SaS vyzýva vládu na návrat k systémovým riešeniam, lekárov na prijatie ponuky

Opozičná strana SaS vyzýva vládu na návrat k systémovým riešeniam v otázke platov lekárov. Zároveň vyzýva Lekárske odborové združenie (LOZ), aby ustúpilo zo svojich požiadaviek a pôvodnú finančnú ponuku vlády prijalo. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Richard Sulík.

25.11.2022 11:38 , aktualizované: 13:14
sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (11)

„Chceme vyzvať jednak vládu, aby sa vrátila k ponuke, ktorá na stole bola, a zároveň vyzývame odborárov, aby už aj oni spravili dostatočný ústupok na to, že príde k dohode a môžeme krízu zažehnať a riešiť skutočné problémy zdravotníctva,“ povedal Sulík. SaS je podľa jeho slov pripravená systémové zmeny podporiť.

Súčasné návrhy ministra financií o stabilizačnom či náborovom príspevku strana považuje za nesystémové. „Spôsobilo to, že aj lekári, ktorí nepodali výpovede, vypovedajú nadčasy, aby ukázali, že nie sú úplatní,“ dodala poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková. Pôvodná ponuka vlády na zvýšenie platov lekárov bola podľa nej z hľadiska konkurencieschop­nosti férová. „Myslím si, že keby ju lekárski odborári prijali, bola by to historická chvíľa pre celý rezort zdravotníctva aj lekárov,“ povedala.

Ponuka na konkurencieschopné zvýšenie platov lekárov však podľa nej mala prísť skôr. „Dospeli sme do štádia, keď akékoľvek riešenie situácie bude extrémne drahé a bude stáť stovky miliónov eur navyše,“ dodala. Viní z toho ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), „ktorý blokoval akékoľvek ponuky na zvýšenie platov lekárov“.

Apeluje tiež na zvýšenie platby za poistencov štátu. „SaS navrhne jej zvýšenie na 4,5 percenta, aby zdravotníctvo dostalo toľko peňazí, koľko potrebuje. Zároveň navrhneme férovú reguláciu zisku zdravotných poisťovní,“ uviedla. Riešenie tiež vidí v balíku peňazí pre manažment nemocníc. „Aby ony samy sa rozhodli, či potrebujú stabilizačný príspevok a pre koho,“ dodala.

Sulík kritizuje premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), že s odborármi nerokoval viac. „Určite to nemal prenechať Matovičovi, ktorý nemá osobnostnú výbavu na to, aby viedol náročné rokovania,“ podotkol.

Právnik: Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia

Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Mareka Domina. „Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie SR, buď celé, alebo jeho časť, napríklad časť vymedzená krajom, okresom, katastrálnym územím obce a tak podobne,“ povedal pre TASR.

Ozrejmil, že ak by mal byť núdzový stav vyhlásený pre nespôsobilosť zdravotníckych zariadení, vládny kabinet by mohol zdravotníkom uložiť povinnosť pracovať, a tým zabezpečiť výkon zdravotnej starostlivosti. V takomto prípade by sa iné obmedzenie základných práv, prípadne uloženie iných povinností, nerealizovalo. „Ostatných občanov by sa preto núdzový stav nemusel nijak dotknúť,“ poznamenal zástupca vedúceho Katedry ústavného práva z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Vyhlásenie núdzového stavu, obmedzenie práv či uloženie povinností umožňuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu. Vo všeobecnosti však podľa neho treba dbať na princípy proporcionality a subsidiarity, ktorými sa celý zákon spravuje. „Núdzový stav je preto možné vyhlásiť a základné práva v rámci neho obmedziť, respektíve povinnosti uložiť, len ak je to skutočne nevyhnutné na riešenie ohrozenia života a zdravia, a to len v nevyhnutnom rozsahu a len na nevyhnutný čas,“ vysvetlil Domin.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nedávno avizoval, že ak lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra. Vláda vyhlásila núdzový stav pre hromadné výpovede lekárov na niekoľko dní aj v roku 2011, dotkol sa vtedy 15 nemocníc. Vládny kabinet ho tiež napríklad zaviedol pre štátne nemocnice na začiatku pandémie nového koronavírusu.

Núdzový stav možno podľa právnej normy vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní, v prípade potreby ho možno so súhlasom parlamentu opakovane predĺžiť. Možno ho vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, ako aj na celom Slovensku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #výpovede lekárov #SASKA