Premiéri V4 sa zhodli na spoločnom postupe a podpore Ukrajiny. Orbán dostal nový šál

Predsedovia vlád krajín V4 sa vo štvrtok stretli v Košiciach. Zhodli sa na dôležitosti V4 a dohodli sa na tom, že budú naďalej spolupracovať a hľadať to, čo tieto štyri krajiny spája. Hlavnými témami diskusie predsedov vlád bola vojna na Ukrajine, energetická a migračná kríza.

24.11.2022 11:14 , aktualizované: 16:00
Orbán Fiala Heger Morawiecki Foto: ,
Zľava maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, slovenský premiér Eduard Heger a poľský premiér Mateusz Morawiecki pózujú pre spoločnú fotografiu počas summitu predsedov vlád V4, v Košiciach 24. novembra 2022.
debata (114)

V téme vojny na Ukrajine sa všetci štyria premiéri zhodli na tom, že Rusko nemôže predstavovať hrozbu pre bezpečnosť Európy a Ukrajina si musí zachovať územnú celistvosť. Zhoda panuje aj v názore, že Ukrajine je potrebné pomôcť aj budúci rok stabilnou finančnou pomocou, aby dokázala chrániť svoje územie. „Viktor Orbán potvrdil jasnú pozíciu v kľúčových otázkach, a to je, že Rusko nesmie predstaviť hrozbu pre Európu a treba zachovať celistvosť Ukrajiny, to sú kľúčové veci. Zároveň nás uistil, že Maďarsko je pripravené aj finančne podporovať Ukrajinu, má len odlišný názor na to, akým konkrétnym spôsobom má byť tá pomoc poskytovaná,“ uviedol český premiér Petr Fiala s dodatkom, že v rámci V4 vždy hľadajú to, čo naše krajiny spája.

Maďarský premiér opäť potvrdil nesúhlas so spoločnou pôžičkou Európskej únie na finančnú pomoc Ukrajine. „Podporuje finančnú pomoc pre Ukrajinu, považujeme to za správne a potrebné. Maďarsko však už svoju časť vyčlenilo z vlastného rozpočtu,“ uviedol Orbán. Európska únia sa podľa neho vyčlenenou sumou zadlžuje, čo Budapešť podporovať nechce.

Premiéri vyjadrili tiež podporu rýchlemu vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO), pričom apelovali na Viktora Orbán, aby aj Maďarsko čím skôr ratifikovalo vstup týchto krajín do NATO. Orbán deklaroval, že Maďarsko tak učiní na prvom zasadnutí parlamentu v budúcom roku. „Vláda sa už rozhodla, informovali sme o tom už aj Švédsko a Fínsko. Neprišli ani o jednu sekundu členstva v NATO. Maďarsko určite poskytne potrebnú pomoc na ich pričlenenie sa k NATO,“ povedal Orbán.

V oblasti migračnej krízy sa zhodli na dôležitosti zabezpečenia vonkajších hraníc schengenského priestoru. „Vyjadrili sme maximálnu pomoc a podporu Maďarsku, či už vyslaním ďalších policajtov, alebo aj finančných príspevkom,“ uviedol Heger. Poľský premiér Mateusz Morawiecki doplnil, že v časoch, keď na naše územia prichádzali stovky tisíc Ukrajincov, dokázali sme im otvoriť dvere a pomôcť. Teraz však vyzýva Európsku komisiu k väčšej finančnej pomoci pre krajiny V4, ktoré znášali vysoké náklady za pomoc Ukrajincom.

Viktor Orbán dodal, že Maďarsko je v špeciálnej situácii, keďže je jedinou krajinou v Európe, ktorá musí čeliť naraz dvom migračným vlnám. Z dôvodu jeho geografickej polohy prišlo do Maďarska obrovské množstvo ukrajinských utečencov a aj v tejto migračnej vlne zaznamenali viac ako 250-tisíc pokusov o nelegálne prekročenie hraníc. Orbán očakáva, že migračný tlak z juhu sa bude zvyšovať. „Je férovou požiadavkou zo strany V4, aby aj Európska únia prebrala niečo z tejto záťaže,“ podotkol. Ako ďalej doplnil, Maďarsko vytvorilo nový formát spolu so Srbskom a Rakúskom, ktorý je zameraný na ochranu hraníc. Na trojstrannom stretnutí s predstaviteľmi Rakúska a Srbska navrhne, aby prijali ponuku na pomoc od Slovenska, Česka a Poľska, za ktorú je vďačný.

Premiér Heger tiež požiadal predsedov vlád Česka, Poľska a Maďarska o pomoc v zdravotníctve. Tí deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc. O konkrétnych číslach sa nerozprávali, premiéri majú podľa Hegera preveriť možnosti. Vedia tiež poskytnúť svoje kapacity v prípade hospitalizácií v nemocniciach v pohraničí.

Orbán dostal nový šál

Medzinárodný rozruch pred niekoľkými dňami spôsobil maďarský premiér Viktor Orbán, keď zverejnil fotku z futbalového štadióna. Tam pózoval so šálom zobrazujúcim mapu Veľkého Maďarska, na ktorom siahajú maďarské hranice až k Poľsku. Proti tomuto revizionizmu sa ozval minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer aj jeho štátny tajomník. Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský Orbánov šál označil za provokáciu, ktorá je neprijateľná.

Orbán po rokovaní premiérov V4 svojim kritikom odkázal, aby jeho šál brali s pokojom. „Berte to s pokojom. Futbalový zápas je futbalový zápas a politika je politika,“ povedal maďarský premiér.

Mapka na šále zahŕňala aj časti terajšieho Rakúska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvátska, Srbska a Ukrajiny, ktoré do konca prvej svetovej vojny patrili k Uhorskému kráľovstvu v rámci Rakúsko-Uhorska. Maďarsko o tieto územia prišlo Trianonskou mierovou zmluvou, ktorá predstavuje pre mnohých Maďarov dodnes traumu. Orbánove pripomienky Veľkého Maďarska v posledných rokoch opakovane vyvolávali napätie vo vzťahoch so susedmi.

Orbán Viktor Čítajte viac Hnus a humus. Káčer sa ohradzuje voči Orbánovmu šálu s Veľkým Maďarskom

Na stretnutí premiérov v Košiciach dostal Orbán na upokojenie vášní od Hegera šál so slovenským znakom a nápisom Slovakia. „Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový,“ napísal slovenský premiér na sociálnej sieti. Rovnakú fotografiu zdieľal aj Orbán. K fotke dodal: „Maďar – Slovák, dvaja dobrí priatelia! V Košiciach sa začína summit V4.“

Na nerušený priebeh stretnutia dohliada polícia. „V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území mesta Košice a jeho blízkeho okolia,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

VIDEO: Viktor Orbán so šálom s mapou Veľkého Maďarska.
Video
114 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #V4 #Eduard Heger