Reakcie na prezidentkinu správu o stave republiky

Na správu o stave Slovenskej republiky, ktorú prezidentka SR Zuzana Čaputová predniesla v utorok v Národnej rade (NR) SR, reagovali koaliční aj opoziční politici.

29.11.2022 17:58
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová pred prejavom v pléne parlamentu 29. novembra 2022
debata (12)
  • Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky. Nekonkretizoval ich však. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.
  • Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že prezidentka apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí, že Slovensko čelí hybridným hrozbám. K polarizácii spoločnosti podľa neho prispieva najmä populizmus. Správu hlavy štátu vníma v kontexte toho, že jej zmyslom má byť kritický pohľad na aktuálne dianie v krajine. Myslí si však, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou už vláda reagovala.
  • Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na slová hlavy štátu uviedla, že na chybách sa treba poučiť a k výzvam sa treba postaviť čelom. Zároveň zdôraznila, že súčasná vláda čelí bezprecedentným krízam. Ocenila tiež, že prezidentka v správe zdôraznila dôležitosť schválenia budúcoročného štátneho rozpočtu.

VIDEO: Valášek: Čaputová povedala politikom, že nemôžu tliachať do vetra.

Video
  • Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš si myslí, že Čaputová niektoré veci uviedla pravdivo, niektoré možno „opomenula“. Ľahko sa dá podľa neho kritizovať, pokiaľ niekto nemá reálne moc v rukách. Zároveň ocenil prezidentkine slová o tom, že rozpočtové provizórium by bolo prehrou.
  • Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico sa ohradil voči slovám prezidentky smerom k opozícii. V aktuálnej správe o stave republiky podľa neho ukázala, že stojí na strane koalície. Kritizoval aj to, že priamo zaútočila na stranu Smer-SD. Čaputová podľa Fica nie je schopná postaviť sa za záujmy SR.

VIDEO: Fico k Čaputovej a §363: Dobré ráno, videli ste tlačovku Žilinku?

Video
  • Prejav prezidentky podľa predsedu SaS Richarda Sulíka potvrdil, že táto vláda stratila dôvod na existenciu. Hlava štátu podľa šéfa liberálov veľmi dobre vystihla nálady v spoločnosti, ako sú šírenie nenávisti, prehlbujúca sa chudoba alebo spôsob vládnutia, ktorý ničí krajinu. Naopak, potešilo ho, že reformy, ktoré Čaputová vyzdvihla, pripravovali najmä ministri za SaS.

VIDEO: Viskupič: Rozpočet aj podľa prezidentky by mal byť zmenený.

Video
  • Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že prezidentka mala byť v správe o stave republiky ráznejšia a mala nastaviť ostrejšie zrkadlo premiérovi Eduardovi Hegerovi. Pellegrini skonštatoval, že hlava štátu sa nevyjadruje vtedy, keď má. Zároveň sa vtedy, keď ju počuť netreba, ozve.
  • Mimoparlamentná SNS tvrdí, že prezidentka opäť premrhala šancu jasne poukázať na vinníkov krízy a neschopnosť vládnucej koalície. Čaputová podľa strany zabúda, že sama disponuje kompetenciami na riešenie aktuálnych kríz.
  • Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko vnímalo správu ako vyváženú a primerane kritickú. Prezidentka podľa hnutia dokázala oceniť oblasti, v ktorých vláda koná správne, ako napríklad v zahraničnej politike. Kľúčové boli podľa neho kritické pasáže jej prejavu.
  • Predsedovi mimoparlamentného KDH Milanovi Majerskému chýbal v správe väčší dôraz na podporu a vyzdvihnutie práce samospráv. Prezidentka podľa neho tiež úplne odignorovala prvé spojené komunálne a regionálne voľby. Naopak, ocenil dôraz na množstvo kritických bodov spoločnosti, ako sú kríza v zdravotníctve, nízka životná úroveň či nutnosť adresnej pomoci pre obyvateľov v energetickej krí­ze.
  • Mimoparlamentná maďarská strana Aliancia poukázala, že Čaputová sa v správe venovala právam národnostných komunít a menšiny by podľa nej mali mať zabezpečené podmienky na svoj rozvoj.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová