Miliónová vila Kažimíra pod Slavínom. Guvernér musel vysvetľovať, ako k nej prišiel

Exminister financií Peter Kažimír je opätovne obvinený z podplácania. V minulosti však vznikli špekulácie nielen o možnom uplácaní, ale aj o prijímaní nenáležitých výhod. Bývalý podpredseda Smeru a dnes guvernér Národnej banky Slovenska býva v jednej z najväčších víl na bratislavskom Slavíne. Okolnosti, za akých sa k nej dostal, však už roky vzbudzujú pochybnosti.

24.11.2022 11:29 , aktualizované: 12:55
kazimir
Bývalý podpredseda Smeru a dnes guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír býva v jednej z najväčších víl na bratislavskom Slavíne.
debata (243)

Miliónovú vilu totiž získal od známeho podnikateľa Ladislava Reháka, ktorý v deväťdesiatych rokoch zakladal a riadil spoločnosť Globtel. Hneď vedľa si navyše kúpil aj starší dom. Hodnota oboch môže údajne dosahovať viac ako 3 milióny eur.

Síce vilu s úžitkovou plochou 700 m2 obýval minimálne od roku 2013, odkúpil ju však až v septembri 2020. Dovtedy si ju prenajímal od Rehákovej spoločnosti S.I. Developer. Už vtedy bol Kažimír kritizovaný za konflikt záujmov.

Kažimír Čítajte viac Guvernéra Kažimíra opäť obvinili z podplácania. Absolútna lož, tvrdí

V čase podnájmu Rehákove spoločnosti totiž získavali zákazky od štátu vrátane ministerstva financií a to aj v čase, keď tam pôsobil aj Kažimír ako minister financií. Navyše firma S.I. Developer, ktorá Kažimírovi vilu prenajímala, vykazovala niekoľko rokov stratu a jediným jej príjmom malo byť údajne len nájomné – 54-tisíc eur ročne.

Nájom vo výške takmer 5 tisíc eur mesačne ale Kažimírove nerobil žiadny problém. Za rok 2013 už ako člen vlády priznal 299 846 eur, o rok neskôr 39 515 eur, v roku 2015 v majetkovom priznaní verejných funkcionárov uviedol 159 574 eur vrátane príjmov z prenájmu. Podobne vysoké príjmy mal aj neskôr – v roku 2016 zarobil 92 298 eur, o rok neskôr 166 208 eur a za rok 2018 priznal 69 487 eur.

V roku 2019 už ako guvernér podľa výročnej správy Národnej banky Slovenska zarobil v čistom 98 271 eur (za 7 mesiacov vo funkcii), o rok neskôr 175 651 eur a Kažimírov čistý príjem za rok 2021 dosiahol 216 085 eur. Kažimír však aj tak musel vilu financovať z viacerých zdrojov.

Peter Kažimír Foto: Ivan Majerský, Pravda
Peter Kažimír Peter Kažimír

„Najväčším zdrojom bol výnos z predaja dvoch veľkometrážnych bytov v centre Bratislavy pod Palisádami, ktorých spoločná rozloha je viac ako 300 m2. Druhým najväčším zdrojom bol hypotekárny úver, ktorý guvernérovi poskytla komerčná banka, v ktorej je posledných 25 rokov klientom. Ten bude splácať do odchodu na dôchodok. Tretím doplňujúcim zdrojom boli osobné úspory guvernéra,“ povedal vlani v novembri hovorca NBS Peter Majer pre portál aktuality.sk.

Kažimír Čítajte viac Kažimírovi paragrafom 363 zrušili obvinenie, Špeciálna prokuratúra zverejnila Lipšicovo uznesenie

Podľa zrušeného obvinenia mal Kažimír vo svojej kancelárii na ministerstve financií v roku 2017 žiadať prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho o urýchlenie a úspešné ukončenie daňových kontrol šestice firiem.

imrecze, Čítajte viac Imrecze si našiel pod autom GPS lokátor. Svedčí proti špičkám Smeru a oligarchom

Hneď mu mal za to sľúbiť aj odmenu. Po ukončení daňových konaní dvoch z firiem mal Kažimír tiež vo svojej kancelárii Imreczemu v nezalepenej obálke odovzdať 48-tisíc eur. „To je pre tebe a nikomu z toho nič nedávaj,“ mal údajne povedať Kažimír Imreczemu.

VIDEO: Imrecze si našiel pod autom GPS lokátor. Svedčil proti špičkám Smeru
Video

Kažimír však tieto obvinenia odmieta. „Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ vyhlásil Kažimír pred príchodom na Prezídium Policajného zboru, kde bol v auguste 2021 predvolaný ešte ako svedok. Už 8. októbra ale bolo Kažimírovi vznesené obvinenie pre prečin podplácania. Za tento čin Kažimír čelí hrozbe trestu vo výške dva roky až päť rokov.

Peter Kažimír bol od roku 2006 poslancom Národnej rady, neskôr podpredsedom vlády a dvakrát aj ministrom financií, od apríla 2012 až do apríla 2019. Politiku opustil 1. júna 2019, kedy sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska. Vo funkcii vtedy nahradil Jozefa Makúcha. Keďže vstúpil do apolitickej funkcie vzdal sa aj členstva v strane Smer, v ktorej bol od roku 2010 podpredsedom.

Šeliga: Kažimír by mal odstúpiť

Guvernér NBS Peter Kažimír by mal odstúpiť. Na sociálnej sieti to napísal koaličný poslanec Juraj Šeliga s tým, že dôvodom nie je ani tak opätovné vznesenie obvinenia z korupcie, keďže platí prezumpcia neviny, ako to, že nevie dôveryhodne vysvetliť svoje majetky.

Šeliga sa napríklad pýta, ako bývalý minister financií vo vládach Smeru nadobudol luxusnú vilu v bratislavskom Starom Meste. „Pán Kažimír sa síce sympaticky usmieva, ale opakujem, nevie vysvetliť pôvod svojho majetku," skonštatoval Šeliga. Doplnil, že pôsobenie Kažimíra ako guvernéra NBS a zástupcu Slovenska v Európskej centrálnej banke je poškodzovaním dobrého mena Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír