Kollár opäť vytiahol kartu „odchádzam z vlády“. Stále platí, no nikto to už neberie vážne

Je to hra. Karta „odchádzam z vlády“ sa vyťahuje v koalícii v prípadoch, ak niečo neviete presadiť. SaS už odišla, no Sme rodina je stále v rovine vyhrážok.

24.11.2022 06:00
Boris Kollár, Peter Pčolinský Foto: ,
Boris Kollár (vľavo) a Peter Pčolinský
debata (31)

Tentoraz sú dôvodom lekári. Ak sa nedohodnú, hnutie Borisa Kollára opustí svojich koaličných partnerov a nechá menšinovú vládu napospas predčasným voľbám. Nie je to však prvýkrát, čo Kollár koalícii pohrozil. Jeho slová už strácajú na vážnosti.

Video
Kollár: Nebudem hrobárom zdravotníctva, ale vydierať sa nenechám

Predseda povedal, tak to platí

Vyhrážanie sa odchodom je u Kollára mimoriadne časté a spravil tak aj na minulotýždňovej koaličnej rade. „Povedal som, že nebudem sedieť vo vláde, ktorá nezvládne urovnať tento problém a nezabezpečí zdravotnú starostlivosť našim občanom,“ povedal podľa Denníka N svojim partnerom.

Neskôr svoju rétoriku zmiernil a pri otázke, či ešte stále trvá na odchode, svoju odpoveď trochu poopravil. „Nie, povedal som, že nebudem vo vláde, ktorá bude hrobárom zdravotníctva a ktorá zapríčiní rozvrat zdravotnej starostlivosti. Toto som povedal a za tým si stojím,“ odpovedal na otázky Pravdy cez víkend s tým, že neochotu lekárskych odborárov už neberie ako dialóg, ale ako vydieranie. O vydieraní hovoril aj minister financií Igor Matovič.

Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský však pre Pravdu uviedol, že odchod z vlády stále platí. „Dohoda s lekármi stále nie je. Čakáme, že sa dohodnú a verím, že sa dohodnú,“ poznamenal. Termín je 30. november. Platí teda odchod Sme rodina v prípade, že sa lekári s vládou nedohodnú? „Áno, platí. Stanovisko sa zatiaľ nemenilo. Predseda to povedal, tak to platí,“ poznamenal Pčolinský o predsedovi parlamentu a svojom straníckom šéfovi.

Už zas?

V prípade Kollára to však nebolo prvýkrát, čo sa svojim koaličným partnerom vyhrážal. Dôvody boli rôzne. Väčšina z nich potichu prehrmela, niektoré požiadavky sa splnili a pri iných sa zas našiel kompromis. Opakovaný vtip však už nie je vtip a Kollárove slová už v koalícii neberú až tak vážne. „Už zase hovorí pán Kollár o odchode z vlády? Treba to teraz začať brať vážne?“ reagovala pre Pravdu šéfka najmenšej koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

OĽaNO na otázku o odchode Kollára kvôli lekárom nereagovalo. O predčasných voľbách však predseda Sme rodina hovoril aj pri štátnom rozpočte. Možný je totiž akýsi obchod – predčasné voľby za rozpočet. „Boris Kollár je taký vysielač a vysiela signály rôzne,“ povedal Matovič na adresu postoja Sme rodina s tým, že ak rozpočet neprejde, o ďalších možnostiach sa budú rozprávať potom. „Akákoľvek cesta k predčasným voľbám je cesta k strate demokracie,“ dodal. Provizórium by bol podľa neho armagedon. Kollár podľa politológa Prešovskej univerzity Michala Cirnera politicky vydiera OĽaNO. „Ale keď využívate vydieranie neprimerane, to znamená viackrát a bez reálnych činov, prestanú sa partneri obávať a začnú to považovať iba za slovné cvičenie, čo sa aj deje,“ skonštatoval.

Z počiatočnej hrozby sa tak stal len akýsi „podporný vokál“. „Boli to nepremyslené a neuvážené vyjadrenia. Opakovane sa ukazuje, že pod tlakom Boris Kollár rýchlejšie hovorí, než premýšľa o tom, čo hovorí a aké to môže mať prípadné politické konzekvencie. Zas a znovu svojimi vyjadreniami spochybnil vlastnú dôveryhodnosť,“ zhodnotil pre Pravdu politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Vláda bez Sme rodina znamená koniec

Podľa Cirnera Kollárove hrozby síce naplnené neboli, no vždy sa mu podarilo presadiť, čo si zaumienil. „Je to hra, ktorú v koalícii hrá neustále od roku 2020,“ uviedol. Situácia je však o to vážnejšia, že v koalícii sú prakticky len dve strany – OĽaNO a Sme rodina. Strane Za ľudí sa klub rozpadol a majú len troch nezaradených poslancov. Ak by Kollár so svojím hnutím odišiel z koalície, vláda by mala v parlamente oficiálne len 50 poslancov a s takou menšinou je nemožné vládnuť.

zväčšiť Boris Kollár (vpravo) a Igor Matovič Foto: Pravda, Ivan Majerský
koaličná rada, Matovič, Kollár, Boris Kollár (vpravo) a Igor Matovič

„Bez Sme rodina by koalícia neexistovala a bol by to politický koniec OĽaNO v tomto volebnom období. Ukazuje sa, že vládnuť v dvojkoalícii so zvyškom Za ľudí je veľmi výhodné a na Kollárovi je vidieť, že si to užíva a využíva túto situáciu. Preto sú hrozby odchodu z vlády len výstrelom do tmy,“ zhodnotil Cirner.

Kollár teraz prakticky riadi koalíciu. Vidno to najmä na tom, ako menšinovej vláde prechádzajú jednotlivé zákony. Predseda parlamentu dokonca sám niektoré vládne návrhy pochoval a prešlo mu aj hlasovanie za odvolanie koaličného ministra. Jeho odchod z vlády teda pravdepodobný nie je, keďže aktuálne ťahá za nitky a nič by tým nezískal.

Šéf Sme rodina a jeho odchádzanie z vlády

jún – júl 2020

  • Prvýkrát vytiahol kartu odchodu pár mesiacov po voľbách. Kollár údajne podvádzal pri písaní svojej diplomovej práce. SaS a Za ľudí hovorili, že by mal odstúpiť, šéf Sme rodina si však podľa svojich slov uľahčil prácu – tak ako každý študent. Nakoniec sám podal návrh na svoje odvolanie. OĽaNO jeho odchod nežiadalo. Kollár povedal, že buď sa preveria všetci, alebo nikto. „Ja som sa ospravedlnil, urobil som to lege artis. Nikto mi nemôže povedať, že som porušil zákon. (…) V poriadku, tak ja potom nemám inú možnosť, ako odísť aj z vlády, nielen odísť z parlamentu. Ja nebudem nikoho vydierať,“ povedal Kollár pred stretnutím s poslancami SaS. Parlament nakoniec Kollára neodvolal, za jeho odvolanie bolo päť poslancov. SaS a Za ľudí sa hlasovania nezúčastnili.

apríl 2021

  • Kollár sa dostal do sporu s vtedajšou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Situácia sa vyostrila pre úpravu kolúznej väzby. Kollárovo hnutie prišlo s vlastným poslaneckým návrhom, ktorý Kolíková označila za porušenie koaličnej zmluvy. Predseda parlamentu uviedol, že ak sa nenaplnia požiadavky strany, je ochotný odstúpiť. „To sa netýka len kolúznej väzby. To sa týka aj ostatných vecí, ktoré máme v programe. Pokiaľ to nebudem môcť naplniť, tak v takej vláde nechcem byť a odídem z nej. Kľudne poruším koaličnú zmluvu a nech ma vyhodia. Keď mi to nedovolia urobiť, tak v takej vláde nebudem, odídem,“ povedal. V parlamente kričal na Kolíkovú, keď sa vyjadrila k nedostatkom v poslaneckom návrhu, a pýtal sa jej, koľko mŕtvych Lučanských ešte potrebuje. Neskôr sa jej ospravedlnil a nakoniec sa dohodli na kompromise. Kolíková predložila úpravu kolúznej väzby, Kollár to podporil. Z vlády neodišiel a Kolíkovej priniesol kvety.

marec až júl 2021

  • V rámci prvej veľkej koaličnej krízy, ktorá vyvrcholila výmenou na premiérskom poste a na poste ministra zdravotníctva, predstavilo aj Kollárovo hnutie ešte začiatkom marca 2021 svojich päť požiadaviek. Argumentovali tým, že nežiadajú žiadne personálne zmeny ako napríklad SaS „Zaseknem sa a prestane fungovať vláda, prestane fungovať parlament. (…) Môžem urobiť túto obštrukciu a aj ju urobím,“ povedal v tom čase Kollár. Pčolinský žiadal splnenie požiadaviek do konca júlovej schôdze. Z piatich opatrení, ktorými Sme rodina podmieňovala svoje zotrvanie vo vláde, sa dovtedy splnili iba dve, dve požiadavky zrušili a jednu zmenili. Aj táto vyhrážka sa stratila vo vzduchoprázdne.

máj 2021

  • V máji došlo k sporu ohľadom opozičného návrhu z dielne strany Petra Pellegriniho Hlas na jednorazové vyplatenie 300-eurového príspevku na nezaopatrené dieťa. Postoj k tomuto návrhu rozdelil koaličné strany. Poslanci Sme rodina totiž uviedli, že tento krok podporia. To sa nepáčilo niektorým koaličným poslancom. „V niektorých prípadoch pokojne poruším koaličnú zmluvu. Rodiny boli zdecimované, matky museli byť doma s deťmi. Nejakú jednorazovú dávku im musíme dať,“ hovoril. Hlasovanie s opozíciou je porušením koaličnej zmluvy. Nakoniec prišla vláda s vlastným návrhom a odchod sa nekonal.

august 2021

  • Predčasné voľby vytiahol aj pri kauze exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorému neskôr Generálna prokuratúra SR prostredníctvom sporného paragrafu 363 zrušila obvinenie. „Pokiaľ by niečo takéto malo pokračovať, nie sme ochotní sa na tom zúčastňovať. Potom je čestné povedať ľuďom, aby znova rozhodli v predčasných voľbách,“ reagoval Kollár s tým, že pol roka jeho hnutie upozorňovalo na nezákonnosť v kauze. Vyhrážky sa týkali aj zmeny samotného paragrafu. „Ak zrušia paragraf 363 a obídu Sme rodina, odídeme z vlády,“ povedal a vyšetrovateľov NAKA nazval „čurillovskou mafiou“. Nikdy sa za to neospravedlnil, aj keď súd konštatoval neopodstatnenosť konania.

október 2021

  • Dôvodom na vyhrážky počas pandémie bola zasa reforma nemocníc a súdov (tzv. súdna mapa). „Našu podporu nebudú mať. Kľudne nech ma z tej vlády vyhodia. 17 poslancov hnutia Sme rodina nepodporí rušenie nemocníc, my budeme stáť za tými ľuďmi. Počul som v každom jednom okrese to isté – neberte nám to, nerušte nám to, potrebujeme to,“ povedal vtedy.

september 2022

  • Ostatná hrozba pred lekármi sa týkala fungovania menšinovej vlády po odchode SaS. Kollár niekoľkokrát zopakoval, že Sme rodina sa dohodla na konkrétnych cieľoch, ktoré chcú splniť pre ľudí, ako napr. podpora cestovného ruchu, exekučná amnestia alebo rodičovský bonus. „Pokiaľ bude vláda posúvať návrhy zákonov do parlamentu, a tam sa to bude dať presadiť, potom môže existovať menšinová vláda až do ďalších riadnych volieb. V prípade, že sa to nebude dať, treba predčasné voľby,“ povedal. Táto hrozba utíchla potom, čo koalícia funguje relatívne plynule aj vďaka podpore poslancov okolo Tomáša Tarabu. Kollár si parlament dokázal zrežírovať.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #Igor Matovič #Boris Kollár #Peter Pčolinský