Prokurátor žiada pre Kusého väzbu. Mal prijať úplatok 150-tisíc

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na vzatie obvineného Rudolfa Kusého do väzby. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

18.11.2022 11:40 , aktualizované: 18:25
Rudolf Kusý Foto: ,
debata (61)

Rudolf Kusý je obvinený z prijímania úplatku. Národná kriminálna agentúra ho zadržala ešte v stredu 16. novembra v rámci akcie Development. O väzbe by mal ŠTS začať rozhodovať v sobotu (19. 11.) dopoludnia. Podľa Denníka N zobral Kusý úplatok 150-tisíc eur v rámci stavebného konania, o ktorom rozhodoval ako starosta Nového Mesta. Denník N informoval, že Kusý sa v cele písomne vzdal funkcie starostu bratislavského Nového Mesta, zrejme, aby sa vyhol väzobnému stíhaniu.

„Môžem potvrdiť, že dnes (piatok) bolo na miestny úrad doručené oznámenie o vzdaní sa funkcie starostu. Od dnešného dňa tak preberá všetky záležitosti zástupca starostu,“ povedal Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Jediným vicestarostom Nového Mesta je Branislav Filipovič.

Kusý sa vzdal funkcie starostu ešte pred tým, ako sa mal tejto funkcie ujať novozvolený starosta Nového Mesta Matúš Čupka. Starostom sa má oficiálne stať zložením sľubu a prevzatím insígnií na ustanovujúcom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. To je zvolané na 28. novembra.

Rudolf Kusý Čítajte viac NAKA obvinila Rudolfa Kusého z korupcie

Rudolfa Kusého zadržala polícia už v októbri 2020 a tri noci strávil v cele predbežného zadržania. Obvinený bol zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenie súviselo s tromi developerskými projektmi v mestskej časti, pri ktorých mal starosta podľa obvinenia spôsobovať prieťahy v stavebnom konaní a blokovať výstavbu. Jeho obvinenie však neskôr prokuratúra zrušila.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatok #Rudolf Kusý