Politológ: Matovič je omyl slovenskej politiky. Platforma pre neho nie je hrozbou, nájde si nových ľudí

Vytvorenie platformy zrejme hnutie OĽaNO neohrozí, no pre menšinovú vládu by to problém byť mohol.

01.12.2022 12:00
Igor Matovič Foto: ,
Uprostred minister financií Igor Matovič
debata (95)

O tom, či je požiadavka členov platformy na výmenu lídra hnutia Igora Matoviča legitímna a čo znamená vznik „nespokojnej“ skupinky v rámci aktuálne najsilnejšieho vládneho hnutia, sme sa rozprávali s politológom Radoslavom Štefančíkom z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

VIDEO: Igor Matovič k rokovaniam s lekármi.

Video
Igor Matovič k rokovaniam s lekármi.

Čo by pre hnutie (aj koalíciu) znamenalo, keby desať členov Občiansko-demokratickej platformy (ODP) odišlo z klubu?

Otázne je, či by podporovali vládu Eduarda Hegera, alebo by si kládli osobitné podmienky a len pri ich splnení by vládu podporovali. Vtedy by pozícia predsedu vlády i Igora Matoviča bola mimoriadne komplikovaná a zrejme by to vládna koalícia dlho nevydržala.

Je požiadavka výmeny Igora Matovič ako lídra OĽaNO legitímna?

Legitímna nie je z titulu toho, že všetci títo poslanci by zrejme poslancami neboli, ak by nebolo dobrej vôle Igora Matoviča. Lebo ruku na srdce, v predvolebnej kampani bolo počuť a vidieť najmä predsedu OĽaNO, takže len jemu môžu títo ľudia vďačiť za celkom slušný a pravidelný mesačný príjem, ktorý im chodí na ich osobné bankové účty. Legitímna môže byť táto požiadavka len z toho dôvodu, že Igor Matovič je omyl slovenskej politiky, a tak ako väčšina voličov z OĽaNO, aj jeho kandidáti a členovia na to prišli pomerne neskoro.

Kristián Čekovský, parlament Čítajte viac V OĽaNO sa búria ďalší poslanci. Desiatka ohrozuje štátny rozpočet a stabilitu vlády

O čom svedčí to, že sa v rámci hnutia vytvorila takáto „nespokojná“ skupinka?

Potvrdzuje to iba to, čo sa v takýchto stranách-nestranách deje pravidelne každé volebné obdobie. Odchod poslancov či vnútorné rozpory sú pevnou súčasťou slovenských politických strán od roku 1990. Takže v tomto prípade ide o ďalšiu stranu, ktorá by sa po vnútorných rozporoch mohla rozpadnúť. Rozdiel tejto strany v porovnaní s inými stranami však spočíva v tom, že v prípade OĽaNO ide skôr o eseročku manažovanú jedným človekom, a nie o skupinu ľudí, z ktorých každý svojou troškou prispieva k riadeniu celej organizácie. A keďže v tomto subjekte nie je členská základňa dôležitá, lebo členskú základňu si predseda vyberá, je možné, že týmto ľuďom majiteľ strany v nasledujúcich voľbách nedá druhú šancu, ale on sám v strane ostane, lebo strana je on a on je strana.

Je táto skupinka pre hnutie hrozbou?

Pre stranu nie. Igor Matovič si nájde nových „nezávislých kandidátov“ či „obyčajných ľudí“, ktorí sa úlohy štatistov ujmú s veľkou radosťou. Dokonca sa budú aspoň na chvíľu cítiť dôležito.

Má OĽaNO ešte potenciál dosiahnuť vo voľbách taký úspech, aký dosiahlo v roku 2020, alebo je pravdepodobnejšie, že sa nedostane ani nad päť percent?

Nie, rovnaký úspech nezopakuje. Bol to skrat v hlavách časti slovenského elektorátu. Občania nevedeli rozpoznať, aké nebezpečenstvo môže takýto človek pre slovenskú demokraciu znamenať. Ale netreba im to mať za zlé. Igor Matovič bol možno dobrý politik v opozícii, ale ako predseda vlády či minister financií sa totálne znemožnil. Nemožno však vylúčiť, že tých päť percent opäť dosiahne, pretože okrem seba ešte ponúkne aj nové tváre. A po nových tvárach, hoci budú mať len pozíciu štatistov, bol na Slovensku vždy dopyt. Netreba zabúdať, že na kandidátke ponúkne zrejme priestor aj zástupcom rôznych kresťanských spoločenstiev, a tie sú na Slovensku popretkávané naprieč celou krajinou, a systémom „babka k babce, budú kapce“ sa nad hranicu zvoliteľnosti môže dotiahnuť.

Väčšina z platformy ani nie je členmi strany, sú len v poslaneckom klube. Čo by teda docielili odchodom?

Stranu neohrozia, ohrozia len stabilitu vlády. A keďže Matovič ich už na kandidátku nezoberie, začnú budovať značku vlastnej strany. Do volieb je ešte dosť času na to, aby dali o sebe vedieť. Ale zrejme by sme nemali predbiehať udalosti. Uvidíme, s čím vlastne prídu a aké budú mať požiadavky.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Kristián Čekovský #Občiansko-demokratická platforma #ODP