Žilinka paragrafom 363 zastavil stíhanie Fica, Kaliňáka a spol. Zrušil aj celé vyšetrovanie

Generálna prokuratúra opäť podržala predsedu Smeru Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Najprv v lete zastavila podanie obžaloby na súd za založenie zločineckej skupiny a teraz opäť tesne pred skončením vyšetrovania obvinenie expremiéra rovno zrušila. Použila na to dlhodobo kritizovaný paragraf 363. „Bolo konštatované porušenie zákona v neprospech obvinených,“ vyhlásil generálny prokurátora Maroš Žilinka.

29.11.2022 14:26 , aktualizované: 20:02
fico-kalinak-bodor-gaspar Foto: ,
debata (664)

VIDEO: Žilinka vysvetľuje, prečo generálna prokuratúra zrušila obvinenie a zastavila trestné stíhanie Fica, Kaliňáka, Gašpara a Bödöra v kauze Súmrak.

Video

Informoval o tom krátko po parlamentnom prejave prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá pre polemiky o zneužívaní tohto paragrafu vyzvala na jeho zmenu. Žilinkovi rozhodnutie môže umožniť, aby prípad odobral Úradu špeciálnej prokuratúry pod vedením Daniela Lipšica. Zároveň by ho mohla dozorovať Krajská prokuratúra v Bratislave, ktorá je podriadená Žilinkovi.

Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ na kritiku svojej práce nereagoval, keďže ešte nemá k dispozícii Žilinkovo rozhodnutie. Kým samotný predseda Smeru hodnotí Žilinkovo rozhodnutie ako potvrdenie všetkých svojich doterajších tvrdení, exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) uviedla, že prípad, akokoľvek podľa prokuratúry nedostatočne pripravený, sa mal dostať pred súd.

VIDEO: Fico k Čaputovej a §363: Dobré ráno, videli ste tlačovku Žilinku?

Video

„Správali sa ku mne ako ku psovi, zobrali mi zbrojný preukaz, lebo som vraj nebezpečný pre tento štát, každý deň som čakal domovú prehliadku. Nerešpektovali naše práva, a dnes sa dozvieme, aký nezmysel je to obviniť niekoho zo založenia zločineckej skupiny za to, že som do funkcií vymenoval svojich nominantov. Mal som menovať Matoviča a opýtať sa, či nemá nejakých bláznov, ako je on?“ pýtal sa Fico na tlačovej besede. Avizoval, že toto rozhodnutie bude mať konzekvencie vo vzťahu k prokurátorom špeciálnej prokuratúry či vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry.

Tento Žilinkov krok môže mať následky najmä pre vládne hnutie OĽaNO a jeho lídra Igora Matoviča. „Rozhodne to nepomôže vnímaniu celého tohto procesu a preferenciám hnutia OĽaNO, ktoré si istým spôsobom postavilo gro svojej predvolebnej aj vládnej agendy na tom, že potrestá reálnych alebo fiktívnych vinníkov zodpovedných za to, čo sa v predchádzajúcich volebných obdobiach dialo,“ zhodnotil politológ Jozef Lenč.

Podľa neho to bude mať dvojaký dosah na dôveryhodnosť štátu. „Pre určitú časť verejnosti to môže zvýšiť aj nedôveru v inštitúcie. Na druhej strane ale v očiach tých, ktorí mali pochybnosti o obvinení Fica a Kaliňáka, to môže zvýšiť dôveru v systém a Generálnu prokuratúru,“ upozornil.

Marian Repa aktual Čítajte viac Čaputová prekvapila: radšej predčasné voľby ako pokračovanie politickej krízy

*

Známi ľudia, ktorým zrušili obvinenie paragrafom 363

  • Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ SIS: 11. marca 2021 bol obvinený zo zločinu prijímania úplatku, zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Pčolinský a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS Kollára nesledovala.
  • Zoroslav Kollár, podnikateľ a konkurzný právnik: 11. marca 2021 bol spolu s Pčolinským obvinený z prečinu podplácania.
  • Jaroslav Haščák, finančník: 1. decembra 2020 bol obvinený pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti spolupáchateľstvom. Haščák si mal za úplatok vo výške 194 765 eur kúpiť dôverné informácie zo spravodajskej činnosti SIS označené ako tzv. spis Gorila a následne pomôcť riaditeľovi sekcie vnútornej bezpečnosti SIS Ľubomírovi Arpášovi s legalizáciou svojho úplatku cez predstierané analýzy a poradenstvo v oblasti zdravotníctva.
  • Ľubomír a Dana Arpášovci: boli 1. decembra 2020 obvinení spolu s Jaroslavom Haščákom pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti spolupáchateľstvom. Cez fiktívny obchodný vzťah s Haščákom im malo byť postupne v 15 platbách vyplatených takmer 200-tisíc eur (5,9 milióna slovenských korún).
  • Peter Brhel, brat známeho podnikateľa Jozefa Brhela: 29. januára 2021 obvinený po akcii Mýtnik, v ktorej stíhala polícia aj bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho, riaditeľa IT sekcie Finančnej správy Milana Gregu a konateľku firmy Allexis Janu Rovčaninovú. Spolu s podnikateľom Michalom Suchobom mali spoločne ako organizovaná skupina manipulovať tendre na Finančnej správe tak, aby ich zákazky získala Allexis či ďalšie dopredu vybraté spoločnosti.
  • Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií: 8. októbra 2021 mu bolo vznesené obvinenie pre prečin podplácania. Kažimír mal vo svojej kancelárii na ministerstve financií v roku 2017 žiadať prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho o urýchlenie a úspešné ukončenie daňových kontrol šiestich firiem. Hneď mu mal za to sľúbiť aj odmenu. Po ukončení daňových konaní dvoch z firiem mal Kažimír tiež vo svojej kancelárii Imreczemu v nezalepenej obálke odovzdať 48-tisíc eur.
  • Štefan Žiga, príbuzný exministra hospodárstva Petra Žigu: 24. septembra 2021 bol obvinený pre pokračovací zločin podplácania. Za to, aby nebol trestne stíhaný za karuselové podvody, mal od roku 2016 do roku 2020 odovzdať úplatky vo výške 175-tisíc eur bývalému šéfovi finančnej jednotky NAKA Bernardovi Slobodníkovi, ale aj bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi.
  • Zuzana Plačková, influencerka: spolu s manželom a ďalšími 13 osobami ju 27. septembra 2021 zadržala NAKA v rámci akcie CHIKARA. Vyšetrovateľ im vzniesol obvinenie z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok. Počas domových prehliadok zaistili policajti viac ako deväť kíl metamfetamínu, z ktorých by sa podľa polície dalo vyrobiť minimálne 90-tisíc jednorazových dávok drogy. Zaistili tiež zbrane, strelivo, cigarety a viac ako 70-tisíc eur v hotovosti.

Upevnenie moci Smeru

Expremiér Fico čelil spolu s bývalým ministrom vnútra Kaliňákom od polovice apríla obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a z ďalších trestných činov. Táto skupina podľa polície mala byť okrem finančného zisku zameraná na upevnenie moci strany Smer a jej zvýhodnenie v politickom boji nezákonnými prostriedkami, na ktoré využívala vlastných nominantov najmä v polícii.

Ku skončeniu vyšetrovania došlo 29. júla. Následne podal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 1. augusta aj návrh na podanie obžaloby. Ešte predtým ako by prípad smeroval pred súd, sa však do veci zapojila Generálna prokuratúra, ktorá sa rozhodla preskúmať údajné prieťahy v konaní.

Práve 1. augusta Generálna prokuratúra rozhodla, že k prieťahom došlo, keď prokurátor nerozhodol o sťažnosti obvinených proti samotnému obvineniu. Špeciálnej prokuratúre preto nariadila rozhodnúť. Tá napokon prípad vrátila polícii na doplnenie dokazovania.

Tento týždeň sa ukázalo, že vyšetrovanie sa blíži ku koncu, keď obvinení dostali priestor na preštudovanie vyšetrovacieho spisu. Hneď v utorok však Generálna prokuratúra kauzu zvrátila. Ako na tlačovej besede informoval generálny prokurátor a jeho prvý námestník Jozef Kandera, obvinenie bývalého premiéra, ministra vnútra, šéfa polície aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra bolo nezákonné, a preto muselo byť zrušené.

V tomto prípade boli podľa generálneho prokurátora konštatované porušenia Trestného zákona, ako aj Trestného poriadku. „Záujem na naplnení účelu trestného konania, ktorým je náležité zistenie trestných činov a potrestanie ich páchateľov, nemôže byť nikdy nadradené základnej zásade zákonnosti trestného konania,“ zdôraznil šéf prokuratúry.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Žilinkovo grobianstvo so zastavením stíhania. „Oslobodený“ Fico sa už začal vyhrážať Čaputovej

363 neprispieva dôvere štátu

Žilinka spolu s Kanderom priblížili, že boli zrušené viaceré uznesenia polície aj prokuratúry. Zrušil uznesenie z 3. augusta 2022, ktorým prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosť obvinených proti obvineniu, ako aj uznesenie o vznesení obvinenia z 19. apríla 2022 voči všetkým štyrom podozrivým – Ficovi, Kaliňákovi, Gašparovi a Bödörovi.

Napokon bolo ako nezákonné zrušené aj samotné trestné stíhanie za skutok založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Žilinka doplnil, že v nadväznosti na zrušenie obvinení a ostatných uznesení bolo prikázané vyšetrovateľovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

Podľa Kanderu chýbajú v obvinení základné znaky, ktoré zločinecká skupina musí spĺňať. „Absentujú základné veci, ako je základné vymedzenie obdobia a miesta, v ktorom a na ktorom malo zo strany obvinených R. F. a R. K. dôjsť k zosnovaniu zločineckej skupiny,“ uviedol Kandera s tým, že nie je vymedzené ani obdobie, kedy mali tieto osoby v skupine pôsobiť už ako jej členovia.

Generálny prokurátor o zrušení obvinenia Ficovi informoval priamo v čase, keď prezidentka Čaputová v Národnej rade prednášala správu o stave republiky. V tej sa okrem iného nevyhla ani neustávajúcim útokom strany Smer na orgány činné v trestnom konaní a súdy. Zároveň vyzvala na úpravu sporného paragrafu 363 Trestného poriadku, vďaka ktorému už Fico nie je obvinený.

„V tomto roku sa dostalo pred súdy viacero prípadov, ktoré svedčia o tom, že v minulosti pri správe vecí verejných nemalé množstvo vysokopostavených verejných činiteľov zneužívalo svoju funkciu a dopúšťali sa závažnej trestnej činnosti,“ pripomenula Čaputová.

V tejto súvislosti vyslovene spomenula aj paragraf 363 Trestného poriadku. Polemika ohľadom jeho používania podľa Čaputovej neprispieva k budovaniu dôvery. „Už len samotná skutočnosť, že pri takom závažnom nástroji, voči ktorému neexistuje opravný prostriedok, nie je zhoda o jeho interpretácii a o možnostiach použitia, spôsobuje neprípustnú nepredvídateľnosť a odôvodňuje potrebu zaoberať sa zodpovedajúcou úpravou Trestného poriadku,“ zdôraznila. Zároveň však pripomenula, že všetky orgány činné v trestnom konaní musia dbať na to, aby nedochádzalo k pochybeniam, ktoré spravidla znamenajú zásah do ľudských práv.

© Autorské práva vyhradené

664 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #Maroš Žilinka #Norbert Bödör #kauza Súmrak