Podarí sa polícii pri Haščákovi a Gorile tentokrát vyhnúť hanbe? Milióny eur od štátu už raz žiadal

Zakladateľa Penty Jaroslava Haščáka Národná kriminálna agentúra v súvislosti s kauzou Gorila obvinila zo založenia zločineckej skupiny a prania špinavých peňazí. Jeho predchádzajúce trestné stíhanie pritom skončilo pre políciu a špeciálnu prokuratúru neslávne. Policajné komando síce s veľkou pompou obsadilo sídlo finančnej skupiny Penta a Haščáka zadržalo, štát sa však za nezákonné obvinenie a väzobné stíhanie musel podnikateľovi ospravedlniť. Haščákov obhajca hovorí o fiasku a hanbe polície.

01.12.2022 10:56 , aktualizované: 13:48
Penta, NAKA, Haščák Foto: ,
V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali ozbrojení policajti. Na snímke vľavo podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania 1. decembra 2020 v Bratislave.
debata (38)
Video

Vyšetrovateľ NAKA údajne vzniesol ešte v stredu minulý týždeň obvinenie voči Haščákovi za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Spolu s ním sú podľa portálu Startitup v tejto veci obvinení aj exminister hospodárstva Jirko Malchárek, bývalá predsedníčka výkonného výboru Fondu národného majetku Anna Bubeníková a ďalší traja muži.

Polícia obvinenia potvrdila. „V stredu 23. novembra tohto roku vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila začala trestné stíhanie a zároveň obvinila sedem osôb,“ informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Sedem obvinených

„Päť z nich zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny (J. H., J. M., A. B., J. J., P. H.). Štyri z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti (J. H., J. M., A. B., J. J.). Dve z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku (V. R., S. R.) a štyri z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku (J. M., A. B., J. J., P. H.),“ doplnil Slivka.

Členmi tejto údajne zločineckej skupiny by mohli byť okrem Haščáka, Malchárek a Bubeníkovej aj dvaja členovia výkonného výboru Fond národného majetku z rokov 2005 a 2006 Jozef Jurica a Peter Huňor. Porušenia povinností pri správe cudzieho majetku sa zas pravdepodobne mali dopustiť vtedajší predseda správy jadrovoenerge­tických zariadení GovCo, a.s. Stanislav Reguli a jeho podpredseda Vladimír Rigász.

Prokuratúra potvrdila, že obvinením už disponuje. „Úradu špeciálnej prokuratúry bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia (viacerým osobám) v trestnej veci označovanej ako „Gorila“ a tiež bol predložený rozsiahly spisový materiál. V tomto štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ informoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Haščákov obhajca Martin Škubla hovorí o fiasku a hanbe polície. „Obvinenie je katastrofálne fiasko policajnej práce za 10 rokov od začatia stíhania 12. januára 2012, ak sa zmohla len na toto, tak to je naozaj hanba,“ povedal pre Pravdu Škubla.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac NAKA obvinila Jaroslava Haščáka a ďalších ľudí zo závažných trestných činov. Súvisia s kauzou Gorila

Haščák už v súvislosti s kauzou Gorila čelil obvineniu – z podplácania. Zhruba päť týždňov strávil aj vo vyšetrovacej väzbe. Najvyšší súd ho z nej prepustil 7. januára 2021, keď skonštatoval nezákonnosť väzby. Vo svojom rozhodnutí Najvyšší súd poukázal na nedostatok dôkazov, nepoužiteľnosť výpovedí z rokov 2005 a 2006, ale najmä nezákonnosť informácií z audionahrávky Gorila, ktoré už v roku 2011 nariadil Ústavný súd zničiť.

Napokon bolo Haščákovi zrušené aj celé obvinenie. Generálny prokurátor Maroš Žilinka tak urobil 31. augusta 2021 prostred­níctvom paragrafu 363 Trestného poriadku. Vo svojom zdôvodnení sa generálny prokurátor odvoláva na rozhodnutie Najvyššieho súdu zo 7. januára.

Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

Štát sa musel ospravedlňovať

Konštatuje sa v ňom tiež, že „orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili,“ informovala vlani v lete Generálna prokuratúra.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac Haščákovi do väzby pomohli aj jeho médiá

Generálny prokurátor „dospel tiež k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali. V zhode so skutkovými a právnymi závermi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky generálny prokurátor konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o vznesení obvinenia, bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených,“ doplnila vtedy generálna prokuratúra.

Po tomto rozhodnutí sa Haščák rozhodol vymáhať náhradu škody, ktorá mala podľa jeho právnikov dosahovať niekoľko desiatok miliónov eur. Nakoniec od štátu žiadal 13,5 milióna eur. Ospravedlnenie oficiálne za ministerstvo spravodlivosti podpísal vtedajší štátny tajomník Ondrej Dostál (nom. SaS).

dostál Čítajte viac Dostál: Ak by sme sa neospravedlnili Haščákovi, obrátil by sa na súd

„Obvinenie, zadržanie a vzatie do väzby Jaroslava Haščáka bolo nezákonné a bolo tak nezákonným zásahom do jeho základných ľudských práv,“ uznal rezort spravodlivosti 20. septembra tohto roku. „Ospravedlnenie štátu prijímam. Bol by som rád, ak by sa z môjho prípadu štátne orgány poučili a v budúcnosti sa vyvarovali stíhania kohokoľvek bez toho, aby na to existoval reálny zákonný dôvod,“ uviedol vtedy Haščák v reakcii.

Príbeh Gorily

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta zadržali 1. decembra 2020, keď prišiel na plánovaný výsluch na policajné prezídiu. V sprievode asi 30 kuklúčov ho následne previezli do Petržalky, kde prehľadávali sídlo spoločnosti Penta v Digital Parku.

Zadržaná bola s ním aj bývalá príslušníčka SIS Dana Arpášová a ešte týždeň predtým v inej veci aj jej manžel Ľubomír Arpáš. Boli obvinení z predaja materiálov Slovenskej informačnej služby týkajúcich sa kauzy Gorila a spoločne s Haščákom aj z následnej legalizácie tohto úplatku.

Niekedy v roku 2006 mal Arpáš ako riaditeľ sekcie vnútornej bezpečnosti SIS v rozpore so svojimi služobnými povinnosťami získať v spravodajských evidenciách SIS dôverné informácie zo spravodajskej činnosti SIS, označené ako tzv. spis Gorila.

Týkali sa rôznej ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti členov finančných skupín, podnikateľov, štátnych úradníkov, politikov a iných osôb. Tieto Arpáš najneskôr v septrembri 2006 za úplatok vo výške 194.765 eur mal poskytnúť Haščákovi, ktorého údajnej trestnej činnosti sa tieto informácie týkali, čím sťažil jej objasnenie a vyšetrenie.

Následne medzi septembrom 2006 a marcom 2008 mali po predchádzajúcej dohode používať obchodno-legalizačnú štruktúru, ktorá Haščákovi prostredníctvom fiktívneho obchodného vzťahu umožnila za predstierané analýzy a poradenstvo v oblasti zdravotníctva manželom Arpášovcom vyplatiť postupne v 15 platbách úplatok takmer 200 tisíc eur (5,9 milióna slovenských korún).

Jediným cieľom tohto obchodného vzťahu malo byť podľa polície zakrytie pôvodu a účelu financií. Prvá suma zo začiatku októbra bola vystavená na 1,5 milióna vtedajších korún, druhá na pol milióna a ďaľších 13 išlo po 300 tisíc korún.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vyšetrovanie Gorily roky nikam neviedlo

Spis SIS známy ako Gorila sa objavil v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v roku 2006 a obsahoval prepisy odposluchov z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave.

V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privatizácii za druhej Dzurindovej vlády a prepojenie politikov a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta a jej hlavného predstaviteľa Jaroslava Haščáka. Po zverejnení na internete spôsobili informácie obsiahnuté v spise Gorila veľké pouličné protesty.

V spise sa spomínajú viacerí politici. V odpočúvanom byte na Vazovovej bol aj predseda Smeru Robert Fico a počas rozhovoru s Haščákom pil coca-colu. Nikdy však Fico nepriznal, že v byte bol.

Na objasnenie rozsiahlej korupcie pri privatizácií vznikol v roku 2012 špeciálny vyšetrovací tím. Vôbec prvým stíhaným bol exminister hospodárstva za stranu ANO Pavol Rusko, ktorého v roku 2012 obvinili z podielu na podvode pri nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu z roku 2004 v prospech skupiny Penta. Po niekoľkých dňoch mu ale prokuratúra obvinenie zrušila.

Keď v septembri 2019 odchádzal z polície dovtedajší šéf tímu, dnes poslanec za OĽaNO Lukáš Kyselica, skonštatoval, že za viac ako sedem rokov práce špeciálneho vyšetrovacieho tímu bolo začatých do 30 trestných stíhaní, z ktorých zhruba 18 bolo ukončených.

Stále živých malo byť vtedy desať trestných konaní, v ktorých boli obvinené dve osoby v súvislosti so spoločnosťou Bratislavská teplárenská. Kyselicu, ktorý tím prebral od Mareka Gajdoša, neskôr nahradila vyšetrovateľka Martinu Babacsovú.

V októbri 2018 vykonala polícia v rámci vyšetrovania úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej u trestne stíhaného podnikateľa Mariana Kočnera domové prehliadky, pri ktorých sa našli aj údajné nahrávky odposluchov v dĺžke 39 hodín.

Najznámejší obvinení v kauze Gorila

Jaroslav Haščák
  • Jaroslav Haščák, spoluzakladateľ finančnej skupiny Penta a jeden z najbohatších Slovákov. Penta okrem obchodovania s cennými papiermi hrá významnú úlohu aj na realitnom trhu a najmä v zdravotníctve. Vlastní sieť nemocníc, zdravotnú poisťovňu a sieť lekární. Vlani v lete svoj podiel v Pente previedol do takzvaného zvereneckého fondu.
Jirko Malchárek
  • Jirko Malchárek, bývalý automobilový pretekár sa v roku 1998 stal poslancom Národnej rady. Od roku 2005 podpredseda vlády Mikuláša Dzurindu a exminister hospodárstva. Keď bol v roku 2005 vylúčený zo strany ANO, založil novú neúspešnú stranu Nádej. Venuje sa predaju automobilov.
Anna Bubeníková
  • Anna Bubeníková, počas oboch vlád Mikuláša Dzurindu bola predsedníčkou Výkonného výboru Fondu národného majetku, kde sa vrátila aj za vlády Ivety Radičovej. Funkciu opustila až po zverejnení spisu Gorila v roku 2012. Neskôr mala pôsobiť v Grécku ako poradkyňa pri privatizácii. Údajne vlastní menší podiel v úspešnej developerskej skupine Corwin.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #NAKA #Jirko Malchárek #Anna Bubeníková