Väznil a znásilňoval ženu v rodičovskom dome. Zachránili ju skryté signály

Mladú ženu uväznil 48-ročný muž so svojimi rodičmi v rodinnom dome v Poprade, polícia ich obvinila. O prípade informovala polícia na sociálnej sieti s tým, že žene sa mal tyran vyhrážať, a dokonca ju znásilniť.

07.12.2022 10:50 , aktualizované: 12:00
polícia Foto:
Policajti pri domovej prehliadke v Poprade.
debata

Pôvodne sa dvojica dohodla, že si nájde prácu v Českej republike, pred cestou za novým životom však muž ženu presvedčil, aby prespala v dome, kde sa zdržiavajú jeho rodičia. „S tým súhlasila, avšak netušila, že to bude začiatok nočnej mory. Po tom, ako dorazili na miesto, jej už neumožnili opustiť dom, resp. jej pohyb mimo domu kontrolovali tak, aby nemohla slobodne odísť. Muž sa jej vyhrážal, že keď od neho odíde, ublíži jej a jej deťom, pričom mal mať pri sebe aj strelnú zbraň. Taktiež sa voči poškodenej mal niekoľkokrát dopustiť aj mravnostnej trestnej činnosti,“ priblížila incident polícia.

Po čase sa poškodenej podarilo z mobilného telefónu poslať správu známemu do Českej republiky, ktorý zalarmoval políciu. Na miesto bola okamžite vyslaná hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru (PZ) Poprad na preverenie situácie. Rodičia policajtom tvrdili, že poškodená sa v dome nenachádza, hliadka však z okna domu spozorovala svetelný signál S.O.S. a na ich naliehanie poškodená vyšla z domu. Policajtom povedala, že je v poriadku, avšak rukou im naznačila signál týranej ženy. „Policajti ho spoznali, okamžite zareagovali a pod zámienkou, že poškodenú je potrebné vypočuť v inej trestnej veci, dosiahli, že žena v ich sprievode dom opustila,“ dodáva PZ.

Nasledovala domová prehliadka, pri zásahu policajti zadržali tri podozrivé osoby – 48-ročného muža, jeho 74-ročného otca a matku vo veku 71 rokov. Popradský vyšetrovateľ syna obvinil zo zločinu pozbavenia osobnej slobody v súbehu so zločinom znásilnenia a zo zločinu vydierania. „Jeho rodičia boli obvinení zo zločinu pozbavenia osobnej slobody formou spolupáchateľstva,“ uzatvára polícia.

zväčšiť Signál domáceho násilia Foto: Polícia SR
domáce násilie volanie o pomoc Signál domáceho násilia

Signál, ktorý pomáha obetiam domáceho násilia

Medzinárodné gesto znamená žiadosť o pomoc v ťažkej situácii domáceho násilia. Obeť ho môže ľahko použiť napríklad pri videohovore bez toho, aby zanechala digitálnu stopu, alebo pri kontakte s inou osobou.

Stačí zdvihnúť ruku, schovať palec do dlane a potom okolo neho ohnúť ostatné prsty.

Gesto, ktoré zobrazuje symbolické uväznenie palca v dlani, vytvorila v apríli minulého roku nezisková organizácia Canadian Women's Foundation pre obete domáceho násilia. Stalo sa tak po tom, ako sa počas pandémie zvýšil počet prípadov domáceho násilia.

„Toto gesto nezanechá žiadnu digitálnu stopu, žiadne priame dôkazy, ktoré by mohli agresora vyprovokovať. Možno ho teda bezpečne použiť v online komunikácii, prípadne ho aj ukázať kuriérovi, či susedovi z okna,“ dodali policajti na sociálnej sieti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #znásilnenie #týranie žien