Sulík zahlasuje za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík bude hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Uviedol to dnes na tlačovej konferencii a dodal, že na poslaneckom klube sa dohodli, že každý poslanec bude hlasovať podľa vlastného uváženia. „Migračná kríza je opäť ďalší nezvládnutý problém, nie kvôli osobným pomstám, ale kvôli neschopnosti ministra vnútra. Predtým to tak nebolo, preto som sa pri predchádzajúcich siedmich odvolaniach Romana Mikulca vždy zdržal," dodal Sulík. Zároveň si myslí, že opozícia nebude mať dostatok hlasov na jeho odvolanie.

25.11.2022 12:24
Roman Mikulec Foto: ,
Minister vnútra Roman Mikulec
debata (2)

Sulík na tlačovej besede taktiež uviedol, že ak prídu dobré novely zákonov do NR SR, tak ich strana SaS podporí. „Chystáme sa podporiť koaličný návrh na zrušenie dvojpercentnej dane pre umelcov. Mohli by sme si povedať, že nech si koalícia obstará hlasy, ale nepovieme to, pretože to je dobrý návrh," tvrdí predseda SaS. Je presvedčený, že do parlamentu bolo predložených niekoľko zákonov, ktoré sú podľa neho hlúposti či škodlivé veci. „Pri týchto návrhoch si viem predstaviť, že zablokujeme parlament. Urobíme všetko pre to, aby to neprešlo," uviedol Sulík. Predseda SaS novely, pri ktorých by vznikli obštrukcie, nekonkretizoval.

Poslanci za SaS Juraj Krúpa a Marián Viskupič sa už v diskusných reláciách vyjadrili, že budú hlasovať za odvolanie Mikulca, pretože nezvláda situáciu s nelegálnymi migrantmi. Podľa Zemanovej ide o dlhodobý postoj týchto poslancov, ktorí sa ním netaja.

Mimoriadna parlamentná schôdza k odvolaniu ministra vnútra Romana Mikulca bola 15. novembra. Poslanci však nerozhodli o jeho odvolaní, keďže parlament nebol uznášaniaschopný. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) prerušil schôdzu a jej pokračovanie určil na štvrtok 1. decembra o 11:00. Ide už o ôsmy pokus o odvolanie ministra vnútra. Pod návrh sa podpísali poslanci Smeru, Hlasu, Republiky a traja nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa (Život – národná strana). Mikulcovi vyčítajú, že nečinnosťou pri riešení migračnej krízy spôsobil medzinárodnú blamáž a bezpečnostné riziko pre Slovensko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Roman Mikulec