Lekári vyšli do ulíc. Visolajský: Ročne zbytočne umrú dve dediny

Lekári a zástupcovia ďalších zdravotníckych profesií na štvrtkovom protestnom zhromaždení pred Úradom vlády v Bratislave apelovali na vládu, aby riešila stav slovenského zdravotníctva. Hovorili o nedostatku personálu, vyčerpaní zdravotníkov, zbytočných úmrtiach i potrebe dialógu.

17.11.2022 11:50 , aktualizované: 14:54
protest Foto: ,
Protestné zhromaždenie „Za záchranu zdravotníctva “na bratislavskom Námestí slobody vo štvrtok 17. novembra 2022.
debata (132)

Protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva zvolalo Lekárske odborové združenie na Námestie slobody v Bratislave. Na protest prišli desiatky až stovky ľudí. Vláde vyčíta LOZ nečinnosť v súvislosti s hromadnými výpoveďami lekárov.

VIDEO: Sme tu, aby sme mohli dobre liečiť, odkázali lekári vláde
Video

Predseda LOZ Peter Visolajský na proteste uviedol, že ročne na Slovensku zbytočne zomrie 5-tisíc ľudí. Podľa neho ide o ľudí, ktorí zomreli, a pritom zomrieť nemuseli, keďže lekári im nemohli dať to, čo potrebovali. „Dve slovenské dediny zbytočne zomrú každý rok," zdôraznil. Vlády sa pýta, čo s tým ide robiť. Lekári podľa Visolajského riešia len toto číslo, teda počet odvrátiteľných úmrtí, a nie svoje platy. „Keby sme chceli len vyššie platy, už tu nie sme a zarábame niekde inde," povedal šéf LOZ.

LOZ po hromadných výpovediach trvá na splnení ôsmich požiadaviek na zlepšenie situácie v sektore. Lekári podľa Visolajského od vlády žiadajú, aby im dala podmienky na to, aby sa mohli starať o svojich pacientov. Zdravotníctvo je podľa neho zle nastavené pre pacientov, aj pre zdravotníkov. „Perfektne je však nastavené pre rôzne firmy, ktoré majú zisky," povedal. Lekári podľa neho žijú v nemocniciach vo veľkej beznádeji. „Máme však svetielko na konci tunela, že to bude lepšie," povedal. Upozornil na to, že väčšina z 2 100 lekárov, ktorí podali výpovede, sú dnes v práci. „Zdravotníctvo môžeme zmeniť len vtedy, keď všetci budeme chcieť," povedal šéf LOZ.

Protestné zhromaždenie „Za záchranu...
Protestné zhromaždenie „Za záchranu...
+6Protestné zhromaždenie „Za záchranu...

Visolajský na protestné zhromaždenie pozýval aj po rokovaniach s vládou. „Privítame všetkých ľudí, ktorým záleží na zdravotníctve,“ povedal.

„Opýtal som sa či by som mohol vystúpiť na tom proteste, lebo som chcel aby sme sa o tom rozprávali. Asi to nie je vhodné miesto. Ale ako oznámil pán doktor Visolajský, tak zrejme neočakávajú veľký dav, ktorý by prišiel,“ ozrejmil Matovič neskoro večer v stredu.

matovič, heger, lengvarský Čítajte viac Matovič: Na rakúske platy nemáme. Podľa Visolajského je dohoda blízko

Zástupcovia LOZ hovorili, že sa na včerajšom rokovaní „niečo pohlo“ a obávali sa, že „kríza v zdravotníctve prerastie do krízy politickej“. Odvolávali sa na situáciu v koalícii, keď Boris Kollár pohrozil odchodom z koalície v prípade, že sa štát s lekármi nedohodne. Mal tak urobiť na pondelňajšej koaličnej rade. Kollár sa minulý týždeň v Národnej rade osobne stretol so zástupcami LOZ.

Matovič pre denník Pravda uviedol, že si nejaký zlomový moment nevšimol. Sám si vraj ani nebol vedomý Kollárovej vyhrážky na odchod z vlády. „Čudujem sa takému vyjadreniu. Ja som nič takého od neho nezaregistroval,“ priblížil Matovič.

Lekári dostali v stredu večer dodatočnú ponuku na zvýšenie platov. Priemerný plat lekára v nemocnici s príplatkami by tak mohol byť v budúcom roku 4 240 eur v hrubom, dnes je to 3 493 eur. Išlo by o zvýšenie o 747 eur. Toto navýšenie podľa Matoviča obsahuje valorizáciu, už prijatú zmenu zákona a dnešnú ponuku. Matovič doplnil, že základný plat atestovaného lekára v nemocnici bez príplatkov s 20-ročnou praxou by vzrástol o 35 percent. Namiesto súčasných 2606 eur by tak bol 3 512 eur.

„ Veľa lekárov má prácu, a ak majú voľný deň tak si chcú užiť ten voľný deň. Pevne verím, že po zvážení tejto ponuky niektorí neprídu, lebo si povedia, že fakt dobrá ponuka od štátu,“ spresnil financmajster.

Matovič poukazuje, že zvýšenie platov by malo stáť približne 300 miliónov eur. „Išli sme za hranu možného,“ podotkol Matovič, ktorý verí, že lekári ponuku zvážia. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) prosí lekárov, aby ponuku prijali a aby stiahli výpovede. „Aby sme v pondelok mohli nájsť dohodu,“ uviedol šéf vládneho kabinetu.

Priemerný plat lekára v roku 2023 by mal podľa Matoviča v českých nemocniciach vychádzať aj s príplatkami na 4 179 eur. Po novom by táto suma mala na Slovensku mala predstavovať 4 240 eur. Šéf LOZ Peter Visolajský mu zase kotruje, že slovenský lekár tento plat dosiahne len kvôli nezákonným nadčasom, pretože české nemocnice majú o v prepočte na obyvateľov o 16 percent viac lekárov ako Slovensko.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) informoval, že krízový štáb ministerstva zdravotníctva pripravoval v stredu plán pre prípad, že by sa vláda s lekárskymi odbormi nedohodla. Rokovanie bude pokračovať v pondelok 21. novembra. Plánovaný je aj Ústredný krízový štáb, ktorý by mal zasadnúť v pondelok napoludnie.

Správu aktualizujeme.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #lekári #štrajk #zdravotníci #platy lekárov #hromadné výpovede