Parlament odvracia hromadné výpovede lekárov. Matovič pohŕda LOZ a nazýva ich teroristami

Poslanci Národnej rady schválili zvýšenie platov lekárov. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal. Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.

30.11.2022 08:57 , aktualizované: 19:26
LOZ, TK, lekári, výpovede, vyjednávanie, Foto:
Ilustračné foto
debata (130)

Koeficient minimálnej mzdy lekára bude od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobku priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobku. Okrem toho sa zvýši podľa odpracovaných rokov praxe. Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobku z priemernej mzdy, atestovaným lekárom o 0,025-násobku po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobku priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

VIDEO: Podpis memoranda medzi vládou a lekármi.

Video

Prezidentka podpíše zvýšenie platov lekárov po doručení, zrejme zajtra

Prezidentka Zuzana Čaputová podpíše pravdepodobne vo štvrtok (1. 12.) legislatívu, ktorá má priniesť vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov. Pre TASR to uviedol jej hovorca Martin Strižinec. Odôvodnil to tým, že podpísať zákon môže až vtedy, keď ho doručia do prezidentskej kancelárie.

„Zákon môže podpísať, až keď bude do Kancelárie prezidenta doručený z NR SR. Stane sa tak pravdepodobne zajtra,“ povedal pre TASR Strižinec.

Visolajský dúfal, že prezidentka podpíše ešte dnes

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský verí, že parlamentom schválenú legislatívu prezidentka Zuzana Čaputová podpíše ešte počas stredy.

„Aj po včerajšom prejave, kde prezidentka podporila zmeny, aj čo sa týka vzdelávania lekárov, tie nevyhnutné zmeny, tak ako to ona pomenovala, verím, že získame jej podpis," povedal Visolajský po hlasovaní. „Len čo sa podpíše memorandum, spracujeme to, zajtra nastupujeme všetci do práce," doplnil podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

Odborárov podľa Visolajského teší, že sa po tlaku lekárov dosiahlo zvýšenie miezd aj pre všetky ostatné zdravotnícke profesie v nemocniciach. „Dnes poslanci odhlasovali aj to, čo sme vydobyli, aby sa uznávalo 30 rokov praxe, bude to tak pre všetkých zdravotníkov,“ priblížil.

Návrh na zvýšenie platov lekárov je reakciou na požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Zmena má podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva. Má tiež zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému, prípadne ich presunu do iných štátov.

Matovič je proti

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) aj naďalej zastáva názor, že štát nemal pristúpiť na požiadavky LOZ. „Mzdy štátnych zamestnancov by mali byť rozdelené spravodlivo,“ vyhlásil a odvolával sa na Bibliu. „Týmto návrhom spravíme extrémnu nespravodlivosť medzi ľuďmi, ktorí pracujú v nemocniciach,“ spresnil. Mrzí ho, že podľa neho lekárom nešlo o pacienta a lekárski odborári počas rokovaní konali amorálne.

Prirovnával ich k teroristom, ktorí unesú lietadlo s rukojemníkmi. „Verejne vyhlasujem, že Visolajským pohŕdam. To, čo urobil, je amorálny skutok voči spravodlivosti. Ako sa budú cítiť zdravotné sestry, keď im lekárski odborári vyjedli misku,“ emotívne skonštatoval Matovič.

„Týmto návrhom urobíme extrémnu nespravodlivosť pri odmeňovaní zdravotníkov v nemocniciach,“ povedal Matovič. V situácii, keď štát narába s obmedzenými zdrojmi, by sa podľa neho všetci mali správať zodpovedne. Predložený návrh podľa neho nerozlišuje medzi „fachmanmi a fušermi“ a míňa vzácne zdroje na výrazné preplatenie jednej skupiny zdravotníkov. Podčiarkol, že financie sa mohli využiť radšej na prilákanie nových lekárov do slovenského zdravotníctva.

Dodal, že nejde poslancov nahovárať na bojkot návrhu. Poukázal však na to, že ostatným zdravotníckym profesiám sa upiera nárok na rovnaké platy. „Sto miliónov, čo si zobrali navyše v porovnaní s českými platmi, bude chýbať ostatným zdravotníckym profesiám. A keď to nebude chýbať im, bude to chýbať pacientom v nemocniciach,“ poznamenal Matovič. Hovorí o chýbajúcich financiách na nové prístroje, lieky či inovatívnu liečbu rakoviny.

V schválenom zákone stojí, že lekári by mali za každý odpracovaný rok dostať 0,015– až 0,025-násobok priemernej mzdy, pričom plat by sa im zvyšoval do 30 rokov praxe. Ostatní zdravotníci nateraz 0,01-násobok a zohľadňovalo by sa im najviac 20 rokov praxe.

Platy nemocničných lekárov chcel premiér Eduard Heger vyriešiť ešte koncom júna. Nakoniec museli lekárski odborári pristúpiť k nátlakovej akcii hromadných výpovedí, ktorá nemala od roku 2011 obdoby. Viac ako 2 100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Ďalší následne odmietli brať decembrové služby, teda odmietli pracovať nadčasy nad zákonný limit.

Lekárski odborári vytrvalo naliehali na plnení ich ôsmich požiadaviek. Nakoniec sa našla zhoda na siedmich z nich, no problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Hrozilo, že ak by k dohode nedošlo, tak lekárom a lekárkam by v stredu po polnoci vypršala výpovedná lehota.

Nemocnice sa obávali, ako by zvládli takúto krízovú situáciu a tak prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu. Vláda a lekárski odborári sa napokon dohodli v sobotu bez prítomnosti ministra financií Matoviča. Navyšovanie platov je však naviazané na schválenie budúcoročného štátneho rozpočtu.

Pnutie v systéme

Potom, ako sa zrodila dohoda na zvýšení platov nemocničných lekárov a lekárok sa začali ozývať iné zdravotnícke profesie.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych vecí Anton Szalay hovorí o preferovaní jednej skupine zamestnancov, napriek tomu, že liečba pacientov je rozhodujúca. Chce sa preto obrátiť na poslancov Národnej rady a bude žiadať, aby zdravotnícki zamestnanci mali koeficient za roky praxe v takej istej výške ako lekári.

Aj záchranári požadujú zohľadnenie 30 rokov praxe. Podľa predsedníčky ich odborov Zuzany Pukancovej sa dalo očakávať, že aj ostatné profesie začnú reťazovo žiadať navýšenie miezd. Parlament už ostatným zdravotníkom schválil navýšenie za každý rok praxe o 0,01-násobok priemernej mzdy. Maximálne však do 20 rokov praxe.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Čítajte viac Poslanci majú jeden deň na odvrátenie krízy. Lekári výpovede stále nestiahli

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #parlament #NR SR #platy lekárov #výpovede lekárov