Hnus a humus. Káčer sa ohradzuje voči Orbánovmu šálu s Veľkým Maďarskom

Maďarský premiér Viktor Orbán Slovensko podriadil Maďarsku. Na snímke z futbalového štadiónu pózuje maďarský premiér so šálom zobrazujúcim mapu Veľkého Maďarska, na ktorom siahajú maďarské hranice až k Poľsku. Proti tomuto revizionizmu sa ozval minister zahraničných vecí Rastislav Káčer aj jeho štátny tajomník.

22.11.2022 11:09 , aktualizované: 18:48
debata (393)

VIDEO: Viktor Orbán so šálom s mapou Veľkého Maďarska.

Video

Rozpráva sa s hráčom národného tímu, v rukách drží dres a na krku má zavesený šál v národných farbách Maďarska. Na ňom však nie sú zobrazené hranice súčasného štátu ale tie, ktoré platili ešte do prvej svetovej vojny. Táto provokácia nenechala chladným ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera. Ten očakáva, že sa mu bude opäť vyčítať nenávisť k Maďarom ale upozorňuje, že takéto gestá sú nemiestne.

„Maďari na Slovensku sú tu doma a patria tu rovnako ako všetci ostatní občania. Naši občania. To, čo ale nemá miesto v našich vzťahoch je iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú sme videli v roku 1939 a vidíme dnes v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie,“ napísal Káčer na sociálnej sieti. „Ako som pred niekoľkými rokmi komentoval gestá svojho premiéra v inej súvislosti, tak dnes zopakujem to isté v tejto situácii na margo iného premiéra. ‚Hnus a humus‘,“ dodal Káčer.

Ku kritike sa pridal aj Káčerov štátny tajomník Andrej Stančík. „Extrémne necitlivé, obzvlášť vzhľadom na vojnu na Ukrajine, kde si Rusko odtrhlo časť cudzieho územia. Takýto historický revizionizmus je v dnešnej dobe extrémne nebezpečný,“ napísal Stančík.

Lipavský: Neprijateľná provokácia

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský Orbánov šál označil za provokáciu, ktorá je neprijateľná. „Európa čelí najväčším bezpečnostným aj ekonomickým výzvam od konca druhej svetovej vojny," napísal minister na twitteri. Jednota a spolupráca krajín Európskej únie je podľa neho teraz kľúčová.

Viktor Orbán Čítajte aj Je Orbán proputinovský? Odpovedá expertka

„Provokácia zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána je neprijateľná,“ dodal Lipavský s tým, že chápe podráždenie priateľov.

Na incident reagovala aj Ukrajina, Rumunsko či Chorvátsko. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyhlásil, že územné nároky voči Chorvátsku sú „absolútne neprijateľné“. Kyjev zareagoval predvolaním maďarského veľvyslanca na Ukrajine.

Orbán sa ocitol pravdepodobne vo VIP zóne budapeštianskej Puskás arény po nedeľnom priateľskom zápase s Gréckom, ktoré Maďarsko vyhralo 2:1, gólmi Rolanda Sallaia a dunajskostredského hráča Zsolta Kalmára. Na zverejnenej snímke Viktor Orbán pózuje s reprezentačným záložníkom Balázsom Dzsudzsákom.

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že táto Orbánova provokácia je nanajvýš nemiestna, rovnako ako jeho vysvetlenie.

„Sám Orbán mieša politiku s futbalom, lebo je jasné, že futbalové zápasy sú nástrojom masovej mobilizácie. Orbán týmto vysiela veľmi jasné posolstvo. Mal by to byť jasný signál, nielen pre slovenské politické špičky, ale aj slovenskú verejnosť, že Orbánom presadzovaný politický model určite nie je modelom, ktorý je pre Slovensko priaznivý. Či už vo vnútornej alebo zahraničnej politike. Záujmom Slovenska určite preto nie je, aby sa Orbán stal regionálnym lídrom,“ upozornil.

„Nemali by sme zostať len pri takom moralistickom konštatovaní o hanbe, ale Slovensko by malo oficiálne žiadať ospravedlnenie,“ zdôraznil politológ.

© Autorské práva vyhradené

393 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Viktor Orbán #Rastislav Káčer