Košická detská nemocnica praská vo švíkoch. Rodičia spia na rozkladacej posteli

Situácia v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach (DFN) je kritická. Dôvodom nie sú len výpovede lekárov, ale hlavne priestory, ktoré sú stiesnené a nevyhovujúce.

23.11.2022 16:16
Detská fakultná nemocnica Košice Foto:
Detská fakultná nemocnica Košice
debata

Do niektorých sa nezasiahlo od výstavby nemocnice. Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny a detskej onkológie a hematológie praskajú doslova vo švíkoch. Ročne tu bojujú o zdravie a život stovky detí z celého Prešovského a Košického kraja. Aby ich nebolo málo, pribudli aj deti z vojnou zmietanej Ukrajiny.

Na neúnosnú situáciu upozorňujú rodičia chorých detí. „Žiaľ, pre kompetentných sme na konci republiky. Ministerstvo zdravotníctva aj napriek prosbám a urgenciám situáciu nerieši. Peniaze na výstavbu nového oddelenia, alebo aspoň na nevyhnutnú rekonštrukciu nedá. Tak sme vzali iniciatívu do rúk my rodičia a bijeme na poplach Nie je predsa možné, aby v Bratislave boli takí slepí,“ hovorí jedna z matiek hospitalizovaného dieťaťa Vanda Felšoci.

Potrebujú 37 miliónov

„DFN podstúpila v roku 2003 ako prvá na Slovensku ‚Plán optimalizácie siete‘, ktorý verejnosť pozná pod názvom ‚Guľový blesk‘. Súčasťou plánu bolo rozšírenie lôžkovej kapacity, ktoré sa však neudialo. Preto sme prišli o oddelenia, ktoré do dnešnej doby nikto plnohodnotne nenahradil,“ popisuje situáciu riaditeľ Andrej Koman s tým, že starostlivosť o deti nezastavil ani lockdown. „Nemocnica pracovala na 65 percent obvyklej kapacity. Pritom onkológovia a neonatológovia pracovali na maximum napriek epidemiologickej situácii v plnom nasadení v nevhodných, navyše prenajatých priestoroch.“

Pracovné tímy lekárov a projektantov podľa riaditeľa pripravili stavebný zámer nadstavby a rekonštrukcie, ktorá zabezpečuje budúcnosť pre deti a rodičov z 30 percent rozlohy Slovenska. „Plán nadstavby získal najvyššie bodové hodnotenie projektov zdravotníckych zariadení v SR, čo bolo deklarované aj v pléne Národnej rady. Projekt nadstavby sa uchádzal o prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti. Mal napraviť všetky nedostatky ktoré preveril čas i pandémia,“ vysvetľuje Koman. Plán nadstavby mal pripraviť nemocnicu aj na optimalizáciu siete nemocníc (je v podstate dokončením projektu z roku 2003). „Bohužiaľ, prostriedky z Plánu obnovy smerujú inam, a to potrebujeme iba 37-miliónov, aby sa všetko pohlo dopredu,“ hovorí riaditeľ.

Vizualizácia Detskej fakultnej nemocnice Košice

Takto už mohla vyzerať, ale nestalo sa. Guľový blesk "uletel".

Fotogaléria
Vizualizácia. Takto už mohla vyzerať DFN v...
Vizualizácia. Takto už mohla vyzerať DFN v...
Vizualizácia. Takto už mohla vyzerať DFN v...

Šesť týždňov na lehátku

Oddelenie hematológie a detskej onkológie nájdete na konci nemocnice. Pred ambulanciou je malilinká čakáreň, kde sa stretávajú rôzne choré deti, čakajúce na výsledky, transfúziu, kontrolu. Mnohé by sa nemali ani dostať do kontaktu. „Denne sa tu premelú desiatky ľudí. O nič lepšia situácia nie je ani na samotnom oddelení, kde je 8 izieb pre 15 pacientov. Sú tu novorodenci aj tínedžeri. Každý zvláda liečbu inak, avšak všetci potrebujú mať pri sebe niekoho blízkeho a aspoň trošinku súkromia,“ dozvedáme sa od primárky detskej onkológie a hematológie Viktórie Haluškovej.

Ivana je so svojím dieťaťom už šesť týždňov na onkológii. V izbe má rozkladaciu posteľ. Osobné veci majú celý čas v kufri, nie je ich kam vyložiť. „Podmienky nie sú dobré. Nemáme si kde uvariť, oprať veci či vyvesiť alebo vysušiť bielizeň. Skrine v izbe sú nevhodné na používanie a ak niečo potrebujem, vždy to musím z kufra vybaliť.“ Dá sa však povedať, že mama Ivana má celkom šťastie. V iných izbách majú rodičia k dispozícii maximálne stoličku.

Kapacitne oddelenie stačilo v čase keď vzniklo – pred 30-timi rokmi. Dnes ani náhodou. "Bežne sa na izbe projektovanej pre dve deti bez sprievodu tiesnime šiesti. Aj keď sa personál snaží v rámci možností podeliť pacientov buď podľa veku, či diagnózy a obtiažnosti choroby, bežne sa stane, že na izbe sa stretnú tri deti dve matky a jeden otec. Bez možnosti čo i len maličkého priestoru na súkromie. Vetrať je problematické, pretože kým dieťaťu pri kúpeľni je horúco, to pod otvoreným oknom sa sťažuje na chlad. Deti počas chemoterapie znášajú liečbu ťažko. Sú ubolené, mnohé majú alergické či toxické reakcie. A keď sú takéto deti na izbe tri, je to pre všetkých utrpenie,“ dodáva mama Vanda.

Detská fakultná nemocnica v Košiciach

Oddelenie detskej onkológie a hematológie.

Fotogaléria
Viktória Halušková, primárka Oddelenia detskej...
Mamička hospitalizovaného dieťaťa Vanda Felšoci...
+5Mamička Ivana spí na takejto rozkladacej...

Zázemie pre matky? Chodba

Neonatologické oddelenie je dlhodobo v prenajatých priestoroch, ktoré nie sú vyhovujúce z hľadiska veľkosti ani komfortu. Personál nedokáže dostatočne vyjsť v ústrety matkám, ktoré potrebujú byť dlhodobo hospitalizované so svojím dieťaťom. Primárka Vanda Chovanová hovorí že jednotky vysokošpeciali­zovanej starostlivosti pre novorodencov prešli rekonštrukciou pred zhruba 18-timi rokmi. „Fungujeme však aj v priestoroch, ktoré neboli rekonštruované od vzniku nemocnice, od 70-tych rokov. Je tam Nedonosenecké oddelenie, kde sú hospitalizovaní novorodenci, ktorí už nevyžadujú resuscitačnú starostlivosť, ale ešte vzhľadom na nízku hmotnosť alebo iné stavy nemôžu byť prepustení domov. Vytvorili sme tam aj provizórne ‚zázemie‘ pre mamičky na chodbe,“ popisuje stav oddelenia primárka.

Detská fakultná nemocnica Košice

Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny.

Fotogaléria
Nedonosenecké oddelenie je v prenajatých...
Inkubátory neonatologického oddelenia sú v...
+5Inkubátory neonatologického oddelenia sú v...

Výpovede lekárov v DFN Košice sú už len vyústením tejto dlhodobo negatívnej situácie. Výpovede podali aj obe vyššie spomenuté primárky a ďalších viac ako 60 lekárov. „Apelujeme na zástupcov vlády o rokovanie a následne o vyčlenenie kapitálových výdavkov na investíciu do projektu nadstavby a rekonštrukcie DFN Košice. Súčasne prosíme poslancov Národnej rady, aby sa za náš projekt zasadili. Inak sa podmienky v našej nemocnici nezlepšia,“ dodal riaditeľ Koman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #Detská fakultná nemocnica v Košiciach #nevyhovujúce priestory