Premiér: Obvinenie Haščáka dokazuje slobodu OČTK. Podľa Fica ide o varovanie Kollárovi

Obvinenie finančníka Jaroslava Haščáka vníma premiér Eduard Heger (OĽANO) ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a vo svojom rozhodovaní sú absolútne slobodné.

01.12.2022 14:17
Jaroslav Haščák Foto:
Jaroslav Haščák
debata (6)

„Nie je našou úlohou tento krok hodnotiť, ale rešpektovať. Nie je našou úlohou ani vynášať súdy o vine alebo nevine. Toto je v demokratickej spoločnosti a právnom štáte výhradná úloha nezávislých súdov,“ povedal predseda vlády. Zároveň dodal, že úlohou politikov je zabezpečiť každému občanovi prístup k spravodlivosti a možnosti obhájiť sa.

Heger verí, že „aktuálni majitelia“ paragrafu 363 Trestného poriadku nechajú priestor nezávislým súdom, aby mali možnosť rozhodnúť. „Doprajem každému občanovi možnosť očistiť svoje meno, alebo niesť zákonné následky svojho konania,“ poznamenal.

Pellegrini: Snaha ukázať, ako „maká“ Mikulec

Šéf Smeru Robert Fico reagoval, že išlo o odkaz hnutiu Sme rodina, aby „poslúchalo“. V tejto súvislosti kritizoval, že za návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) hlasovali v parlamente napokon len štyria poslanci Sme rodina.

Penta, NAKA, Haščák Čítajte viac Podarí sa polícii pri Haščákovi a Gorile tentokrát vyhnúť hanbe? Milióny eur od štátu už raz žiadal

Aj líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini vníma prepojenie obvinenia s odvolávaním Mikulca. Pripomenul, že aj pri predošlých pokusoch o jeho odvolanie prichádzali informácie o obvineniach. Vníma to ako snahu ukázať, ako „maká“ Mikulec. „Neviem, čo si o tom myslieť, kauza sa naťahuje,“ dodal s tým, že nechce prípad viac komentovať, keďže nevie detaily.

Mikulec označil tvrdenia opozície za fabulácie. „Ak sa nemýlim, aj mediálne už bolo povedané, že uznesenia prišli už minulý týždeň,“ reagoval minister. Viac prípad komentovať nechcel, keďže prebieha vyšetrovanie. Dodal, že vyšetrovatelia sú procesne samostatní pod dozorom prokurátorov. Verí, že majú dosť argumentov na to, aby bolo stíhanie začaté.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková je rada, že sa v trestnom stíhaní pokračuje ďalej. V súvislosti s ospravedlnením ministerstva spravodlivosti Haščákovi, keď ešte rezortu šéfovala, uviedla, že sa mu museli ospravedlniť, keďže generálny prokurátor zrušil základ trestného stíhania a následne reagovali aj súdy. Ospravedlnenie bolo podľa nej len formalitou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie Jaroslava Haščáka