Nemeckí vojenskí mechanici sú už v Michalovciach. Aké zbrane pre Ukrajinu budú opravovať?

Slovensko sa významným spôsobom nepriamo zapojí do vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Na východnom Slovensku vzniká stredisko údržby zbraní, ktoré Berlín poskytol Kyjevu.

28.11.2022 06:00
Germany Russia Ukraine War Foto: ,
Nemecká tanková húfnica Panzerhaubitze 2000.
debata (195)

VIDEO: Ukrajina: nemecké zbrane sú super.

Video

Nemecko sa v posledných mesiacoch čoraz viac podieľa na vojenskej pomoci Ukrajine. Robí tak aj prostredníctvom programu „Ringtausch“. Takto napríklad zabezpečili 40 starších tankov T-72, ktoré na Ukrajinu dodali Česi výmenou za 15 nemeckých tankov Leopard a jedno obrnené vyslobodzovacie vozidlo Büffel. Rovnako za 15 nemeckých tankov Leopard Nemecko Ukrajine darovalo 30 slovenských bojových pechotných vozidiel BVP-1. Tento systém Nemecko využilo aj v spolupráci so Slovinskom a s Gréckom.

Rastúce počty svojej techniky používanej na Ukrajine bude teraz Nemecko aj opravovať. „S výzvou na túto spoluprácu nás oslovila nemecká strana len relatívne nedávno – v septembri. Samozrejme, vzhľadom na vysokú kvalitu slovensko-nemeckých bilaterálnych vzťahov a tiež pretrvávajúcu naliehavosť podpory Ukrajiny naše tímy intenzívne pracovali na dohode, tak aby sme s opravami mohli začať čo najskôr. Pretože ruská agresia na Ukrajine nečaká, preto ani naša pomoc neznesie odklad,“ vyhlásil ešte v polovici novembra minister obrany Jaroslav Naď.

Bachmut / Vojna UA / Čítajte viac Nemecko bude opravovať na Slovensku zbrane pre Ukrajinu

Opravy sa budú realizovať vo vojenskom útvare v Michalovciach. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová spomenula, že nemeckí odborníci sa budú na Slovensku venovať bežnej technickej údržbe i oprave poškodených nemeckých zbraní, ktoré Ukrajina používa v oslobodzovacom boji proti ruskej armáde.

Aké typy zbraní tam budú smerovať, zatiaľ nie je úplne jasné. Z Lambrechtovej vyjadrenia však vyplýva, že by na Slovensku mohli opravovať samohybné húfnice typu Panzerhaubitze 2000 a raketomety.

Práve samohybné húfnice Panzerhaubitze 2000 dodalo Nemecko na Ukrajinu vo vysokom počte. Od júna ich k nášmu východnému susedovi smeruje viac ako 100 kusov. Tento výkonný delostrelecký systém, ktorý používa aj talianska, holandská a grécka armáda, dokáže vypáliť až sedem výstrelov za minútu.

„Opravy sa budú týkať systémov, ktoré Nemecko darovalo Ukrajine, a ktorých opravy budú schopné uskutočniť nemeckí odborní zamestnanci. Opravy budú prebiehať len v Michalovciach. V priestore aktuálne prebiehajú prípravné práce, ktoré vykonávajú nemeckí odborní pracovníci. Podľa dohody s Nemeckom bude na Slovensku pôsobiť najviac šesť odborných zamestnancov. Opravy sa budú realizovať podľa toho, ako dlho bude existovať potreba,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Do opráv sa však Slovensko aktívnejšie nezapojí. „Slovensko neposkytuje žiadny personál ani finančnú či inú materiálnu pomoc okrem priestoru na opravy a prístupu k elektrine a vode. Všetky náklady spojené s opravami sú hradené nemeckým ministerstvom obrany,“ uviedla Kakaščíková. Zároveň však pripomína, že na opravách a modernizácii ukrajinskej bojovej techniky sa už od mája 2022 podieľa aj štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence.

Rezort obrany ubezpečuje, že Slovensku ani Michalovciam v súvislosti s opravou nemeckej bojovej techniky žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Za príklad dáva zariadenie na území Litvy, kde prebiehajú podobné opravy a nestali sa kvôli tomu terčom ruskej agresie.

„Vykonávanie opráv nemeckej techniky v žiadnom prípade neznamená zvýšené nebezpečenstvo pre Slovensko. Ochrana vzdušného priestoru je zabezpečená nepretržite 24 hodín, 7 dní v týždni, pričom bezpečnosť Slovenskej republiky posilňuje po boku ozbrojených síl aj tu pôsobiaca medzinárodná bojová skupina NATO. Na Slovensku sa okrem toho podobné aktivity uskutočňujú od mája tohto roku, pričom stredisko opráv nemeckej techniky už funguje niekoľko mesiacov aj na území Litvy,“ prízvukuje ministerstvo obrany.

Húfnica Zuzana Čítajte viac Zničili nám Rusi prvú húfnicu Zuzanu? Unikli zábery, ministerstvo reaguje

Nemecká vojenská technika na Ukrajine

  • 114 samohybných húfnic 155 mm PzH 2000s
  • 5 samohybných obrnených salvových raketometov 227 mm M270 MARS MLRS
  • 30 samohybných protilietadlových systémov Gepards
  • 18 samohybných húfnic 155 mm RCH-155s
  • 50 obrnených transportérov Dingos
  • 4 raketové systémy vzduch-vzduch IRIS-T SLM Systems
  • 43 bezpilotných pozorovacích a prieskumných lietadiel
  • 8 pozemných radarov
  • 1 protibatériový radarový systém Cobra

(Zdroj: www.oryxspioenkop.com)

Húfnica Zuzana Čítajte viac Ukrajina dostala siedmu húfnicu Zuzana. Čoskoro bude mať podľa Naďa aj ôsmu

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #zbrane #vojna na Ukrajine