Matovič chce lekárov rozhádať, jeho desaťtisícové šeky odmietajú. Nemocnice obmedzujú operácie

Minister financií Igor Matovič nechce lekárom zvýšiť platy, ale radšej by ich jednorazovo vyplatil tzv. stabilizačným príspevkom. Niektorí lekári by dostali 10-tisíc, iní až 30-tisíc. Museli by však splniť podmienky týkajúce sa odpracovaných rokov.

25.11.2022 13:00 , aktualizované: 19:29
debata (129)
VIDEO: Lekárky UNB o tom, prečo podali výpoveď
Video

Musia sa však zaviazať, že sa zostanú v nemocniciach tri roky. Matovičove šeky by sa netýkali len lekárov, ale všetkých 25 zdravotníckych profesií, teda aj sestier či sanitárov.

Rokovania v stredu stroskotali vo chvíli, keď sa financmajster Matovič rozhodol stiahnuť ponuku na zvýšenie platov na tzv. českú úroveň. Nahnevalo ho, že lekári v zmluvách uvádzali, že budú pracovať 37,5 hodiny týždenne a žiadali týždeň dovolenky navyše. Následne Matovič vo štvrtok na sociálnej sieti zdieľal tlačovú správu Slovenskej lekárskej komory. Tá žiada vládu a lekárske odbory akceptovať posledný návrh vlády zvýšenia koeficientov.

výpovede lekárov, platy lekárov, peter visolajský, LOZ Čítajte viac Lekári: Žiadať o pomoc krajiny V4 je hanba, Česko nepomôže

Paradoxom je, že ide o ponuku vlády, o ktorej v stredu minister financií povedal, že už neplatí, a namiesto nej predstavil takzvaný stabilizačný príspevok. Dnes chce Matovič dnes predstaviť „náborový príspevok“. Lekári však ponuku na desaťtisícové šeky od štátu odmietajú.

SLK ako mediátora odmietli

Lekárski odborári odmietli mediáciu od Slovenskej lekárskej komory (SLK) na rokovaniach s vládou. Samotnú ponuku na mediátora neodmietajú, uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„Túto rolu musí vykonávať nezávislý mediátor a SLK sa už verejne vyjadrila proti požiadavkám lekárov vo výpovediach," povedal. Poukázal, že SLK v minulosti napriek nesúhlasu LOZ napadla legislatívu o mzdách sestier na ústavnom súde, pričom riešenie ich platovej otázky majú lekári aj medzi svojimi požiadavkami. Považuje to preto za konflikt záujmov.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Matovičova deštrukcia spoločnosti pokračuje

Alena Tamaškovičová, pediatrička z Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch

Môj osobný názor ako lekára je, že to nerieši dlhodobo personálny problém, aby lekári neodchádzali do zahraničia a zostávali pracovať doma, lekári sú po covide vyčerpaní a preťažení, majú veľké množstvá nadčasovej práce. Naopak, výrazne by pomohol prílev nového personálu do nemocníc. Toto opatrenie nových lekárov do nemocníc neprivedie. Nerozumiem, že sa nenašlo toľko spomínaných zhruba 40 miliónov na dohodu, aby boli ohodnotení práve skúsení lekári – nad 20 rokov praxe, pretože práve oni sú dôležití pri výchove mladých kolegov, a našlo za pár hodín 200 miliónov na stabilizačné príplatky.

VIDEO: Lekári desaťtisícové šeky odmietajú
Video

Peter Visolajský, predseda LOZ, pediater, Fakultná nemocnica Nitra

Chcem osobne vyhlásiť ako lekár, pediater, ktorý v zdravotníctve pracuje 17 rokov, že odmietam ponuku „šeku“ 27-tisíc eur od pána Matoviča. Pretože mne ide o to, aby sme mali na Slovensku lepšie nemocnice, ktoré sa viac nebudú zadlžovať a ľuďom poskytnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Odmietam to i preto, lebo chcem, aby mi prišli noví kolegovia na oddelenia a mohli sme sa tak spoločne starať lepšie o všetkých pacientov. Odmietam to i preto, lebo chcem do nemocníc nové sestry a zdravotníkov. Bez nich sa o pacientov sám s 27-tisíc eurami nepostarám. A odmietam to i preto, lebo lekárske fakulty musia vzdelávať takých medikov, ktorí na Slovensku budú chcieť zostať, a nie z neho utekať.

Soňa Kiňová, endokrinologička, Nemocnica Staré Mesto v Bratislave

Pán minister Matovič si veci vysvetľuje po svojom, a nie tak, ako to reálne je. Stabilizačný príspevok pre lekára nie je riešením. Jednak je to ďalšia otrocká zmluva na tri roky. Treba odrátať dane, zdravotné a sociálne poistenie a už sa suma výrazne znižuje. Nehovoriac, že ak sa počas troch rokov z nejakého dôvodu rozhodne lekár odísť, musí adekvátnu časť z peňazí vrátiť. Lekári, ktorí nastúpia na budúci rok, nedostanú nič, takže to nerieši problém nedostatku personálu. Len sa snaží nateraz narýchlo zabrániť odchodu lekárov a hlavne vložiť klin medzi zdravotníkov. To nie je systémové riešenie.

Univerzitná nemocnica Bratislava už neobjednáva pacientov na plánované operácie v decembri

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

„Včera v poobedňajších hodinách sme obdržali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede,“ uviedla pre TASR Kliská.

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. „Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií,“ ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dnu UNB eviduje 477 výpovedí. „Čo je o 31 menej v porovnaní s poddanými hromadnými výpoveďami. 31 lekárov teda výpoveď už stiahlo,“ priblížila Kliská. UNB pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. „V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy,“ vysvetlila hovorkyňa.

Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch ruší od decembra plánované operácie

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky odkladá od začiatku decembra plánované operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologického ochorenia a v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Nariadenie riaditeľa v súčinnosti s listom ministra zdravotníctva z 24. novembra súvisí so závažnou situáciou v zdravotníctve spôsobenou výpoveďami lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach s termínom ukončenia pracovných pomerov k 30. novembru 2022. Opatrenia zahŕňajú preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť, ktorú je možné odložiť bez vážneho ohrozenia života a zdravia pacientov. Elektívne hospitalizácie mimo operačných odborov, ktoré nespadajú do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, sú do odvolania pozastavené.

Novozámocká nemocnica aktuálne eviduje 48 výpovedí z celkového počtu 235 lekárov. „Všetky oddelenia urobili služby tak, aby sme v nemocnici zabezpečili zdravotnú starostlivosť na zatiaľ prvé štyri decembrové dni. Prípadné presuny pacientov budeme riešiť akútne podľa situácie, ak vzniknú,“ informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Akútnu zdravotnú starostlivosť bude podľa jeho slov nemocnica poskytovať v tom prípade, že sa situácia s výpoveďami nezmení, spresnil.

Na plánované operácie už neobjednáva ani prešovská fakultná nemocnica

Na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva pacientov ani Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana. Pre TASR to potvrdil riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

„V súčasnosti ešte poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, ale na operácie po 1. decembri už pacientov neobjednávame,“ uviedol pre TASR Šarník.

Z celkového počtu 472 lekárov je vo výpovednej lehote 144. „Okrem toho niektorí lekári postupne vypovedávajú službu v ústavnej pohotovostnej službe na december, k dnešnému dňu ich je 59,“ ozrejmil riaditeľ.

Trnavská fakultná nemocnica obmedzuje plánované operácie od decembra

Fakultná nemocnica Trnava obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri. Pre TASR to potvrdil hovorca nemocnice Matej Martovič.

„Plánované operácie manažujú jednotliví primári oddelení. Postupujeme tak, aby k 1. decembru neboli hospitalizovaní žiadni pacienti, ktorí majú plánovanú operáciu,“ doplnil Martovič.

Lekári podľa hovorcu výpovede nesťahujú, naopak pribudli ďalšie štyri. Celovo podalo výpoveď 104 z 310 lekárov.

Na plánované operácie už pacientov neobjednáva ani popradská nemocnica

Na plánované operácie od 1. decembra už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

„Vzhľadom na očakávanú zmenu v personálnej situácii na pozícii lekár sa pripravujeme na možnosť, že plánované operačné výkony nebudeme schopní od 1. decembra realizovať,“ doplnila hovorkyňa. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Traja lekári podľa hovorkyne svoje výpovede stiahli. „Aktuálne je 82 podaných výpovedí, počet lekárov je 248,“ ozrejmila.

Detská nemocnica v Banskej Bystrici ruší plánované hospitalizácie

Detská nemocnica v Banskej Bystrici je vzhľadom na počet výpovedí lekárov nútená zrušiť plánované hospitalizácie, respektíve operačné výkony, ktorých dĺžka by presiahla 30. november. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Jana Petríková s tým, že zatiaľ rušia len výkony plánované na prvý decembrový týždeň.

V detskej nemocnici podalo výpovede 48 lekárov z celkového počtu 93. „K dnešnému dňu neevidujeme stiahnutie výpovede zo strany žiadneho lekára,“ uviedla Petríková. Tie hospitalizácie, ktoré budú ukončené do 30. novembra, ponecháva, rovnako ako jednodňové zákroky prebiehajúce do tohto dátumu.

„Zdravotnú starostlivosť poskytujeme v plnom rozsahu do 29. novembra. Od 1. decembra nebudeme schopní zabezpečiť chirurgické disciplíny ani pre akútne prípady,“ zdôraznila hovorkyňa detskej nemocnice.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici začala v piatok informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. Pre TASR to konštatovala hovorkyňa Ružena Maťašeje s tým, že do 30. novembra poskytujú zdravotnú starostlivosť v štandardnom rozsahu.

Na odchod je pripravených 128 lekárov najmä z chirurgických odborov a anestéziológie, ktorí podali výpovede. V nemocnici aktuálne pracuje 453 lekárov.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #výpovede lekárov