Prezidentka: Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci

Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci, ženy aj muži spolu. Aby každá žena a každé dievča mohli žiť na Slovensku bezpečne a bez násilia. Zdôraznila to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu na ženách.

25.11.2022 11:31
debata (6)

„Dôležitý je náš postoj, ktorý násilie nezľahčuje a nikdy neobviňuje ženu zo spoluzodpovednosti za násilie, ktoré je na nej páchané. Nikdy to nie je jej vina,“ podčiarkla prezidentka.

Hlava štátu poukázala na dostupnú odbornú a bezplatnú pomoc napríklad na non-stop národnej linke pomoci ženám zažívajúcim násilie 0800 212 212. Skon­štatovala, že ženy nie sú samy, ani ak zažívajú násilie fyzické, psychické, sexuálne či ekonomické, ak ich partner prenasleduje či kontroluje.

„Môžete sa poradiť, ako na to, kde v blízkosti vášho bydliska vyhľadať špecializovanú pomoc, kde je možné nájsť bezpečné bývanie a ako vykročiť z kruhu násilia. Aj keď cesta k slobode a k bezpečiu nie je jednoduchá, je to neporovnateľne lepšia voľba ako život v násilí,“ dodala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #domáce násilie #násilie na ženách #Zuzana Čaputová