Z večnosti napokon deväť mesiacov. Cherson „čistí“ mesto od ruskej propagandy

V nedávno oslobodenom juhoukrajinskom meste Cherson likvidujú Ukrajinci jeden zo symbolov okupácie - billboardy šíriace ruskú propagandu.

02.12.2022 13:45
Cherson / Bilboard / Plagát / Ruská propaganda / Foto: ,
Ukrajinec si fotí pokreslený ruský propagandistický plagát v meste Cherson 23. november 2022
debata (53)

Rusi rozmiestnili svoje heslá – ktoré uvádzali, že mesto je súčasťou Ruska, alebo propagovali významné osobnosti z jeho minulosti – na reklamných tabuliach po celom meste, ktoré bolo takmer deväť mesiacov pod kontrolou inváznych síl.

Na jednom z billboardov sa napríklad objavili obrázky detí oblečených do tradičných ukrajinských „vyšívaniek“ (ikonických ukrajinských vyšívaných košieľ) s digitálne pridanou ruskou vlajkou a heslami ako „Rusko je tu navždy“ alebo „Cherson je ruské mesto“. Na ďalších bola napríklad podobizeň ruského vojvodcu z 18. storočia Alexandra Suvorova a nápis: „Príroda stvorila len jedno Rusko, ktoré nemá súpera.“

Čiastočne strhnutý ruský propagandistický...
Požiarnik odstraňuje ruský propagandistický...
+7Strhnuté ruské propagandistické plagáty v...

Niektoré billboardy v Chersone odkazovali na druhú svetovú vojnu, ďalšie na Kremľom zinscenované hlasovania, ktoré Rusko v septembri usporiadalo v štyroch ukrajinských regiónoch ako zámienku na pokus o ich anexiu Moskvou.

Cherson sa nachádza v jednej z týchto štyroch oblastí, ale Rusko oň a jeho okolie v novembri prišlo pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy. Strata mesta je jednou z najväčších porážok ruskej armády na Ukrajine.

Video
Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov

Ešte než ich stihli odstrániť, boli niektoré ruské billboardy prepísané ukrajinskými nápismi, napríklad skratkou ozbrojených síl Ukrajiny (ZSU). Postupne potom proruské heslá nahradili žltomodré ukrajinské transparenty s úplne odlišnými odkazmi, napríklad: „Cherson – mesto hrdina“.

Billboardy sú súčasťou propagandistickej vojny, ktorá sa o Ukrajinu vedie súbežne s tou na bojisku. Moskva sa snaží šíriť svoju verziu histórie a konfliktu na sociálnych sieťach, ale aj na území Ukrajiny, ktoré okupuje. U obyvateľov Chersonu pritom ruské propagandistické reklamné tabule podľa agentúry AP vyvolávajú hnev a odpor. Mestskí pracovníci ich tak neprestali odstraňovať ani v čase ruského ostreľovania.

Mesto v poslednej dobe čelí okrem ostreľovania ruskými inváznymi silami aj výpadkom v dodávkach elektrického prúdu. Objavujú sa postupne dôkazy o zverstvách spáchaných počas okupácie.

Ukrajinské úrady medzitým niektorých obyvateľov evakuovali, pretože panujú obavy, či tam bude – vzhľadom na škody na infraštruktúre – možné prežiť zimu.

cherson Čítajte viac V Chersone zavládla eufória. Ľudia oslavujú: Sme slobodní, nie sme otroci
53 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Cherson