Hľadanie dohody s lekármi sa mení na trápenie. Matovič dáva ultimáta

Vláda a Lekárske odborové združenie (LOZ) sa ani po pondelkovom desaťhodinovom rokovaní na Úrade vlády nedohodli. Rokovania budú podľa predsedu lekárskych odborov, Petra Visolajského, pokračovať v utorok.

21.11.2022 10:45 , aktualizované: 22:10
LOZ, Peter Visolajský, Foto:
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský počas rokovania na Úrade vlády 21. novembra.
debata (364)

Záchrana slovenského zdravotníctva je tak naďalej v nedohľadne. Do kolapsu nemocníc zostáva deväť dní a štát ako i zástupcovia LOZ prešľapujú na mieste. Jedinú zmenu, ktorú prinieslo pondelkové rokovanie, tretie stretnutie za ostatných sedem dní, je, že hlavným problémom diskusií nie sú nateraz platy.

Sporných je opäť zvyšných sedem, z celkovo ôsmich požiadaviek LOZ. Pre zdĺhavé rokovanie s lekármi museli ministri o deň odložiť aj koaličnú radu.

„Prebrali sme viacero bodov, niektoré body máme ešte prebrať na ministerstve zdravotníctva, napríklad reformu vzdelávania mladých lekárov,“ priblížil neskoro večer Visolajský.

Matovičovo ultimátum

Zopakoval, že LOZ je ochotné urobiť isté ústupky v otázke platov lekárov. „Ústupok stále trvá, čakali by sme ho aj na druhej strane,“ skonštatoval. Lekárski odborári deklarujú, že majú veľkú snahu vyriešiť krízu v zdravotníctve ešte tento týždeň.

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) majú lekárski odborári do utorka do 12.00 h povedať, či ustúpia v požiadavke platového koeficientu za roky praxe.

Lekári však podľa Visolajského naďalej trvajú na navýšení koeficientu na 0,03-násobok priemernej mzdy. Matovič podľa Visolajského na tento kompromis nepristúpil. Odborári by sa chceli čo najskôr stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). „Predseda vlády by mohol túto situáciu vyriešiť a ukončiť. Takže budeme čakať aj na stretnutie s ním," doplnil šéf lekárskych odborárov.

Lengvarský už pracuje na zapracovaní

Po rokovaní minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) uviedol, že jeho rezort už pracuje na zapracovaní požiadaviek LOZ do návrhu dohody. „Dnes sme prvýkrát dostali v písomnej forme požiadavky k ďalším siedmich bodom. Už teraz na tom pracujú na ministerstve zdravotníctva. Čakajú na mňa, aby sme to zapracovali do návrhu dohody," vyhlásil Lengvarský. Verí, že sa smeruje k dohode.

Potvrdil, že k otázke vzdelávania lekárov budú rokovania pokračovať v utorok. „Ostatné chceme mať zapracované, aby sme to vedeli rýchlo prejsť, či LOZ s týmto znením bude súhlasiť,“ dodal minister. Podotkol, že lekárski odborári chceli doteraz rokovať najprv o otázke platu, až potom o ostatných požiadavkách.

Hoci štát vyhlasuje, že pre uzavretie dohody s lekármi spraví všetko, tak v pondelok na stretnutí Heger chýbal. Odcestoval do Holandska na stretnutie s holandským premiérom Markom Ruttem. Na Slovensko sa mal predseda vlády vrátiť až po 20. hodine.

protest lekarov Čítajte viac Neurológ Cimerman: Núdzový stav nás v práci neudrží, nefungovalo to ani predtým

„Žiadali sme aby pri rokovaniach boli vládny predstavitelia. Chceme sa dohodnúť s vládou. To, že pán premiér má iné povinnosti, to si musí vysvetliť on,“ skonštatoval predseda LOZ Peter Visolajský. Spresnil, že nie všetko sa dá vyriešiť s ministrom financií, či zdravotníctva. Nakoniec však zostali zástupcovia nemocničných lekárov viac ako tri hodiny rokovať sami s Matovičom. Ten mal vraj po prvýkrát počuť celé znenie požiadaviek LOZ.

Do pondelka predstavitelia štátu tvrdili, že je zhoda na siedmich bodoch. Opak je však pravdou a rokovania sa zasekli hneď na prvom bode. Ten sa týka nastavenia financovania nemocníc. „Žiadame aby boli pre nemocnice zabezpečené platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou,“ píšu v zozname požiadaviek lekárski odborári. LOZ je ochotné ustúpiť v otázke platov, no len za predpokladu, že štát dodrží slovo a začne pracovať na splnení ostatných siedmich požiadaviek.

„Keď vyriešime len platy, tak to nepomôže nemocniciam. Slovenské nemocnice majú vážny problém a momentálne tretiu hodinu počúvame, ako nejde vyriešiť prvý bod,“ priblížil priebeh rokovania Visolajský. Podľa neho aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konštatoval, že ak sa nevyrieši financovanie štátnych nemocníc, povedie to k ich kolapsu.

„Nie sme tak bohatá krajina, aby sme si mohli dovoliť financovať dlh vo výške 800 miliónov eur a tiež rôzne firmy, ktoré na tom zarábajú. Je to otázka rozpočtu, je to otázka toho, ako minister financií riadi svoje ministerstvo,“ dodal Visolajský. Ozrejmil, že dostali „isté prísľuby“ no zhoda na požiadavkách stále nie je. „Plán B“ podľa neho štát nemá.

V pondelok k „plánu B“ zasadal aj Ústredný krízový štáb (ÚKŠ). Nosnou témou ÚKŠ bola koordinácia nemocníc a hroziace presuny pacientov v prípade, že sa štát s 2 100 lekármi vo výpovedných lehotách z 31 nemocníc nedohodne. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) spresnil, že si na štábe prešli len aké možnosti štát má. „Na ničom sme sa nedohodli,“ spresnil. Minister Lengvarský dúfa, že žiaden z krízových scenárov nebude musieť byť prijatý a podarí sa nájsť dohodu medzi štátom a lekármi. Žiaden scenár však nepriblížil.

VIDEO: Predseda LOZ Peter Visolajský: Nechystáme sa na ďalšie ústupky
Video

Ako si platy nemocničných lekárov predstavuje na budúci rok štát.

  • Základný zákonom garantovaný plat u začínajúceho lekára (bez služieb, príplatkov, kolektívnej zmluvy) bude v roku 2023 na úrovni 1 695 eur (oproti tohtoročným 1 416 eur na Slovensku, v Českej republike 1 575 eur).
  • Základný zákonom garantovaný plat u lekára so špecializáciou a 10 rokmi lekárskej praxe by bol na úrovni 3 270 eur (oproti tohtoročným 2 606 eur na Slovensku, v Českej republike 2 290 eur).
  • Základný zákonom garantovaný plat u lekára so špecializáciou a 20 rokmi lekárskej praxe by bol na úrovni 3 512 eur (oproti tohtoročným 2 606 eur na Slovensku, v Českej republike 2 492 eur).
  • Zdroj: MZ SR

Sľuby sa sľubujú

Cez víkend chcela vláda na rýchlo zvolať ďalšie rokovania, no to lekári odmietli. Visolajský podotkol, že nateraz sa ďalšie ústupky spraviť nechystajú. "Ustúpili sme vo mzdách, no pod podmienkou, že bude splnených ďalších sedem. Tie sa týkajú spravodlivého financovania nemocníc, reformy vzdelávania medikov či zvýšenia počtu lekárov, sestier a ostatného zdravotníckeho personálu. Dohodu na uskutočnení týchto požiadaviek chcú zakotviť v memorande.

LOZ od štátu žiada, aby všetky potrebné návrhy zákonov parlament schválil do dvoch týždňov. V parlamente čaká na schválenie napríklad pozmeňovací návrh na zrušenie zdaňovanie vzdelávania lekárov. Prísľub, že sa táto podmienka zruší dostali lekári ešte v auguste.

heger lengvarsky Čítajte viac Lekári ustupujú vláde, hra o platy sa však nekončí. Pacienti zostávajú v neistote

Exminister zdravotníctva Richard Raši (nezarad. Hlas) je presvedčený, že požiadavky lekárov zadefinované sú a dnes ich treba len dať do legislatívnej podoby. „Keby bola vôľa, tak sa to určite dá stihnúť. Nie je to niečo, čo by bolo legislatívne komplikované,“ spresnil.

Proces schvaľovania by podľa neho vyzeral nasledovne. Najskôr by s návrhom musela súhlasiť vláda, ktorá by novelu posunula Národnej rade. Následne by sa parlament dohodol na skrátenom legislatívnom konaní, potom by pokračovalo prvé, druhé a tretie čítanie. Celé „legislatívne kolečko“ by podľa Rašiho mohlo trvať do 48 hodín.

„Keď to vláda odsúhlasí, už v ten deň to môže byť v parlamente. Zvolá sa mimoriadna schôdza a prejde to skráteným prvým čítaním. Na druhý deň druhé a tretie čítanie a je to,“ priblížil legislatívny proces Raši.

VIDEO: Remišová: Dúfam, že „plán B“ potreba nebude
Video

Vláda vraj robí maximum

Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu, k dohode nedošlo. Financmajster Matovič po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. LOZ v sobotu informovalo, že je ochotné ponuku prijať, ak vláda zvýši koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom a predstaví riešenia ostatných siedmich požiadaviek. Vláda reagovala, že trvá na pôvodnej ponuke, ktorá je finálna.

Matovič dnes na sociálnej sieti priblížil, že za posledné mesiace strávil 20 hodín rokovaniami so zástupcami odborárov z LOZ. „Chcel som poznať problémy, ktoré bránia dobrému pocitu zdravotníkov či pacientov z nemocníc. Chcel som vedieť, či aj financie môžu pomôcť kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti, menšiemu stresu,“ skonštatoval Matovič.

Tvrdí, že úprimne verí, že lekári uznajú, že „v tejto extrémne ťažkej dobe, kedy Slovensko musí financovať viacero veľmi ťažkých kríz, vláda urobila viac ako maximum“. „Zohnať každoročných 300 miliónov eur na vyššie platy len zdravotníkov je malý veľký zázrak a mali by sme byť naň všetci spolu hrdí. Miesto toho zajtra Vaši zástupcovia zrejme rozhodnú, že ani 300 miliónov navyše nestačí a naďalej budú trvať na výpovediach,“ dodal Matovič.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v nedeľu zopakoval, že v prípade rozvratu zdravotníctva platí jeho vyhrážka na odchod z vlády. Napriek tomu je rád, že financmajster Matovič sa snaží o kompromis. Tvrdí, že chápe lekárov, no vyhlásil, že ak budú aj naďalej trvať na svojich podmienkach a nebudú ochotní ustúpiť, tak to považuje za vydieranie.

Andrea Letanovská Čítajte viac Primárka Letanovská: Zvyšovanie platov nemôže byť len gestom zo zúfalstva v situácii, ktorá sa vymkla z rúk

© Autorské práva vyhradené

364 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #výpovede lekárov #hromadné výpovede