Ďalšia prestrelka: Matovič si opäť kopol do Čaputovej. Vášne rozdúchal exminister Plavčan

Prezidentka Zuzana Čaputová včera vymenovala rektorov piatich vysokých škôl. Jedným z nich bol aj Peter Plavčan, bývalý minister školstva za SNS, ktorý po škandále s eurofondami odstúpil. Minister financií si túto príležitosť nenechal ujsť a do prezidentky si s chuťou opäť kopol.

15.11.2022 14:45
Zuzana Čaputová, Peter Plavčan Foto: ,
Nový rektor Vysokej školy Danubius v Sládkovičove Peter Plavčan a prezidentka Zuzana Čaputová
debata (87)

Plavčana včera Čaputová vymenovala za rektora Vysokej školy Danubius v Sládkovičove. „Pani prezidentka práve vymenovala exministra školstva Plavčana zo známej kauzy tunelovania 600 miliónov eur z vedy a výskumu za rektora univerzity. Gratulujem,“ napísal Matovič. Šéf rezortu financií prezidentku kritizuje pravidelne. Terčom jeho kritiky sa stala aj v júni tohto roka, keď vetovala protiinflačný balíček.

VIDEO: Plavčan odstúpil z postu ministra školstva v roku 2017, po otázkach novinárov ušiel.

Video
Plavčan odstúpil z postu ministra školstva v roku 2017, po otázkach novinárov ušiel

Čaputová na jeho slová reagovala aj v komentároch na sociálnej sieti a aj prostredníctvom hovorcu Martina Strižinca. „Ak kandidát na rektora spĺňa zákonné kritériá, prezidentka nemá inú možnosť ako rešpektovať akademické slobody a zvoleného kandidáta vymenovať do funkcie,“ uviedol Strižinec.

Prezidentka vymenovala piatich nových rektorov

Medzi vymenovanými rektormi bol aj exminister školstva Peter Plavčan

Fotogaléria
Na snímke zľava nový rektor Vysokej školy...
Na snímke v pozadí zľava nový rektor Vysokej...
+4Na snímke zľava nový rektor Vysokej školy...

„Peter Plavčan pôsobí ako rektor súkromnej Vysokej školy Danubius už od roku 2018 a ako kandidáta na rektora ho aj na ďalšie funkčné obdobie zvolila správna rada školy. Keďže Peter Plavčan všetky zákonné náležitosti na funkciu rektora spĺňa, prezidentka ho na základe rozhodnutia správnej rady vymenovala do funkcie,“ dodal.

Eurofondová kauza

Plavčan bol ako nominant SNS ministrom školstva v tretej vláde Roberta Fica. Svoju právomoc prekročil aj v súvislosti s výstavbou Národného futbalového štadióna, keď podpísal dodatok k zmluve o poskytnutí dotácie. Najmä však pri podpise rozsiahlej a nevýhodnej zmluve o budúcej kúpnej zmluve so štadiónom.

zväčšiť Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala piatich... Foto: TASR, Pavol Zachar
rektori, Zuzana Čaputová, Peter Plavčan Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala piatich nových rektorov.

V lete 2017 ho kritizovali za čerpanie eurofondov v oblasti výskumu a vedy. Prevalila sa kauza s pochybným rozdeľovaním eurofondov v prospech súkromných subjektov namiesto verejných vysokých škôl či Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré z dotácií vo výške takmer 300 miliónov eur nedostali žiadne peniaze. Plavčan nakoniec rezignoval sám 17. augusta 2017 a novou ministerkou sa stala Martina Lubyová. Neskôr pracoval ako interný zamestnanec na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského a od októbra 2018 pôsobí ako rektor vysokej školy v Sládkovičove.

Matovič vs. Čaputová

Nebolo to prvýkrát, kedy sa dostal šéf rezortu financií do stretu s prezidentkou. Kritizoval ju aj v júni tohto roka, keď vetovala jeho protiinflačný balíček. Matovič bol presvedčený, že z jej strany ide o pomstu. „Je veľmi zvláštne, že nevetovala, keď Fico s Pellegrinim tri dni pred voľbami vyslovene preto, aby si kúpili dôchodcov, prijali návrh zákona o trinástych dôchodkoch a teraz zrazu vetuje,“ reagoval vtedy minister financií.

Naopak, prezidentka mu koncom augusta vyčítala jeho prístup počas koaličnej krízy, ktorá nakoniec skončila odchodom SaS. „V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany. To vážne musel čakať minister financií s týmto krokom do poslednej hodiny pred podaním demisií? Namiesto riešenia pokračuje nekonečný seriál, ktorý už ale nikoho nezaujíma. Takto sa vládnuť nedá a nemá,“ povedala v auguste.

Noví rektori

Spolu s Plavčanom boli vymenovaní ďalší štyria rektori. Univerzitu Komenského v Bratislave povedie Marek Števček a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová. Ako rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bude pôsobiť Vladimír Hiadlovský. Samuel Abrahám bude na čele Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií, vymenovanie sa uskutočnilo v jeho neprítomnosti.

zväčšiť Na snímke zľava nový rektor Vysokej školy... Foto: TASR, Pavol Zachar
rektori, Zuzana Čaputová, Peter Plavčan Na snímke zľava nový rektor Vysokej školy Danubius v Sládkovičove Peter Plavčan, nový rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský, nová rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová a nový rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček.

„Do vašich rúk je vložená dôvera, ale aj veľká zodpovednosť za formovanie nastupujúcej generácie mladých ľudí. Počúvajme ich a komunikujme s nimi. Verím, že posilnenie transparentnosti a demokratických procesov na vysokých školách pocítime aj pri fungovaní a smerovaní našej krajiny,“ povedala.

V príhovore Čaputová upozornila na blížiaci sa dátum 17. novembra, ktorý podľa nej symbolizuje odvahu a odhodlanie mladých ľudí postaviť sa na odpor totalitným režimom v rokoch 1939 aj 1989. Rektori majú podľa prezidentky nezanedbateľný podiel na tom, „aby mladá generácia vedela a cítila s rovnakou jasnosťou a samozrejmosťou, čo je spravodlivé a čo je správne“.

rektori VŠ plavčan hriadlovský koklesová števček Čítajte viac Prezidentka vymenovala rektorov piatich vysokých škôl

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Plavčan #Zuzana Čaputová