Prezidentka vymenovala rektorov piatich vysokých škôl

Rektori majú podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nezanedbateľný podiel na tom, "aby mladá generácia vedela a cítila s rovnakou jasnosťou a samozrejmosťou, čo je spravodlivé a čo je správne".

14.11.2022 14:45
rektori VŠ plavčan hriadlovský koklesová števček Foto: ,
Na snímke zľava nový rektor Vysokej školy Danubius v Sládkovičove Peter Plavčan, nový rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský, nová rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová a nový rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček počas vymenovania v Prezidentskom paláci v Bratislave 14. novembra 2022.
debata (3)

Čaputová v pondelok vymenovala rektorov piatich vysokých škôl. Na čelo Vysokej školy Danubius v Sládkovičove sa postaví bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Univerzitu Komenského v Bratislave povedie Marek Števček a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová. Ako rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bude pôsobiť Vladimír Hiadlovský. Samuel Abrahám bude na čele Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií, vymenovanie sa uskutočnilo v jeho neprítomnosti.

„Všetci už máte s pôsobením na tomto poste skúsenosti a ďalšie roky tak pre vás predstavujú možnosť pokračovať v začatej práci. Znamenajú aj dôveru, ktorú do vás vložila vaša akademická obec,“ pripomenula prezidentka.

Univerzita Komenského Čítajte aj Univerzita Komenského nemá dodávateľa energií na budúci rok, obrátila sa na ministra školstva

V príhovore Čaputová upozornila na blížiaci sa dátum 17. november, ktorý podľa nej symbolizuje odvahu a odhodlanie mladých ľudí postaviť sa na odpor totalitným režimom v rokoch 1939 aj 1989. Rektori majú podľa prezidentky nezanedbateľný podiel na tom, „aby mladá generácia vedela a cítila s rovnakou jasnosťou a samozrejmosťou, čo je spravodlivé a čo je správne“.

Súčasné prekážky a problémy máme podľa prezidentky lepšiu šancu zvládnuť ako spoločnosť, v ktorej budú vysoké školy tvoriť dobre fungujúci ekosystém, stanú sa živou súčasťou verejnej diskusie a budú etalónom odbornosti a etických štandardov. „Do vašich rúk je vložená dôvera, ale aj veľká zodpovednosť za formovanie nastupujúcej generácie mladých ľudí. Počúvajme ich a komunikujme s nimi. Verím, že posilnenie transparentnosti a demokratických procesov na vysokých školách pocítime aj pri fungovaní a smerovaní našej krajiny,“ dodala.

Minister Ján Horecký v Košiciach Čítajte viac Na vysokých školách sa vraj prepúšťať nebude
3 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #vysoké školstvo #Zuzana Čaputová