekárov, aby stiahli výpovede: Rozumiem vašej vyčerpanosti.

Video

„Na termín stretnutia s premiérom, ministrom financií a ministrom zdravotníctva čakáme od augusta. Na dohodu treba dve strany, sme ochotní stretnúť sa a rokovať kedykoľvek v priebehu dnešného dňa,“ skonštatoval.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Peter Visolajský, LOZ Čítajte viac Odborár Visolajský: Výpovede nestiahneme. Sám mám päť iných pracovných ponúk Vladimír Lengvarský Čítajte viac Po krachu dohody o platoch štát naženie lekárov do nemocníc núdzovým stavom
8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Lekárske odborové združenie