Kusý ide na slobodu, súd rozhodoval hodiny. Dni v cele ho zmohli

Bývalý starosta Nového Mesto sa v sobotu postavil pred sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Súd nakoniec po niekoľkých hodinách rozhodol, že Kusý bude vyšetrovaný na slobode. Prokurátor proti rozhodnutiu súdu podal sťažnosť. Kusého zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu v rámci akcie Development. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

19.11.2022 08:55 , aktualizované: 20:16
Rudolf Kusý, ŠTS, Pezinok, rozhodovanie o väzbe Foto: ,
Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode.
debata (57)

Súd v sobotu rozhodoval o väzbe pre už bývalého starostu Nového Mesta. Ešte predtým si jeho obhajoba musela naštudovať spis, keďže im to dovolil až súd. Verdikt padol po niekoľkých hodinách. Pojednávanie bolo neverejné.

VIDEO: Rudolfa Kusého budú vyšetrovať na slobode.

Video
Súd rozhodol. Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode, rozhodovanie trvalo niekoľko hodín

Kusý bude vyšetrovaný na slobode

„Veľmi si vážim rozhodnutie súdu, ktorý veľmi podrobne bral do úvahy všetky informácie. K samotnému skutku sa vyjadrovať nebude, vzhľadom na to, že vyšetrovanie prebieha, ale chcem povedať, že sa cítim byť nevinný,“ povedal Kusý po rozhodnutí súdu. „V žiadnom prípade,“ reagoval opäť na to, či vzal úplatok. Nekomentoval, ako zvládal väzbu ani nič, čo sa týka skutku. Pred policajným vyšetrovateľom odmietol vypovedať, prvýkrát prehovoril až dnes na súde. Jeho výsluch trval zhruba štyri hodiny.

Kusý ide na slobodu

Exstarosta Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode, súd rozhodol po niekoľkých hodinách

Fotogaléria
Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode
Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode
+8Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode

Kusý vyzeral unavene a zničene. Zo súdu odišiel so svojou obhajkyňou Evou Mišíkovou. „Po celom týždni nie je schopný odpovedať,“ reagovala Mišíková. Rozhodovanie o väzbe trvalo viac ako desať hodín. Súd nakoniec začal rozhodovať až krátko po šiestej. Sudkyňa Pamela Záleská rozhodla, že bude vyšetrovaný na slobode. Prokurátor podal sťažnosť proti nevzatiu do väzby. Najvyšší súd bude rozhodovať o sťažnosti rozhodovať v pondelok 28. novembra. Prokurátor žiadal kolúznu väzbu z dôvodu obavy, že by Kusý mohol na slobode ovyplvňovať svedkov. V prípade figurujú ďalšie dve osoby, ktoré NAKA zadržala. Obvinenie v ich prípade zatiaľ nepadlo.

18:58 Rudolf Kusý bude stíhaný na slobode, súd rozhodoval hodiny. Prokurátor ÚŠP podal sťažnosť proti nevzatiu do väzby. Exstarosta vyzeral po rozhodnutí súdu zničene.

17:06 Súd začal rozhodovať o piatej, teda o pol hodinu neskôr ako sa plánovalo.

VIDEO: Advokátka Kusého Mišíková: Môj klient vinu odmieta.

Video

14:50 Súd začne rozhodovať o 16.30. Nie je vylúčené, že to potrvá dlhšie, no zvyčajne sa rozhodne do pol hodiny.

11:45 Súd rozhoduje takmer tri hodiny. Verdikt sa očakáva popoludní. Kusý dnes bude vypovedať prvýkrát.

Kusého priviedli na ŠTS v Pezinku

Súd rozhoduje o tom, či pôjde bývalý starosta bratislavského Nového Mesta do väzby.

Fotogaléria
Rudolfa Kusého priviedli na ŠTS v Pezinku
Rudolfa Kusého priviedli na ŠTS v Pezinku
+4Rudolfa Kusého priviedli na ŠTS v Pezinku

11:15 Obnoviť dôveru v samosprávu Nového Mesta bude výzva

Obnoviť dôveru v samosprávu i miestny úrad bude výzvou pre budúce nové vedenie bratislavského Nového Mesta. Na sociálnej sieti to skonštatoval novozvolený starosta Nového Mesta Matúš Čupka na dianie v mestskej časti v uplynulých dňoch. „Stredajší zásah Národnej kriminálnej agentúry na novomestskom miestnom úrade nás postavil pred obrovskú výzvu obnoviť dôveru v samosprávu v očiach Novomešťanov,“ poznamenal Čupka. Ubezpečil, že čo najskôr chce obnoviť i dôveru obyvateľov v miestny úrad.

čupka Čítajte viac Čupka: Obnoviť dôveru v samosprávu Nového Mesta bude výzva

10:30 Ku kauze sa vyjadrilo aj hnutie KDH, ktoré považuje za chybu, že dary na kampaň Rudolfa Kusého nešli cez transparentný účet, ale aj tento spôsob financovania kampane je podľa hnutia zákonný. Uviedli to v stanovisku na sociálnej sieti. Predseda KDH očakáva odstúpenie bratislavského vedenia hnutia. Strana tiež zverejnila nad rámec zákona už teraz kompletný zoznam svojich darcov.

9:15 Kusý vinu necíti

Obvinený bývalý starosta Kusý odmieta vinu. „Necíti sa byť vinným,“ povedala v sobotu jeho obhajkyňa Eva Mišíková. V sobotu bude sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS rozhodovať o návrhu prokurátora ÚŠP na vzatie Kusého do kolúznej väzby. „Podľa názoru obhajoby tento dôvod nie je v konkrétnej veci daný,“ dodala Mišíková.

8:45 Kusého doviezli na Špecializovaný trestný súd krátko po pol deviatej. Prokurátor navrhuje kolúznu väzbu.

VIDEO: Kusého privážajú na súd v Pezinku.

Video

Z cely sa vzdal funkcie

Kusý sa ešte v piatok večer z cely vzdal postu starostu. To, že sa vzdal postu, môže znamenať, že sa chce vyhnúť väzbe. O väzbe sa začne rozhodovať o deviatej, exstarosta bude vypovedať prvýkrát. Ak nebude vo vedení úradu, sudca môže prihliadnuť na to, že na slobode už nebude ovplyvňovať svedkov. „Môžem potvrdiť, že dnes bolo na miestny úrad doručené oznámenie o vzdaní sa funkcie starostu. Od dnešného dňa tak preberá všetky záležitosti zástupca starostu,“ ozrejmil Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Jediným vicestarostom Nového Mesta je Branislav Filipovič.

Kusý sa vzdal funkcie starostu ešte pred tým, ako sa mal tejto funkcie ujať novozvolený starosta Nového Mesta Matúš Čupka. Starostom sa má oficiálne stať zložením sľubu a prevzatím insígnií na ustanovujúcom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. To je zvolané na 28. novembra. Dosluhujúci starosta bratislavského Nového Mesta a neúspešný kandidát na primátora strávil už dve noci v cele policajného zadržania.

Úplatok vo výške 150-tisíc

Kusý podľa Denníka N vzal úplatok vo výške 150-tisíc eur v rámci stavebného konania, o ktorom rozhodoval ako starosta Nového Mesta.

Elitní vyšetrovatelia ho pôvodne chceli zadržať na Miestnom úrade Bratislava – Nové Mesto. Nakoniec ho mali zadržať Troch vežiach. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dňa 18. novembra 2022 na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na vzatie do väzby obvineného R. K.,“ uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan. V jeho úplatkárskej kauze boli podľa denníka dve sumy úplatkov. Okrem úplatku priamo pre Kusého, vyšetrujú policajti aj ďalších 220-tisíc pre sprostredkovateľov.

Exstarostu Nového Mesta zadržali a obvinili

NAKA zadržala v rámci stredajšej protikorupčnej akcie Development okrem dosluhujúceho starostu aj ďalšie dve osoby. „V Bratislave v stredu príslušníci NAKA vykonali protikorupčnú akciu s krycím názvom Development. Počas akcie zadržali tri osoby, konkrétne J. P., A. P., R. K. Aktuálne prebiehajú prvotné procesné úkony s cieľom riadneho zadokumentovania trestnej činnosti,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Karolína Barinková.

Rudolf Kusý Čítajte viac Prokurátor žiada pre Kusého väzbu. Mal prijať úplatok 150-tisíc

Vyšetrovateľ NAKA deň po zásahu Kusého obvinil pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku, kde mu hrozí 10 až 15 rokov. Jednu z dvoch osôb zastupuje advokát Peter Erdős. „Súvisí to s touto akciou. Viac mám momentálne nemôžem povedať. Neviem, v akom vzťahu sa vedie vyšetrovanie,“ odpovedal po jej zadržaní advokát.

V cele už raz skončil

„Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebude Úrad špeciálnej prokuratúry poskytovať žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania,“ uviedol Skladan. Zatiaľ nie je jasné, o aké stavebné konanie išlo, akého developera sa týkalo a koľko sprostredkovateľov bolo. Prokurátor Ján Hrivnák neuviedol, aké sú dôvody na väzbu a ani to, či žiada väzbu aj pre dvoch ďalších obvinených. Zásah polície, na ktorý upozornil portál Startitup, potvrdili aj z miestneho úradu. „Žiaľ, vzhľadom na citlivosť informácií a možné názory na ovplyvňovanie vám k tejto veci nemôžem poskytnúť žiadne stanovisko,“ napísal prednosta novomestského miestneho úradu Ignác Olexík.

Video
Kusý už raz obvineniu čelil

Okrem toho sa po spojených voľbách objavili podozrenia z čierneho financovania predvolebnej kampane. Policajný prezident Štefan Hamran minulý týždeň uviedol, že Kusého financovanie kampane vyšetrujú. Kusý pred voľbami nepriznal, že na jeho kampaň prispel sumou 25-tisíc eur spolumajiteľ Esetu. Peniaze dostala Kusého kampaňová agentúra cez KDH. Hnutie to priznalo až po voľbách a ani po niekoľkých dňoch nie je jasné, odkiaľ pochádzalo ďalších 80-tisíc eur pre Kusého v kampani.

Kusého polícia už raz zadržala v októbri 2020 a tri noci strávil v cele predbežného zadržania. Obvinený bol zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenie súviselo s tromi developerskými projektmi v mestskej časti, pri ktorých mal starosta podľa obvinenia spôsobovať prieťahy v stavebnom konaní a blokovať výstavbu. Jeho obvinenie však neskôr prokuratúra zrušila.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #väzba #úplatok #Rudolf Kusý #Špecializovaný trestný súd v Pezinku