Kolíková: Kvôli Matovičomu rozpočtu prídeme o stovky miliónov z plánu obnovy

Situácia bola osobitne Igorom Matovičom tak vyeskalovaná, že zdravotníctvu hrozil krach, hovorí exministerka spravodlivosti a poslankyňa strany SaS Mária Kolíková.

27.11.2022 18:30
Kolikova mensi Foto:
exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (8)
Video

„Vláda nechala situáciu v zdravotníctve vyhniť až tak, že hrozilo, že ľudia nedostanú zdravotnú starostlivosť riadne a včas. Jednoznačne sa tomu dalo zabrániť, keby sa normálne rokovalo. Dostali sme sa do stavu, že situácia bola osobitne Igorom Matovičom tak vyeskalovaná, že zdravotníctvu hrozil krach,“ hovorí exministerka spravodlivosti a poslankyňa strany SaS Mária Kolíková.

SR LOZ MZ vláda rokovanie lekári výpovede dohoda platy BAX Čítajte viac Kríza je zažehnaná: Vláda a lekárski odborári sa dohodli, vyriešili aj platy

Dohoda s lekármi je však závislá od schválenia štátneho rozpočtu. „Ten podporiť nevieme, pretože je nezodpovedný, netransparentný a nerešpektuje ani samotný zákon. Takýto rozpočet je biancošekom pre ministra financií Igora Matoviča, ktorý ukazuje, že nevie vládnuť a zvládať svoju funkciu. A robí to spôsobom, ktorý je zákerný a pomstichtivý,“ zdôraznila Kolíková.

Varuje, že takýto rozpočet môže Slovensko pripraviť o milióny eur. „Kľúčovým problémom rozpočtu sú výdavkové limity. To je v rozpore so zákonom, ktorý dáva podmienku výdavkových limitov. Je to podmienka aj voči Európskej komisii. Prídeme o stovky miliónov z Plánu obnovy a odolnosti. Môžeme prísť o celý balík,“ upozorňuje Kolíková.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Igor Matovič #Lekárske odborové združenie #Mária Kolíková #Plán obnovy a odolnosti