Žilinka má podstatne vyššiu dôveru ako Lipšic a Hamran

Generálny prokurátor Maroš Žilinka je podľa prieskumu dôveryhodnejší ako špeciálny prokurátor Daniel Lipšic či policajný prezident Štefan Hamran.

04.12.2022 13:53
maroš žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (276)

Vyplýva to z prieskumu Focusu pre TV Markíza, ktorý sa konal začiatkom novembra. Žilinkovi dôverovalo 45 percent respondentov, Hamranovi 30 percent a Lipšicovi 29 percent.

Dôveryhodnosť verejných činiteľov
  dôveruje nevie nedôveruje
Maroš Žilinka 45 % 8 % 47 %
Daniel Lipšic 29 % 4 % 67 %
Štefan Hamran 30 % 13 % 57 %
Zdroj: Focus pre TV Markíza  

Erik Tomáš (Hlas) k prieskumu v relácii Na telo podotkol, že svoju dôveryhodnosť u ľudí Žilinka preukazuje aj svojim prístupom, „napriek tomu, že sú na neho útoky zo strany politikov, pričom politici by nemali vnášať svoje reakcie do orgánov činných v trestnom konaní“. Ak prokuratúra vidí nezákonnosť v trestnom konaní, je jej povinnosťou použiť všetky paragrafy, ktoré na to má, uviedol Tomáš.

„Nie je to prekvapivé, pretože Žilinka dlhodobo nadbieha antisystému a voličom Smeru, Hlasu a podobne, mňa to neprekvapuje“ povedal Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Dodal, že úlohou ani jedného z týchto troch činiteľov nie je byť populárny. „Jeho úlohou je strážiť zákonnosť a dosahovať spravodlivosť a v prípade Maroša Žilinku je to obrovská frustrácia a zmar s tým, čo robí s paragrafom 363,“ uviedol Šimečka. Vyšetrovatelia podľa neho „nasadzujú krky, aby vyšetrili kauzy vlád Smeru a robia to poctivo a potom im Maroš Žilinka podrazí nohy. Zas a znova to tak bolo, že sa stavia nad súdy a spravodlivosť“. Hovorí o tom, že ide o zlyhanie vládnej koalície, preto je podľa neho ťažké hovoriť o nej ako o protikorupčnej.

Michal Šipoš (OĽaNO) povedal, že ho Žilinka osobne sklamal, keďže mu dal pri jeho voľbe v parlamente svoj hlas. Podľa neho nemali vtedy také informácie ako dnes. Keď prišlo na výber, uverili sme pani Márii Kolíkovej, ktorá ho vehementne presadzovala, uviedol.

„Akonáhle bol zvolený a videl som, že okamžite za neho hlasovali všetci smeráci a všetci hlasáci, vtedy mi prešiel mráz po chrbte, a dnes, aj po tých videách, ktoré boli na poľovníckej chate, sa ukazuje že Žilinka veľmi nadbieha a pomáha tejto partii,“ povedal Šipoš.

maroš žilinka Čítajte viac Žilinka má podstatne vyššiu dôveru ako Lipšic a Hamran
276 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #dôveryhodnosť #Maroš Žilinka #Štefan Hamran