Pozrite si, kedy sa začnú vianočné trhy v krajských mestách. Na výzdobe neplánujú šetriť

Dva roky po sebe boli pre pandémiu mestá bez vianočných trhov. Jediné, čo ľudí tešilo pri prechádzkach, bolo sviatočné osvetlenie.

15.11.2022 06:00
Žilina Vianoce advent výzdoba Foto: ,
Na snímke vianočné osvetlenie v meste Žilina.
debata (3)

Hrozilo, že v tomto roku pre stúpajúce ceny energií ubudne aj z neho. Krajské mestá sú však odhodlané neukrátiť svojich obyvateľov a návštevníkov ani o trhy či svetelnú nádheru.

Hlavné mesto Bratislava reaguje na zvýšené ceny energií a bude ich zohľadňovať aj v súvislosti s vianočnou výzdobou. Vlani bola vianočná výzdoba v meste koncipovaná inak ako po minulé roky, hustota svetelnej výzdoby bola bohatšia. „Tento rok bude aj vzhľadom na aktuálnu situáciu o čosi menej svetelných prvkov, no opäť budú tvorené najmä úspornými LED prvkami. Mestským častiam sme tiež odporučili, aby zvážili rozsah výzdob a siahli práve po úspornejších LED variantoch. Svietenie vianočnej výzdoby sa skráti približne o mesiac, potrvá do Troch kráľov,“ opísala situáciu Dagmar Schmucková, hovorkyňa mesta.

zväčšiť Vianočné trhy v Bratislave. Foto: Pravda
Vianoce - trhy - Bratislava Vianočné trhy v Bratislave.

Vianočná výzdoba bude v Trenčíne nainštalovaná v rovnakom objeme ako minulú zimu a ani ju nebudú časovo obmedzovať. „Minulý rok sme dokúpili ozdoby na vianočný stromček a vianočného kapra ako výzdobu do miestnej časti Kubrá cca za 5-tisíc eur a tento rok sme doplnili len girlandy na výzdobu stromov na Mierovom námestí asi za 4 500 eur. Čo sa týka platieb za energiu, ešte do konca tohto roka máme vysúťažené staré ceny, v novom roku budeme mať nového dodávateľa za ceny previazané s burzou,“ uviedla hovorkyňa mesta Erika Sagová.

Hoci mesto Nitra v rámci šetrenia elektrinou vyplo osvetlenie viacerých dominánt, vianočná výzdoba bude rovnaká ako minulý rok. Vtedy do sviatočného osvetlenia investovali 15-tisíc eur, a tak tohto roku nepribudne žiadna svetelná atrakcia. „Šetriť v tomto smere neplánujeme. Vianočné osvetlenie je napojené na verejné osvetlenie, ktoré sa zapína podľa toho, ako sa stmieva. Po konzultácii s firmou, ktorá to má na starosti, stojí mesto takmer mesačné vianočné ‚svietenie‘ zhruba tisíc eur, čo nie je pre nás taká suma, ktorú by sme nezvládli. Je to hlavne kvôli tomu, že vianočné osvetlenie máme úsporné – ledkové,“ povedal hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

zväčšiť Na snímke vianočné osvetlenie na pešej zóne v... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Nitra Vianoce advent Na snímke vianočné osvetlenie na pešej zóne v Nitre.

Vianočné osvetlenie nebudú obmedzovať ani v Trnave. „Chceme Trnavčanom aj návštevníkom vynahradiť dvojročnú pauzu a umožniť im opäť vychutnať sviatočnú atmosféru. Minulý rok sme predstavili novú výzdobu, ktorú použijeme aj tento rok. Jej cena bola 22 134,98 eura,“ informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Aktuálne ani mesto Žilina neuvažuje nad tým, že by kvôli zvýšeným nákladom na energie muselo obmedzovať vianočné osvetlenie či svetelnú výzdobu. Ceny energií majú totiž zazmluvnené do konca roku 2023, čo prakticky znamená, že platia nižšie ceny.

zväčšiť Na snímke vianočné osvetlenie v meste Žilina. Foto: TASR, Erika Ďurčová
Žilina Vianoce advent Na snímke vianočné osvetlenie v meste Žilina.

„Pokiaľ ide o vianočnú výzdobu v Banskej Bystrici, aktuálne máme vysúťaženú cenu elektrickej energie na roky 2022 – 2023. To pre mesto predstavuje stabilitu plánovania výdavkov na elektrinu vo všeobecnosti. V porovnaní s aktuálnymi vysokými cenami je pre Banskú Bystricu situácia pomerne priaznivá. Z tohto dôvodu nebudeme musieť pristúpiť k žiadnym obmedzeniam v súvislosti s osvetlením či výzdobou,“ uviedla na margo vianočného osvetlenia hovorkyňa mesta Dominika Adamovičová.

Vianočná výzdoba v Prešove sa rozmiestni tak ako po minulé roky a bude sa zapínať každý deň, vždy súbežne s verejným osvetlením. V rámci šetriacich opatrení budú v meste výzdobu v nočných hodinách vypínať. Vždy na šesť hodín, každú noc.

zväčšiť Vianočné trhy na Hlavnej ulici v Košiciach. Foto: Miroslav Vacula
Košice, trhy, vianoce Vianočné trhy na Hlavnej ulici v Košiciach.

Mesto Košice podrobnosti o Vianociach neprezradilo. „Musíme sa však správať zodpovedne a hospodárne. Aj preto sme už v uplynulých rokoch vymenili vianočnú výzdobu a dnes je už takmer celá vybavená LED osvetlením s nízkym odberom elektriny. Košickým Vianociam teda nič nebude chýbať,“ vysvetlil hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Kedy sa začnú Vianoce v krajských mestách

  • Mestská vianočná výzdoba v Bratislave začne svietiť 25. novembra a skončí na Troch kráľov 6. januára budúceho roku
  • Trenčín slávnostne rozsvieti mesto na Katarínu, teda 25. novembra, kedy sa začnú aj vianočné trhy v meste. Výzdoba bude funkčná do 6. januára budúceho roku.
  • Nitra otvára vianočné trhy v piatok 25. novembra, ale ich slávnostné otvorenie bude na prvú adventnú nedeľu 27. novembra. Koniec je naplánovaný na 6. januára.
  • Trojičné námestie sa spolu s vianočným stromom rozsvieti na otvorení adventu v Trnave v piatok 25. novembra. Námestie sv. Mikuláša rozsvieti Mikuláš 5. decembra. Vianočná výzdoba bude svietiť do polovice januára, zimná do konca zimy.
  • Tradičné vianočné trhy v Žiline sa začnú v stredu 23. novembra a budú trvať do 23. decembra na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Stromček slávnostne rozsvieti Mikuláš spolu s deťmi v pondelok 5. decembra.
  • Vianočné trhy sa začnú v Banskej Bystrici 1. decembra, otvorené budú do 26. decembra (vrátane) k dispozícii budú stánky s občerstvením. Stromček rozsvietia na Mikuláša.
  • Vianočné osvetlenie v centre Prešova rozsvietia 25. novembra a svietiť bude až do 15. januára. Všetky ostatné stromčeky a dekorácie sa rozsvietia na Mikuláša 6. decembra.
  • V Košiciach sa Rozprávkové Vianoce začínajú 5. decembra. Pravidelne sa končia na sviatok Troch kráľov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #osvetlenie #šetrenie energiou #Vianoce 2022