Čaputová: Odkaz novembra pre mňa tento rok je, že slušnosť nie je slabosť

"Slušnosť nie je slabosť" je pre slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú tento rok odkazom 17. novembra. Povedala to po tom, ako v stredu položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

16.11.2022 18:51 , aktualizované: 20:40
ČR SR Čaputová pamätník Nežná revolúcia Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy položila kvety k pamätníku na ulici Národní pri príležitosti štvrtkového (17. 11.) štátneho sviatku, 16. novembra 2022 v Prahe.
debata (72)

„Slušnosť, na Slovensku nežnosť, alebo zamatovosť, ktorá je s revolúciou spojená, znamenala napokon zmenu režimu a otvorenie slobody,“ poznamenala prezidentka.

Slušnosť je podľa Čaputovej možno tichšia, nenápadnejšia, ale vo výsledku znamená, že je schopná zmeniť režim. „Toto je dôležitý odkaz, ktorý teraz vnímam ešte intenzívnejšie ako v minulosti,“ dodala Čaputová.

„Je to tichá sila, ale je to sila, ktorá je prítomná a verím, že sa uplatní vždy na dôležitých hodnotových križovatkách v našich aktuálnych udalostiach v Čechách aj na Slovensku,“ doplnila.

Z novodobej histórie sa podľa prezidentky javí, že sa uplatnila vždy a ľudia si podľa jej slov vedeli vybrať dobre – či už prejaviť názor, alebo vyžiadať si zmenu.

Na otázku o slobode slova prezidentka reagovala, že jej hranice sú v našich právnych poriadkoch stanovené. „Je dôležité, aby sme boli dôslední a vynucovali dodržiavanie týchto štandardov, ktoré už v našich právnych poriadkoch máme,“ povedala.

nežná revolúcia, demonštrácia, protest, námestie Čítajte viac November '89: Kam sme sa to dopracovali? A vylieči našu demokraciu len tvrdá ruka?

Na sociálnych sieťach podľa nej často čelíme prejavom, ktoré sú ďaleko za hranicou neznášanlivosti alebo vzbudzovania násilia. „Sloboda prejavu ako skvelý demokratický výdobytok nie je bezbrehá. Končí sa presne tam, kde sa začínajú práva a slobody iných ľudí,“ dodala prezidentka.

Zuzana Čaputová v stredu navštívila Prahu, aby si aj v hlavnom meste Českej republiky pripomenula Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý Slovensko a Česká republika oslávia 17. novembra. Program zhodnotila ako veľmi intenzívny a obohacujúci.

Igor Matovič / Eduard Heger  / Čítajte viac S vládou je spokojná iba pätina ľudí, 60 % chce Hegerovu demisiu

Predpoludním sa stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom na Pražskom hrade, popoludní diskutovala so študentmi Fakulty sociálnych štúdií Univerzity Karlovej o nenávistných prejavoch. Navštívila aj Knižnicu Václava Havla a večer sa chystá na divadelné predstavenie „Vina?“ v Dejvickom divadle. Po jeho skončení bude diskutovať s divadelníkmi.

Heger: Demokracia na Slovensku je stále mladá, učíme sa ju žiť

Demokracia na Slovensku je aj po 33 rokoch od pádu komunizmu stále mladá, zvykáme si na ňu a učíme sa ju žiť. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu (17. 11.), ktorý si spolu s členmi vlády pripomenul v stredu pri pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne.

„Je veľmi dôležité pestovať demokraciu, mobilizovať občanov a zabezpečiť také prostredie, aby sme si aj ako občania uvedomovali, že demokracia je ten najlepší spôsob, aký môžeme tu na svete žiť,“ uviedol predseda vlády.

Mať demokraciu a slobodu podľa Hegera vôbec nie je vo svete samozrejmosť. Aj v kontexte diania na Ukrajine to označil za veľké privilégium.

Podotkol tiež, že na Slovensku boli v uplynulých rokoch premiéri, ktorí neváhali zneužiť moc na vlastné obohacovanie sa, zabezpečenie si vlastnej beztrestnosti a ohýbanie spravodlivosti.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Zuzana Čaputová