Čaputová v NR SR: Ak politická kríza prerastie, bude lepšie ísť nanovo voliť

Hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov, vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady, kde v utorok predniesla správu o stave republiky.

29.11.2022 05:20 , aktualizované: 13:37
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu so správou o stave republiky v pléne parlamentu 29. novembra 2022
debata (418)

V tomto roku je podľa hlavy štátu v domácej politike zmätok. Verejnosť stráca prehľad v tom, kto naozaj vládne a kto je v opozícii. „Koaliční politici boli často sami sebe väčšími protivníkmi, ako im bola opozícia, a vzájomné útoky vyústili až do odchodu koaličného partnera,“ poukázala.

Prezidentka tvrdí, že menšinové vládnutie sprevádza oslabovanie funkčnosti parlamentu – cez neotváranie a odsúvanie schôdzí až po nejasný spôsob podpory vlády. Takýto spôsob vládnutia by krajinu vyčerpával aj v dobrých časoch, v ktorých však Slovensko momentálne nie je, skonštatovala.

VIDEO: Prezidentka Čaputová prednáša správu o stave republiky v pléne parlamentu – kompletné znenie.

Video

Vláda má podľa prezidentky objektívne pre krízy ťažkú situáciu. Za nebezpečné však považuje, že mnohé z nich manažuje spôsobom, ktorý do posledných okamihov robí z krízy drámu. „Nie sme futbaloví fanúšikovia, aby sme si vyberali, komu viacej fandíme či dôverujeme. Sme občania, ktorí potrebujú vedieť, na čo sa majú pripraviť,“ poznamenala. Dodala, že takto to ďalej na Slovensku ísť nemôže bez toho, aby boli ničené zvyšky dôvery verejnosti a súdržnosti spoločnosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred prejavom v...
Prezidentka Zuzana Čaputová pred prejavom v...
+4Prezidentka Zuzana Čaputová v sprievode šéfa...

„Cieľom politiky nemá byť odstránenie protivníka. Slovenská politická realita akoby sa redukovala iba na to. Politika má byť pritom nástrojom vykonávania služby, nástrojom na spravovanie vecí verejných v prospech ľudí,“ povedala.

Prezidentka počas prejavu uviedla, že príjmové nerovnosti na Slovensku rastú a prehlbuje sa chudoba. Počet ľudí ohrozených chudobou podľa hlavy štátu narástol, je ich už okolo 660-tisíc. Pomoc vlády podľa nej na začiatku prichádzala neskoro a v nízkych sumách.

VIDEO: Poslanci Smeru s vlajočkami počas vystúpenia prezidentky Čaputovej.

Video

Zdôraznila, že v chudobnej spoločnosti sa zvyšuje nespokojnosť a sociálne napätie, čo môže viesť k radikalizácii. Pri hľadaní riešení kríz treba podľa nej myslieť viac aj na dosahy na ženy.

Prezidentka v prejave označila prípadné rozpočtové provizórium za prehru všetkých. Dúfa v rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu. Vláde vyčítala, že nedeklarovala spôsob vyrovnania sa so sankciami dlhovej brzdy i neistotu, či v dôsledku schválenia rozpočtu neprídeme o financie z plánu obnovy. Ocenila však niektoré reformy.

Prezidentka apeluje, aby sme neposudzovali či neodsudzovali paušálne všetkých lekárov pre zlyhania jednotlivcov. Odmieta živenie novej vlny nenávisti v spoločnosti. Poznamenala, že odkladanie riešení na poslednú chvíľu urobilo zo situácie v zdravotníctve drá­mu.

VIDEO: Čaputová prichádza do parlamentu predniesť správu o stave republiky.

Video

Najrizikovejšie časy v novodobej histórii Slovenska

Slovensko zažíva podľa Čaputovej najrizikovejšie časy z hľadiska bezpečnosti v novodobej histórii. Vojna na Ukrajine spochybnila všetky princípy európskej bezpečnosti a stala sa najväčšou hrozbou mieru v Európe. Ocenila prínos členstva SR v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. Rovnako, že väčšina vládnych činiteľov, zvolených zástupcov v parlamente aj verejnosti sa postavila na správnu stranu.

Podľa prezidentky je Slovensko už dlhodobo terčom hybridnej vojny. „Mnohí ešte stále veria, že dezinformácie a konšpirácie sú len produktom modernej doby a fenoménom sociálnych sietí a internetu. Žiaľ, nie je to tak – masívna časť z nich je súčasťou cielenej propagandy,“ upozornila.

V oblasti spravodlivosti je podľa hlavy štátu nevyhnutné opustiť dlhodobé podceňovanie verbálnych útokov. Odsúdila tlak na ľudí v orgánoch vymožiteľnosti práva aj verbálne útoky a vyhrážky novinárom. Za neprípustné považuje šírenie nenávisti, dehumanizáciu a ponižovanie názorového oponenta.

Prezidentka sa v prejave zaviazala, že bude s ešte väčšou pozornosťou strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu. Skrátené legislatívne konania boli podľa nej nadužívané. Politikov požiadala, aby dbali na dodržiavanie vlastných procesných pravidiel. Upozornila, že k budovaniu dôvery neprispieva ani prebiehajúca polemika o spôsobe používania paragrafu 363.

Predošlé prejavy prezidentky

Kým vo svojom prvom prejave upozorňovala Čaputová na viaceré slabiny štátu, ktoré odhalila pandémia, tak vlani v druhom prejave, spoločnosť rozdelenú očkovaním, vyzývala k jednote. Tentoraz sa k tomu pridružila narastajúca politická nekultúra. Preto môže byť hlava štátu pri hodnotení ešte kritickejšia. Prezidentka vystúpi v parlamente dnes o 13.00 hodine.

Hlava štátu sa pravdepodobne vráti k odchodu strany SaS z koalície, čo znamenalo stratu väčšiny v parlamente a nejasné dohody pri podpore vládnych návrhov zákonov. Rovnako sa očakáva jej hodnotenie krízy v zdravotníctve a vysporiadanie sa s výpoveďami lekárov. Zrejme spomenie aj Plán obnovy a odolnosti, ktorého plné využitie je závislé od pokračovania reforiem v zdravotníctve alebo súdnictve.

Prvýkrát so správou vystúpila v parlamente v júni 2020, pár dní pred prvým výročím svojej inaugurácie. V roku 2021 predniesla správu v Národnej rade koncom septembra, kedy už hodnotila aj prvé mesiace novej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO).

„Bol to rok traumy,“ vyhlásila hlava štátu vlani. „Slovenská republika je dnes zranenou krajinou, ktorá potrebuje zvládnuť celosvetovú zdravotnú krízu a potrebuje zvládnuť aj ďalšie výzvy, ktorým čelíme,“ uviedla hlava štátu. „K tomu potrebujeme vzájomný rešpekt a spoluprácu,“ zdôraznila.

Video

V jej prejave rezonovali najmä téma zdravotníctva, sociálnych dôsledkov pandemickej krízy, zanedbaného školstva, chudoby a príležitostí plynúcich z veľkých finančných zdrojov od Európskej únie. Nevynechala však ani zmätočnú situácia v bezpečnostných zložkách.

Vo svojom prejave volala po hľadaní spoločných riešení a spájaní. „Slovensko dnes zúfalo potrebuje stabilitu. Jasné a jednotné vedenie. Pokoj založený na pravde, spravodlivosti, ale aj vecnosti a solidarite. Dosiahnuť ho môžeme iba spoločne,“ vyhlásila.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prejav prezidentky Čaputovej o stave republiky

V jej prvom prejave v roku 2020 sa jej podarilo svojim príhovorom Národnú radu nezvyčajne spojiť. Rozvážne, dôstojné a vyvážené zhodnotenie pomerov spoločnosti ocenila rovnako vládna koalícia ako aj opozícia. Jej príhovor bol vtedy silno poznačený pandémiou covidu-19 a slabosťami, ale aj úspechmi a príležitosťami, ktoré nečakaná situácia odkryla.

Hlava štátu sa nevyhla ani kritickým slovám k premárneným príležitostiam posledných rokov na zlepšenie života na Slovensku, ani varovaniu, aby nová vládna väčšina nezabudla na množstvo sľubov a ich zodpovedné napĺňanie.

VIDEO: Nevracajme sa do spoločnosti pred koronou, žiada prezidentka.

Video

Pandémia podľa prezidentky odhalila aj viaceré slabiny v našej spoločnosti. Nedostatočné uznanie, ale aj materiálnu podporu množstva špičkových vedcov a celkovo vzdelávania. Poukázala na nedoceňovanú prácu učiteľov a vplyv vzdelávania na budúcu ekonomickú situáciu rodín, ale aj nepripravenosť verejného sektora a jeho infraštruktúry na digitálnu dobu a využívanie online nástrojov.

Pripomenula situáciu rodín, ktorých strach zo straty zamestnania znásobovala obava o zabezpečenie existencie, bývania a prepadu sociálneho statusu. „Sme len takí silní, ako dobre vieme ochrániť našich najzraniteľnejších a najchudobnejších: seniorov v domovoch sociálnych služieb, ľudí žijúcich bez pitnej vody a kanalizácie, ľudí bez domova a ľudí odkázaných na pomoc iných. Využime príležitosť pochopiť dôležitú skutočnosť – pomocou týmto ľuďom nepomáhame len im, ale pomáhame celej našej spoločnosti,“ zdôraznila.

„Prejav pani prezidentky bol veľmi pekný, dôstojný, vyvážený a férový voči Slovensku, politikom a občanom. Celkovo to bola komplexná správa o stave republiky,“ zhodnotil vtedajší predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

čaputová Čítajte viac Správa o stave republiky prezidentky Čaputovej

© Autorské práva vyhradené

418 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Národná rada SR #Zuzana Čaputová