Čaputová: Neprahnem po úradníckej vláde. Potrebujeme vecné, racionálne a pokojné vedenie štátu

Ak by došlo v parlamente k vysloveniu nedôvery vláde, prezidentka Zuzana Čaputová by bola povinná ju odvolať a poveriť nejakú vládu vedením krajiny. To, čo by nasledovalo, by podľa nej záviselo od vyjednávania s konkrétnymi politickými hráčmi v parlamente. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Zdôraznila, že po úradníckej vláde neprahne.

04.12.2022 12:17 , aktualizované: 13:30
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady. 29. november 2022.
debata (179)

„Môžem dočasne poveriť aj vládu Eduarda Hegera (OĽANO), kým zostaví novú vládu, aby viedla krajinu. Potom nastupuje možnosť buď zostavenia vlády na profile aktuálneho parlamentu, ak sa tam nájde príslušná väčšina, alebo tzv. úradníckej vlády,“ uviedla k možnostiam, ak by došlo k pádu vlády.

Zdôraznila, že nie je snom ani túžbou žiadneho racionálne uvažujúceho prezidenta zostavovať úradnícku vládu. „Okrem vlastnej zodpovednosti nesiete zodpovednosť aj za exekutívu, takže môžem upokojiť všetkých, čo sa tohto modelu boja z toho hľadiska, že ja po ňom prahnem, naozaj to tak nie je,“ priblížila. Návrh SaS na odvolanie vlády ju, v kontexte dlhodobého vývoja, neprekvapil.

Podľa Čaputovej potrebujeme vecné, racionálne a pokojné vedenie štátu, avšak čelíme pravému opaku.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová v NR SR: Ak politická kríza prerastie, bude lepšie ísť nanovo voliť

Menšinová vláda by podľa prezidentky mala deklarovať, s kým vládne. Myslí si, že by to zvýšilo jej predvídateľnosť. Nepopiera, že takýto model vládnutia je možný, avšak máme neisté fungovanie parlamentu a, ako to nazvala v správe o stave republiky, z kríz sa robia drámy.

Téma referenda o predčasných voľbách je podľa Čaputovej témou jednej politickej strany, uviedla ďalej v relácii. Komunikáciu o ňom považuje za nešťastnú. Dodala, že Ústavný súd SR dvakrát potvrdil, že vypísanie referenda v takom znení, v akom ho dostala, by bolo v rozpore s ústavou. Zároveň je presvedčená, že bez ohľadu na to, aký termín by vybrala, určitá politická strana by na ňu aj tak útočila. Podľa svojich slov však nebude ľudí odrádzať od účasti.

VIDEO: Správa prezidentky Čaputovej o stave republiky.

Video

Preskúmanie ústavnosti paragrafu 363

Ak je tu odborná polemika o využívaní paragrafu 363 Trestného poriadku či právomoci generálneho prokurátora, mal by dať na ňu odpoveď Ústavný súd (ÚS) SR. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Vedie preto odborné debaty o prípadných podaniach na ÚS. Disciplinárny návrh na generálneho prokurátora Maroša Žilinku zatiaľ neplánuje. Rozhodnutie o zrušení obvinení v kauze Súmrak si Čaputová chce preštudovať.

Parlament by mal podľa prezidentky zregulovať aplikáciu paragrafu 363 napríklad v prípade, keď už do hry vstúpil súd. Hovorí tiež o dlhoročnej polemike o nastavení systému prokuratúry. „U nás má generálny prokurátor silné právomoci,“ povedala s tým, že mala od vlády očakávania, že zreviduje postavenie prokuratúry.

Rieši preto ďalšie možnosti, napríklad možnosť preskúmať ústavnosť paragrafu 363 na ÚS. „Takýto návrh je tam od skupiny poslancov, ale viem si predstaviť posilnenie argumentácie v mojom vlastnom podaní na to, aby ÚS povedal, či je takýto silný nástroj v súlade s ústavou,“ povedala. Uvažuje tiež spýtať sa ÚS, či zákonné vymedzenie právomoci generálneho prokurátora je ešte v ústavných medziach.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Správa prezidentky Čaputovej o stave republiky

Prezidentka pripomenula, že môže dať iba disciplinárny návrh a Najvyšší správny súd je ten, ktorý rozhoduje. „Pokiaľ ide o konkrétne kroky generálneho prokurátora, nateraz som sa poctivo zaoberala tým, čo som počula a videla z hľadiska jeho verejných vyjadrení a krokov, a nateraz som nedospela k tomu, že by som mala podať disciplinárny návrh,“ povedala.

Rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR z uplynulého týždňa prezidentka nepozná. Vyžiada si ho, pretože ju zaujíma, ako sa paragraf 363 aplikuje. Upozornila, že rozhodnutie vydal námestník generálneho prokurátora a hlava štátu má návrhovú právomoc voči šéfovi GP. Musela by to vyargumentovať. „Zároveň ide o využívanie rozhodovacej právomoci, a to je veľmi úzky priestor na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti,“ doplnila.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách #predčasné voľby 2023