Neurológ Cimerman: Núdzový stav nás v práci neudrží, nefungovalo to ani predtým

Začiatkom októbra podalo hromadné výpovede viac ako 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.

20.11.2022 16:12
protest lekarov Foto:
Protestné zhromaždenie „Za záchranu zdravotníctva “na bratislavskom Námestí slobody vo štvrtok 17. novembra 2022.
debata (53)

Peter Cimerman, lekár neurológie v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, je jedným z lekárov, ktorý podal výpoveď. Priznal, že vždy a všade nájdu štrajkokazov, no nezaznamenal nikoho, kto by bol proti splneniu požiadaviek lekárskych odborov.

Zaznamenali ste pre výpoveď nejaké vyhrážky na pracovisku? Nebol na vás vyvíjaný tlak, aby ste tak nerobili, alebo že ju máte stiahnuť?

Priame vyhrážky nie. Samozrejme, zaznievali názory, či to je vhodný krok, alebo nie. Rôzni vedúci sa zachovali rôzne, ale väčšina nás podporuje a chápu, že to nie je boj proti samotným nemocniciam ani proti vedúcim pracovníkom, no je to boj za lepšie zdravotníctvo.

VIDEO: Šéf LOZ Peter Visolajský na proteste zdravotníkov
Video

Prečo ste sa rozhodli podať výpoveď? Ako sa rozhodli vaši kolegovia?

V našej nemocnici výpoveď podalo približne 230 lekárov. Ten dôvod je, že nás je málo, sme vyčerpaní, nevládzeme, sme neprimerane zaťažení dokumentáciou, nemáme sestry. Naše nemocnice majú preto zatvorené viaceré oddelenia. Celý stav zdravotníctva je čím ďalej, tým horší a nevidíme možnosť, že by to mohlo niekedy byť lepšie. Stále počúvame len, že bude lepšie, vydržte. Vydržali sme dva pandemické roky a nič sa nezmenilo.

Igor Matovič a Eduard Heger na stretnutí s Lekárskym odborovým združením. Čítajte viac Vláda nevyhovie novým požiadavkám lekárov k platom

Rozmýšľali ste nad tým, že výpoveď stiahnete?

Nie.

Zaznamenali ste vo svojom okolí nejakých štrajkokazov?

Vždy sa nájdu nejakí ľudia, ktorí majú iný názor, no nezaznamenal som nikoho, kto by bol proti našim cieľom.

Nespôsobuje to, že časť lekárov podala výpoveď a časť nie, toxické prostredie na pracovisku?

Toxické určite nie. Priznávam, že každá vypätá situácia, kde sa stretne viacero názorov proti sebe, vytvára nezhody, ale aj napriek tomu je všetkým jasné, aj tým, čo výpoveď podali, aj tým čo nie, že bojujeme navzájom za seba. Nie každý bol dostatočne odhodlaný a nie každý dokázal prekonať svoj strach, no cieľ máme všetci rovnaký.

V prípade, že dôjde k dohode, tak máte možnosť vrátiť sa na pracovisko?

Určite áno. Všetkým je jasné, že bez tých 2 100 lekárov nemocnice nemôžu fungovať.

V prípade, že nedôjde k dohode, neobávate sa zavedenia núdzového stavu a následnej povinnej pracovnej mobilizácie?

Neobávame sa a aj s tým počítame. Všetci zúčastnení vieme, že to nie je riešenie stavu. Je to oddialenie problému. Aj sám minister priznal, že to nebude fungovať. Nefungovalo to ani pred desiatimi rokmi a ani teraz to nebude. Nie je to cesta (Podobný postup štát použil aj pri hromadných výpovediach pred 11 rokmi. Mnohí lekári však ohlásili práceneschopnosť a odmietli sa riadiť príkazmi – pozn. red.).

Požiadavky Lekárskeho odborového združenia

  1. Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak,aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou.
  2. Zvýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek tak,aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.
  3. Zvýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená konkurencieschop­nosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta.
  4. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie.
  5. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov.
  6. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov– atestačné a špecializačné štúdium.
  7. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu.
  8. Slovensko nesmie stratiť konkurencieschop­nosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov, preto LOZ žiada, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe, a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda zhruba o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky na účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #hromadné výpovede