Vláda nevyhovie novým požiadavkám lekárov k platom

Vláda nesúhlasí s návrhom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) navýšiť koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom na 0,03-násobok priemernej mzdy. Platí jej pôvodná ponuka, že základný plat atestovaného lekára s 10-ročnou praxou by mohol stúpnuť o 25 percent a atestovaného lekára s 20-ročnou praxou o 35 percent. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO).

19.11.2022 12:23 , aktualizované: 16:56
Igor Matovič a Eduard Heger na stretnutí s... Foto:
Igor Matovič a Eduard Heger na stretnutí s Lekárskym odborovým združením.
debata (276)

Deklaruje, že vláda je pripravená kedykoľvek s LOZ znovu rokovať. Avizoval, že sa im ozvú hneď po tlačovej konferencii. „Keď povedia rokujme dnes, budeme rokovať dnes, keď zajtra ráno, tak zajtra ráno, na obed alebo večer. Ale za ponukou si v prípade ôsmej otázky stojíme. Naozaj sa chceme pozrieť rovno do očí aj ostatným 470-tisíc zamestnancom, nie len tým desiatkam tisíc iných zdravotníkov, a preto naša ponuka zo strany vlády je konečná,“ povedal Matovič.

Podotkol, že je to férová ponuka a vláda sa nemá za čo hanbiť. To, že lekári žiadajú viac a vyhrážajú sa kolabovaním nemocníc je podľa neho neľudské a „v rozpore s Hippokratovou prísahou“. Dodal, že za ponukou stojí aj hnutie Sme rodina, ktoré ju rovnako považuje za definitívnu.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) dodal, že vláda je pripravená rokovať aj o ostatných siedmich požiadavkách lekárskych odborárov. „Z toho, čo sme počuli, mali sme pocit, že je to len otázka nejakých slovíčok,“ skonštatoval. Odmieta tvrdenia LOZ, že vláda nechcela rokovať počas víkendu. Odborári podľa jeho slov na stredajšom rokovaní požiadali o viac času, aby dodatočné ponuky predstavili lekárom. „Boli sme pripravení rokovať cez víkend, ale ochota zo strany LOZ nebola,“ uviedol premiér.

Lekári od platových požiadaviek ustúpili

LOZ ustúpilo od svojich platových požiadaviek až na úroveň, ktorú ponúkla vláda. Lekárski odborári však žiadajú, aby vláda splnila zvyšných sedem požiadaviek LOZ. Na brífingu pred Úradom vlády SR to uviedol predseda LOZ Peter Visolajský.

Medzi ne patrí poriadok vo financovaní nemocníc, podpora lekárskych fakúlt, reforma vzdelávania mladých lekárov, zvýšenie miezd sestier či zrušenie zdaňovania vzdelávania lekárov.

Lekárski odborári po celoslovenskom stretnutí ustupujú z pôvodne požadovaného 2,8-násobku priemernej mzdy pre atestovaného lekára a prijímajú návrh vlády na 2,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku. LOZ ustupuje aj od požiadavky na 1,7-násobok priemernej mzdy pre neatestovaného lekára a akceptuje návrh vlády na 1,4-násobok priemerných hrubých zárobkov. Odborári už tiež nepožadujú 0,05-násobok priemernej mzdy za rok praxe, čo je zhruba 60 eur. Pre každého lekára LOZ navrhuje 0,03-násobok priemernej mzdy, čo vychádza na 36 eur.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič pustil kasu. Aké platy po novom ponúka lekárom štát? (tabuľka)

„Tieto naše ústupky, čo sa týka miezd lekárov, sú zásadné a robíme ich preto, aby vláda začala riešiť ostatných sedem požiadaviek," povedal šéf LOZ. Zdôraznil, že pri zvyšných siedmich požiadavkách odborári neustúpia. „Kompromis navrhujeme s tromi podmienkami," povedal Visolajský. Prvou je to, že vláda prijme všetkých ostatných sedem požiadaviek LOZ v spoločnom memorande, teda v písomnom záväzku. Druhou podmienkou LOZ je, aby všetky potrebné návrhy zákonov parlament schválil do dvoch týždňov. Kabinet má tiež zabezpečiť, aby pracovné podmienky lekárov, vrátane podmienok práce nadčas, či pracovnej pohotovosti a všetky mzdové podmienky lekárov, ktorí podali výpovede, boli súčasťou ich pracovných zmlúv.

„Ponuka LOZ vláde je podmienečná a obmedzená do 30. novembra, vrátane realizácie jej plnenia formou podpisu spoločnej dohody," povedal predseda LOZ. Lekári sa chcú podľa neho vyhnúť tomu, čo nastane pri neprijatí ich ponuky k 1. decembru. „Ak sa vláda rozhodne, že lekárov nepotrebuje a dohodu neuzavrie, lekári budú trvať na svojich pôvodných požiadavkách a táto naša dnešná ponuka na kompromis vláde padá," povedal.

276 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Visolajský #platy lekárov #výpovede lekárov #hromadné výpovede