Prezidentka Čaputová podpísala novelu, ktorou sa zvýšia platy lekárov

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zvýšenie platov lekárov v nemocniciach, informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

01.12.2022 14:38
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (3)

Novelou sa zároveň predĺži doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom z 20 na 30 rokov. Obsahuje aj zmeny vzdelávania zdravotníkov.

Koeficient minimálnej mzdy lekára bude od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobok. Okrem toho sa zvýši podľa odpracovaných rokov praxe. Úprava platov sa dotkne lekárov v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti alebo ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Zvýšenie platov lekárov je reakciou na požiadavky lekárov, ktorí boli v hromadných výpovediach, a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Vláda a odborári podpísali v stredu na Úrade vlády SR spoločné memorandum.

Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku. Parlament krátko pred podpísaním memoranda schválil zvýšenie platov. Viaceré nemocnice následne potvrdili stiahnutie výpovedí lekárov.

lekári, Banská Bystrica, Rooseveltova nemocnica Čítajte viac Kríza je zažehnaná. Lekári hromadne stiahli výpovede a nastúpili do práce
3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy lekárov #Zuzana Čaputová