Slovenské väznice povedie nový muž. S Mudrončekom mal byť rezort spravodlivosti nespokojný

Zboru väzenskej a justičnej stráže bude dočasne šéfovať Michal Sedliak. Ten nahradí doterajšieho riaditeľa Róberta Mudrončeka, ktorého minister spravodlivosti Viliam Karas odvoláva. Podľa informácií denníka Pravda je dôvodom nespokojnosť. V priebehu dvoch rokov ide už o tretieho riaditeľa slovenských väzníc.

22.11.2022 12:09 , aktualizované: 13:00
Väznica Leopoldov Foto: ,
Väznica Leopoldov
debata (4)

„Rozhodnutie o zmene vo vedení zboru som prijal po zrelej úvahe v záujme zefektívnenia projektového riadenia potrebného na pokračovanie v nevyhnutnej modernizácii a humanizácii väzenstva,“ uviedol minister spravodlivosti Viliam Karas.

Prioritou povereného riaditeľa má byť spolupráca s ministerstvom pri vytváraní lepších podmienok na výkon probácie a mediácie. Zároveň Karas doterajšiemu riaditeľovi Róbertovi Mudrončekovi poďakoval za vykonanú prácu a spoluprácu.

Novým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa byť dočasne doterajší šéf nitrianskej väznice Michal Sedliak. V zbore odslúžil už 23 rokov na viacerých funkciách, od priameho výkonu služby až po manažérske funkcie. Riaditeľom nitrianskej väznice sa pritom stal len v 1. mája 2022. Odchádzajúci šéf ZVJS Mudronček podľa našich informácií odchádza pre nespokojnosť ministerstva.

Mudronček, ktorý ZVJS viedol už aj za vlády Ivety Radičovej, vo funkcii nahradil Milana Ivana. Ten odstúpil 30. decembra 2020 v deň smrti exprezidenta polície Milana Lučanského v Prešovskej väznici, kedy na neho padla zodpovednosť za problémy s vysvetlením okolností tejto udalosti.

Róbert Mudronček ZVJS Čítajte viac ZVJS po Ivanovi povedie Mudronček. Čakajú ho mnohé výzvy, uviedla Kolíková

Aj keď akékoľvek pochybenie príslušníkov zboru Milan Ivan vtedy odmietol, v deň Lučanského smrti oznámil svoju rezignáciu. V tom čase bol ešte Lučanský v kóme a jeho smrť potvrdili až o niekoľko hodín neskôr. Po šiestich rokoch vo funkcii napokon Milan svoju stoličku opustil až ku koncu januára 2021.

Až do vymenovania Mudrončeka, ktoré vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS, v tom čase Za ľudí) oznámila 1. marca 2021, viedol ZVJS dočasne práve Sedliak. Už vtedy bol v najužšom výbere na funkciu generálneho riaditeľa. Kolíková sa ale rozhodla pre Mudrončeka.

Generálnym riaditeľom ZVJS bol Mudronček v rokoch 2010 až 2012, kedy ho minister Tomáš Borec (nom. Smeru) odvolal a nahradil Eugenom Balkom. Toho po dvoch rokoch vymenil Milan Ivan. Mudrončeka do funkcie vymenovala ministerka spravodlivosti za SDKÚ Lucia Žitňanská, pri ktorej bola vtedy Kolíková štátnou tajomníčkou.

Nový generálny riaditeľa ZVJS Michal Sedliak v zbore slúži od roku 1999. Pôsobil na viacerých funkciách. Z priameho výkonu služby pokračoval ako zástupca riaditeľa pre služobné veci ústavu Leopoldov, neskôr ako riaditeľ odboru výkonu väzby a výkonu trestu na Generálnom riaditeľstve zboru či ako námestník generálneho riaditeľa ZVJS pre služobné veci.

plk. Mgr. Michal Sedliak

plk. Mgr. Michal Sedliak Foto: ZVJS
plk. Mgr. Michal Sedliak plk. Mgr. Michal Sedliak

Študoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V Zbore väzenskej a justičnej stráže pracuje od roku 1999. Počas svojej kariéry pôsobil v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica-Kráľová, v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Sučany, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra, v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby Leopoldov a na Generálnom riaditeľstve zboru. Riaditeľom Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová bol od roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Zbor väzenskej a justičnej stáže #Milan Ivan #Róbert Mudronček