Penta dostala od daniarov pokutu 3 milióny za "šikovné" účtovníctvo. Firma hovorí o šikane štátu

Finančnú skupinu Penta neustále dobiehajú obvinenia spred 13 rokov. Presnejšie ide o obdobie roku 2009, keď sa poisťovne Apollo a Dôvera spojili do jednej poisťovne s názvom Dôvera.

29.11.2022 15:34 , aktualizované: 17:30
dôvera Foto:
Partner investičnej skupiny Penta zodpovedný za zdravotníctvo Václav Jirků a generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan.
debata (4)

Nová poisťovňa si pri tejto príležitosti mala účtovnou operáciou vytvoriť tzv. „vankúš“, vďaka čomu mohla neskôr svojim akcionárom vyplatiť stámilióny eur. To sa pritom dialo v čase, kedy bol zakázaný zisk zdravotných poisťovní. Na kontroverznú účtovnú operáciu posledný rok poukazuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

ÚDZS zdôrazňuje, že Penta je dominantnou silou v zdravotníctve a upozorňuje na viac ako dvojnásobný nárast jej vlastného imania v priebehu ostatných desiatich rokov. „Je možné predpokladať, že k viac ako polovici tohto nárastu mohlo prispieť deravé potrubie slovenského zdravotníctva,“ napísal úrad do výročnej správy.

Úrad pre dohľad je rozpočtová organizácia štátu, ktorej úlohou je okrem iného dohliadať aj na podnikanie zdravotných poisťovní. Od konca vlaňajšieho apríla úrad vedie Renáta Bláhová. Tá sa v minulosti kriticky vyjadrovala ku kontroverznej účtovnej operácii Dôvery.

Penta sa bráni, že transakcia bola v roku 2009 schválená práve ÚDZS a riadne prebehlo aj konanie pred Protimonopolným úradom Slovenskej republiky.

Pokuta tri milióny eur

Ku kritike finančnej operácie od ÚDZS sa aktuálne pridala aj Finančná správa, ktorá súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera udelila pokutu tri milióny eur. Dôvodom má byť nesprávny postup pri účtovaní o poistnom kmeni v roku 2009. Podľa riaditeľa poisťovne Martina Kultana a partnera investičnej skupiny Penta zodpovedného za zdravotníctvo Václava Jirků ide o „stupňujúcu sa šikanu zo strany štátu“ a Dôvera plánuje podať voči rozhodnutiu súdnu žalobu.

Penta reagovala podaním trestného oznámenia v súvislosti s podozrením zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Minulý štvrtok sme dostali rozhodnutie Finančnej správy o tom, že sme, zjednodušene, neoprávnene účtovali o poistnom kmeni. Považujeme to za škandálne, prekvapivé a veľmi ‚šikanózne‘, a to z viacerých dôvodov,“ uviedol Jirků. Ozrejmil, že pokuta sa týka účtovníctva za rok 2017, no jej podstata súvisí so zaúčtovaním poistného kmeňa po spojení zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo v roku 2009.

„Môžeme viesť odbornú polemiku o účtovnej transakcii – vzniku Dôvery. No je neakceptovateľné, ak štátny orgán s odstupom viac ako desať rokov takto napadne platnosť vtedajšieho postupu poisťovne aj akcionára, ktorý bol plne v súlade so zákonmi. A urobí tak v rozpore s doterajším postojom samotnej FS SR a ÚDZS, ktoré sa počas uplynulých desať rokov opakovane k tejto transakcii vyjadrovali. Takéto konanie považujeme za nezákonné,“ bráni svoju firmu Kultan.

Šéf Dôvery podotkol, že ide o stupňujúcu sa šikanu zo strany štátu. Poukázal pri tom na niektoré kroky ÚDZS či opakované diskriminačné zvyšovanie základného imania štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne na úkor súkromných zdravotných poisťovní.

Dozor: Penta z poistiek ťahala stámilióny

„Úrad pri plnení si svojich zákonných povinností postupuje voči zdravotným poisťovniam rovnako, ale nemôže za to, že to bola jedine investičná spoločnosť Penta, ktorá pomocou rôznych účtovných operácií vytiahla z verejného zdravotného poistenia stámilióny eur, a to bez odvedenia dane štátu,“ zdôraznila hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová. Dodala, že tieto „stámilióny eur mohli byť použité na poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom, namiesto toho však skončili na účtoch súkromných osôb“.

ÚDZS tvrdí, že ak sa dnes štátne orgány snažia zamedziť takýmto praktikám, „nie je to plazivý socializmus, ako to nazýva generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan, ale stavanie hrádzí voči bezohľadnému kapitalizmu, ktorý nedbá na záujmy poistencov, drobných akcionárov, súkromných lekárov či lekárnikov“.

„Sme nútení zopakovať, že iba investičná spoločnosť Penta buduje na Slovensku zdravotnícky konglomerát, zložený zo zdravotnej poisťovne, siete lekární, polikliník, laboratórií, dodávateľov a nemocníc. Je teda povinnosťou štát vrátane Protimonopolného úradu skúmať tieto vzťahy z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže i kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ ozrejmila Hudecová. To, čo je podľa predstaviteľov spoločnosti Penta a poisťovne Dôvera útokom na ich podnikanie zo strany štátu, je podľa Hudecovej plnenie si zákonných povinností s ohľadom na verejný záujem.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #Finančná správa