Alarmujúce číslo. Seniori tento rok odovzdali podvodníkom 1,6 milióna eur

Za 11 mesiacov tohto roka v rámci 210 podvodných konaní spáchaných na osobách nad 60 rokov boli seniori pripravení celkovo o finančnú hotovosť vo výške 1 606 000 eur. Informoval prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš.

02.12.2022 16:27
debata (7)

Z tohto dôvodu polícia v spolupráci so Slovenskou poštou pripravila preventívny program ,Seniori, zbystrite pozornosť!, v rámci ktorého budú policajní preventisti v sprievode poštárov navštevovať starších občanov, ktorí sa môžu stať potenciálnou obeťou podvodov. Kampaň štartuje práve začiatkom decembera, pretože obzvlášť počas vianočného obdobia využívajú podľa polície potenciálni páchatelia osamelosť niektorých seniorov na to, aby zneužili ich dôveru a pripravili ich v mnohých prípadoch o celoživotné úspory.

„Preventívna činnosť je adresná a vychádza z potreby reagovať na aktuálne podvodné konania, obeťou ktorých sú seniori," povedal Kišš. Generálny riaditeľ pošty Ľubomír Mindek doplnil, že pošta momentálne zamestnáva 4 113 doručova­teliek a doručovateľov, ktorí na tejto pozícii pôsobia v priemere 11 rokov. „Za tento dlhý čas si vybudovali s klientmi – seniormi takmer osobný vzťah založený na vzájomnej dôvere. Pracovníci pošty si ako občania uvedomujú svoju povinnosť voči seniorom a zodpovedne prispievajú k ich ochrane," uviedol Mindek.

Polícia zároveň apeluje aj na príbuzných a ľudí, ktorí majú vo svojom okolí seniorov, aby sa s nimi o nástrahách podvodníkov intenzívne rozprávali.

phishing Čítajte viac Ponúkate cez internet drobné veci do záhrady? Buďte opatrní, množia sa podvody, ktorých obeťou sú predávajúci
7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #seniori #podvodníci