Imrecze si našiel pod autom GPS lokátor. Svedčí proti špičkám Smeru a oligarchom

Bývalý riaditeľ finančnej správy a spolupracujúci obvinený František Imrecze si v bratislavskej Petržalke našiel pod autom pripevnený neznámy predmet. Podľa medializovaných informácií by malo ísť o sledovacie zariadenie. Bývalý šéf finančnej správy svedčí proti najvyššie postaveným politikom Smeru aj oligarchom.

23.11.2022 14:50 , aktualizované: 16:11
debata (70)

VIDEO: Na mieste zasahovalo množstvo policajtov a pyrotechnici

Video

Informáciu priniesol portál Aktuality.sk. Policajti okamžite začali preverovať, či ide o nástražný systém alebo lokalizačné zariadenie.

Podľa informácií Aktualít mal bývalý nominant Smeru magnetom pripevnený predmet pod autom na pomerne viditeľnom mieste. Malo ísť o GPS zariadenie na sledovanie polohy, pričom bolo oblepené páskou a jeho pripevnenie malo pôsobiť neprofesionálne.

Zariadenie malo byť spod vozidla odstránené krátko pred 15. hodinou. Nasledovať bude expertíza, na ktorej sa bude zisťovať, či išlo o atrapu, alebo skutočné lokalizačné zariadenie a na čo všetko slúžilo, informuje portál.

Pri zimnom štadióne v Petržalke zasahovalo množstvo policajtov a pyrotechnici.

Predmet nájdený na aute Imreczeho rieši Národná kriminálna agentúra. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Viac informácií poskytneme, až keď to situácia dovolí,“ poznamenala Bárdyová.

Imrecze svedčil proti špičkám Smeru

Imrecze spolu s ďalšími spolupracujúcimi obvinenými vypovedal v akcii Súmrak. Pri nej bol zadržaný exminister vnútra Robert Kaliňák a spoločne s s bývalým premiérom Robertom Ficom boli obvinení zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.

Spolu s nimi sú v kauze obvinení aj právnik Marek Para, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Ich obvinenia sa netýkajú len založenia zločineckej skupiny, ale aj trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad súvisí s kauzou Očistec.

Bývalý prezident finančnej správy František... Foto: Pravda, Robert Hüttner
imrecze, Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze na snímke z roku 2017.

Imrecze je obvinený z viacerých trestných činov, ktoré vyplynuli z akcie Mýtnik

Od 29. januára 2021, kedy bol zadržaný, čelí spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi obvineniu za machinácie pri verejnom obstarávaní, prijímanie úplatku a podplácanie. Medzi obvinenými sú aj podnikatelia Jozef Brhel a Michal Suchoba. Ako organizovaná skupina mali podľa vyšetrovateľov medzi rokmi 2013 až 2018 spoločne manipulovať tendre na dodanie softvérových riešení pre Finančnú správu tak, aby ich vyhrala Allexis. Štátu mali spôsobiť škodu viac ako 65 miliónov eur.

Z výpovedí viacerých obvinených vyplynulo 16. júna 2021 obvinenie aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii pri verejnom obstarávaní. Z analýzy výpisov z účtov polícia zistila, že zhruba 20 miliónov z trestnej činnosti sa skupina šiestich obvinených následne snažila zlegalizovať rôznymi prevodmi cez rad firiem z Českej republiky, Malty a Cypru.

Už po Imreczeho prepustení z väzby bolo 4. augusta 2021 proti nemu začaté trestné stíhanie za prijímania úplatku. Spolu ním boli obvinení aj Michal Suchoba a známy podnikateľ Miroslav Výboh. Podľa polície sa rozdávali úplatky za pomoc pri zavedení projektu elektronickej registračnej pokladnice e-kasa.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze #polícia SR