Kauzu Vietnamec riešia aj v NAKA. Podľa Kaliňáka produkuje Hamran blbosti

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v kauze únosu Vietnamca z roku 2017 trestné stíhanie pre podozrenia z korupcie. Proti komu má smerovať však policajný prezident Štefan Hamran prezradiť nechcel. Exminister vnútra Robert Kaliňák mal údajne únoscom poskytnúť vládny špeciál. Z nového trestného stíhania sa Kaliňák len vysmial. Hamran podľa neho vyprodukoval jednu zo svojich najväčších blbostí.

30.11.2022 13:34 , aktualizované: 19:09
Trinh Xuan Thanh Foto:
Na snímke z roku 20198 policajti vedú Trinh Xuan Thanha na súd vo vietnamskom Hanoji
debata (220)

VIDEO: Hamran a Kaliňák o opätovnom otvorení kauzy Vietnamec.

Video

Prípad už niekoľko mesiacov rieši aj policajná inšpekcia pod dozorom krajskej prokuratúry v Bratislave. NAKA však otvára nové trestné stíhanie, ktorého zameranie je iné. „Inšpekcia vyšetrovala samotný únos, akým spôsobom a kto na tom mohol participovať. My vyšetrujeme niečo úplne iné, korupčnú trestnú činnosť. Bude tam zrejme dozor úplne inej prokuratúry a vyšetrovanie budú viesť iní vyšetrovatelia alebo vyšetrovateľ,“ informoval na stredajšom parlamentnom branno-bezpečnostnom výbore policajný prezident Štefan Hamran.

Informácie získala polícia vlastnou činnosťou. Šéf polície nechcel špecifikovať, čoho sa má korupcia týkať, ani to, či má ísť o korupciu politikov, funkcionárov či policajtov. „Sme v ranom štádiu prípravného konania, ktoré je neverejné,“ dodal.

Exminister vnútra Kaliňák odmieta, že by nejaký úplatok za pomoc únoscom zobral on. „Na NAKA sa zbláznili. Myslím si, že sú už naozaj veľmi zúfalí. Zničili krajinu, dostali ju do situácie, v ktorej je. Pôsobí to naozaj komicky. Pán Hamran vždy produkoval samé blbosti a toto patrí medzi asi najväčšie nich,“ reagoval Kaliňák. Zopakoval, že doterajšie vyšetrovanie a vykonané dôkazy vyvracajú zapojenie Slovenska a jeho predstaviteľov do únosu.

Robert Kaliňák Čítajte viac Kaliňák reaguje na Kisku v kauze únosu Vietnamca: Daňový podvodník si prihrieva polievočku

Únos sa odohral 23. júla 2017 neďaleko Brandenburskej brány v centre Berlína. Vtedy 51-ročný Trinh Xuan Thanh sa v prechádzal v parku Tiergarten so svojou 28-ročnou milenkou. Krátko pred 11. hodinou pri nich na zastavil dodávka Volkswagen s českou poznávacou značkou.

Niekoľko mužov vyskočilo z auta a násilne vtiahli dvojicu do auta. Políciu zalarmovali svedkovia. Vo vietnamskom Hanoji bol následne Thanh v dvoch súdnych procesoch za údajné zlé hospodárenie a spreneveru odsúdený na dva doživotné tresty.

Trinh Xuan Thanh Čítajte viac Únos Vietnamca postavil proti sebe Kisku a Kaliňáka. V Berlíne vypovedá únosca, ktorý šoféroval do Bratislavy

Podľa obžaloby boli obe unesené osoby prevezené na vietnamskú ambasádu v berlínskom Treptowe, odkiaľ sa cez Česko dostali na Slovensko. Podľa nemeckej prokuratúry malo na vyvezenie uneseného muža zo schengenského priestoru poslúžiť stretnutie medzi vietnamským ministrom vnútra a jeho vtedajším slovenským náprotivkom Kaliňákom.

Po stretnutí bolo vietnamskej delegácii podľa vyšetrovateľov prípadu poskytnuté slovenské vládne lietadlo na let do Moskvy. Nemecká justícia je presvedčená, že v lietadle sa vtedy nachádzal aj Trinh Xuan Thanh.

Marian Repa aktual Čítajte viac Únos vietnamského podnikateľa: akt štátneho terorizmu?

© Autorské práva vyhradené

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #NAKA #Štefan Hamran #kauza únosu Vietnamca