Visolajský po rokovaní: Sme pripravení na dohodu. Vláda sľúbila odpoveď

Po večernom pondelkovom rokovaní koaličnej rady, ktorá sa kvôli zdravotníckej kríze stretla prvýkrát od 19. augusta, v utorok ráno zvolal kabinet stretnutie priamo s Lekárskym odborovým zväzom. Stretnutie zástupcov štátu s LOZ začalo na Úrade vlády o 10-tej hodine ráno. O 11:45 miesto opustili Heger aj Matovič.

15.11.2022 10:31 , aktualizované: 11:50
debata (16)

Po takmer štyroch hodinách pred novinárov predstúpil šéf odborov Peter Visolajský so slovami, že odborári sú pripravení dohodnúť sa a pomôcť nemocniciam. „Sme radi, že druhá strana je už ochotná sa baviť, že sme sa stretli a dohodu hľadáme. To naozaj vítame," skonštatoval. Rokovanie podľa jeho slov bolo konštruktívne a prebralo na ňom všetkých osem požiadaviek lekárskych odborárov.

VIDEO: Matovič k výške platov zdravotníkov.

Video

Visolajský potvrdil, že rokovanie by malo pokračovať v stredu (16. 11.) poobede. „Definitívnu ponuku sme ešte nedostali. Bolo nám sľúbené, že si ju vypočujeme v stredu," doplnil. Ak by došlo k dohode, štvrtkový protest (17. 11.) za záchranu zdravotníctva by sa mohol podľa jeho slov zrušiť.

Pozrite si video: Peter Visolajský po rokovaní vlády
Video
Pozrite si priebeh vyjednávania vlády s odbormi:

V utorok 15. novembra sa na Úrade vlády stretli zástupcovia Lekárskeho odborového združenia LOZ a vlády.

Fotogaléria
Rokovanie zástupcov vlády s lekárskymi odbormi...
Igor Matovič, Eduard Heger
+8Igor Matovič, Eduard Heger, Vladimír Lengvarský

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na poludnie zverejnil komentár na sociálnej sieti, kde tvrdí, že „Zajtra v tomto zložení pokračujeme ďalej. Zdravotnícky personál v minulosti nemal partnera na rokovanie, ktorému by záležalo na pacientoch a dôstojných podmienkach zamestnancov nemocníc. Táto vláda takou oporou je," vyhlásil.

Odborárov druhý návrh nepotešil

V pondelok popoludní minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) ohlásil, že pripravil druhý návrh memoranda, ktorým chce dosiahnuť dohodu a stiahnutie hromadných výpovedí lekárov.

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský ešte včera večer na sociálnej sieti zverejnil reakciu na Lengvarského ponuku. Vyjadril sa k nej kriticky, nakoľko v závere bol dodatok, že memorandum možno kedykoľvek bez hrozby sankcie vypovedať. „Kto by takúto dohodu riešenia problémov zdravotníctva podpísal?"

Počas rokovania sa ozvali aj ďalší zástupcovia zdravotníkov. Asociácie štátnych nemocníc (AŠN) a Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vyzvali prostredníctvom TASR predstaviteľov vlády a lekárskych odborárov na spoločné rokovanie k aktuálnej situácii a ponúkli svoju účasť pri hľadaní kompromisu. „Akceptovať možnosť hromadných výpovedí lekárov v dobe, keď už čelíme ich nedostatku, je hazardovaním so zdravím pacientov. Odmietame, aby sa stali obeťou neúspešných rokovaní medzi vládou SR a LOZ. Za jediné možné riešenie preto považujeme diskusiu za spoločným stolom a hľadanie konsenzu, ktorý umožní zlepšenie súčasnej kritickej situácie v zdravotníctve," skonštatovali asociácie.

Medzičasom na hradnom kopci parlament schválil uznesenie Smeru ku krízovej situácii v zdravotníctve. Uznesením parlament požiadal vládu, aby podpísala s lekárskymi odborármi memorandum na ukončenie krízy v zdravotníctve. Obsahuje jednotlivé požiadavky lekárov aj s termínmi riešenia. Napríklad odpracovať a zabezpečiť implementáciu systému DRG, zabezpečiť zdroje v štátnom rozpočte a dofinancovať zdravotníctvo v časti úhrady za poistenca štátu v rozsahu štyroch percent priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za poistenca štátu mesačne. Ďalej hovorí o úprave normatívu počtu zdravotníckych pracovníkov a podobne.

Smer apeloval na vládu, aby sa s lekármi dohodla a predišla tak kolapsu zdravotníctva. Ten podľa strany hrozí po tom, ako v decembri vyprší výpovedná lehota viacerým lekárom.

Minister s chladnou hlavou

„Situácia, ktorá nám teoreticky od 1. decembra hrozí, bola vyhodnotená. Naďalej je pre nás nanajvýš podstatné, aby k žiadnym výpovediam nedošlo,” vyhlásil Lengvarský na brífingu po pondelňajšom stretnutí so zástupcami nemocníc, ktoré sa týkalo riešenia situácie s výpoveďami lekárov. O detailoch krízových scenárov, pripúšťajúcich výpovede, šéf rezortu hovoriť odmietol.

Pozrite si video: Vladimír Lengvarský po rokovaní so zástupcami nemocníc
Video

Prvého decembra totiž vyprší výpovedná lehota takmer 2 200 lekárom, protestujúcim takto proti krízovým podmienkam v zdravotníctve. Lekárski odborári ohlásili na štvrtok 17. 11. protest a nemocnice sa pripravujú na najhoršie. „Realizácia výpovedí je veľmi aktuálna. My ako nemocnice nie sme ani na strane vlády, ani odborov, my sme na strane pacientov. Bez lekárov nezabezpečíme poskytovanie zdravotnej starostlivosti, keď teda k dohode nedôjde, čaká nás veľký problém,” povedal pre Pravdu prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

lekári, Banská Bystrica, Rooseveltova nemocnica Čítajte viac Výpovede lekárov: Hrozí zatváranie celých nemocníc. To nie je poplašná správa, ale fakt

Šéf rezortu zdravia však zachovával pokojnú tvár a optimizmus. Vláda sa má teraz dohodnúť na detailoch druhého návrhu memoranda, ktoré ponúkne Lengvarský štrajkujúcim zdravotníkom na výmenu za stiahnutie výpovedí. „Kolegovia z Lekárskeho odborového združenia ho v pondelok odo mňa dostali. Verím, že do konca týždňa sa dohodneme a výpovede budú stiahnuté," povedal.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Visolajský #výpovede lekárov #hromadné výpovede #Vladimír Lengvarský