Istých zrejme 74 poslancov: Extrémisti zahlasujú za pád vlády. Kollár sa rozhodne po sneme

Predseda vlády Eduard Heger sa v pondelok večer v diskusnej relácii RTVS Interview :24 vyjadril, že bude hľadať hlasy pre podporu jeho vlády medzi poslancami strany Sloboda a Solidarita (SaS), u Miroslava Kollára (SPOLU) a Tomáša Valášeka (Progresívne Slovensko).

07.12.2022 11:22 , aktualizované: 15:42
debata (50)

Valášek po utorku aj v stredu povedal, že bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Ako uviedol pre agentúru SITA, pre demokraciu na Slovensku nie je pokračovanie tejto vlády dobré. O rozhodnutí nepodporiť vládu v utorok informoval aj premiéra. „Zahlasujem za vyslovenie nedôvery vláde. Už pred mesiacmi, keď začala spolupracovať s odídencami z Ľudovej strany Naše Slovensko, som jasne povedal, že jej pokračovanie začína ohrozovať demokraciu na Slovensku,“ uviedol Valášek.

Kollár si počká na snem

Nezaradený poslanec Kollár počká s rozhodnutím, ako bude hlasovať, na snem svojej materskej strany SPOLU – občianska demokracia. „Hlasovať v parlamente sa bude až 13. decembra a my máme 10. decembra snem. Bude to kolektívne rozhodnutie, až potom povieme, či budeme za koniec vlády, alebo nie,“ povedal Kollár pre agentúru SITA. Zároveň dodal, že v parlamente sa opäť otvára otázka možnosti skrátiť volebné obdobie, čo pokladá za dobrý krok. „Zmenu ústavného zákona, samozrejme, podporím, pretože si myslím, že má existovať legislatívny nástroj na to, aby parlament mohol skrátiť volebné obdobie. Pokiaľ bude existovať široká politická dohoda na zmysluplnom riešení typu polopríčetný rozpočet a rozumný termín volieb, tak je to téma, o ktorej sa viem rozprávať,“ skonštatoval. Štátny rozpočet na rok 2023 Kollár podporí podľa toho, aká bude jeho finálna podoba.

Marian Repa aktual Čítajte viac Zbytočná panika. SaS iba testuje terén

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pre agentúru SITA povedala, že celý klub SaS bude hlasovať jednotne. Odmietla špekulácie niektorých koaličných poslancov, že niektorí poslanci SaS by mohli vládu podržať. „Pod návrhom na vyslovenie nedôvery vláde je podpísaných všetkých 20 poslancov klubu. Budeme hlasovať jednotne,“ uviedla.

Remišová: Vstúpte si do svedomia

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová počas stredajšieho rokovania vlády uviedla, že dúfa, že poslanci, a to najmä tí z SaS, si vstúpia do svedomia. Podľa nej odvolávanie vlády nemá dobrú koncovku, a to ani pre nich. Podľa ministerky nemá odvolávanie vlády pre SaS a jej predsedu Richarda Sulíka nielen politický, ale ani ľudský a morálny zmysel.

VIDEO: Poslanci SaS by si mali vstúpiť do svedomia
Video

Za pád vlády bude hlasovať zrejme minimálne 74 poslancov – opozičné strany Smer (27), Hlas (11) SaS (20) a Republika (5). Dnes sa k nim pridali aj siedmi nezaradení poslanci z ĽSNS. „Táto vláda hlavne v otázke imigrantov úplne zlyhala. Nehovoriac o všetkých iných problémoch z minulosti. Nemá a nikdy nebude mať našu dôveru a je potrebné jej čo najrýchlejšie ukončenie," uviedol na tlačovej konferencii Martin Beluský. Dodal, že všetci poslanci zo strany sa zúčastnia na hlasovaní bez ohľadu na to, aký bude ich zdravotný stav alebo problémy v rodine. „Žiadna situácia nemôže zabrániť tomu, aby sme tu do nohy boli a budeme hlasovať za odvolanie," vyhlásil.

Za pád vlády zrejme zdvihne ruku aj náhradníčka za Mariana Kotlebu Slavěna Vorobelová. Pre Pravdu uviedla, že sa rozhodne až v deň hlasovania. „To ako budem hlasovať, závisí od toho či Pellegrini a Sulík odkryjú karty ešte pred hlasovaním. Zatiaľ rozohrali politickú hru, ktorá má nejasné pravidlá pre verejnosť a nikto nevie, akých žolíkov majú,“ uviedla. Podľa nej obaja zamlčiavajú detaily a otázna je „rola a postoj prezidentky v celej tejto hre“.

sulik, matovic Čítajte viac Matovič: Sulík má zabezpečený ranč v Austrálii. Z padajúcich preferencií vtiahol SaS do samovražednej misie

Ďalší nezaradený poslanec Martin Čepček zatiaľ nepovedal, ako sa pri hlasovaní zachová, rozhodne sa v závislosti od diskusie v parlamente. „Chcem si počkať, ako prebehne rozprava v parlamente, potom sa rozhodnem. O hlasovaní so mnou zatiaľ nerokoval nik, hoci s poslancami, ktorí odišli do mimoparlamentných strán z koalície, už rokovanie prebehlo. Postrehol som, že prebieha rokovanie zo stranou SaS, takže nakoniec môj hlas potrebovať možno nebudú," skonštatoval pre TASR. Čepček pôsobí ako nezaradený poslanec po tom, ako ho už dávnejšie vylúčili z klubu OĽANO.

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba už tiež avizoval, že spolu s poslancami Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom budú hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Podporuje predčasné parlamentné voľby, ktoré by podľa neho mali byť najneskôr v septembri 2023.

kuffa, taraba Čítajte viac Taraba už vydiera Hegera: Buď predčasné voľby, alebo zahlasujeme za pád vlády

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podala strana SaS spolu s Hlasom-SD. Ako dôvod uviedli, že vláda ohrozuje základy ústavnosti a dôvery v demokratický režim. Vyčítajú jej návrh rozpočtu na rok 2023, rezignovanie na boj proti korupcii či zvyšovanie napätia v spoločnosti. Mimoriadna schôdza parlamentu sa začne vo štvrtok 8. decembra o 14:00, hlasovať sa bude 13. decembra o 11:00.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #pád vlády #ĽSNS #Tomáš Taraba