Kaczyński obvinil Nemcov, že chcú opäť vládnuť Európe

Predseda hlavnej poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński v sobotu odsúdil údajnú nadvládu Nemecka v Európe. Západného suseda Poľska obvinil, že sa snaží mierovými spôsobmi uskutočniť "plány, ktoré chcel kedysi dosiahnuť vojenskými metódami". Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že v Poľsku sa v budúcom roku budú konať parlamentné voľby.

03.12.2022 21:15
Jaroslaw Kaczynski Foto: ,
Jaroslaw Kaczynski
debata (90)

Podľa Kaczyńského spočíva sila Európy v jej národoch a do veľkej miery v jej suverénnych štátoch. Predseda PiS odsúdil „situáciu nadvlády, situáciu, keď jeden z európskych štátov, dnes najväčší po Rusku, mierovými spôsobmi realizuje plány, ktoré chcel kedysi uskutočniť vojenskými metódami“.

"Je to cesta, ktorá vedie ku kríze a nešťastiu. Nielen Poľska, ale aj Európy. A tiež tejto krajiny, Nemecka, "dodal.

Kaczyński, ktorý je považovaný za vodcu a hlavného stratéga vládnucej pravice a často útočí na Nemecko a Európsku úniu, v sobotu vystúpil v Lehnici na juhozápade krajiny v rámci svojej cesty po vojvodstvách pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať na jeseň budúceho roka.

Popri protinemeckej a euroskeptickej rétorike, ktorá podľa poľskej opozície minimálne čiastočne súvisí s predvolebnou kampaňou, začali poľské úrady v poslednom čase diplomatickú ofenzívu s cieľom vymôcť od Nemecka reparácie za druhú svetovú vojnu. Varšava odhaduje, že škody spôsobené vtedajším nacistickým režimom predstavujú 6,2 bilióna zlotých (1,3 bilióna eur). Berlín však považuje otázku vojnových reparácií za uzavretú.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Poľsko prichystalo Nemecku účet za škody počas vojny. Žiada 1,3 bilióna eur

Varšava tiež koncom novembra odmietla nemeckú ponuku na zaslanie systému protivzdušnej obrany Patriot po tom, čo pri poľskej obci blízko ukrajinských hraníc dopadla raketa a zabila dvoch ľudí. Podľa západných činiteľov išlo zrejme o strelu ukrajinskej protileteckej obrany, ktorá sa bránila vtedajšej smršti ruských rakiet. Poľská vláda navrhla, aby Nemecko odovzdalo vybavenie Ukrajine.

Podľa v sobotu zverejneného prieskumu je však viac ako polovica Poliakov nespokojná s politikou Varšavy voči Nemecku. Prístup vlády Mateusza Morawieckého k Nemecku hodnotilo negatívne 50,5 percenta respondentov, 18,7 percenta ju chválilo a 30,8 percenta nemalo na vec názor. Prieskum agentúry SW Research zverejnil web poľského denníka Rzeczpospolita.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #reparácie