Ambulancie vedeli, že LOZ za ne nebojuje. Príspevok dostane len 30 percent zdravotníkov

Je to len pár dní, čo sa vláde podarilo odvrátiť kolaps zdravotníctva a parlament stihol schváliť vyššie platy pre nemocničných lekárov a lekárky. Kým tí, čo stiahli výpovede, podpisujú dodatky alebo čakajú na znenie kolektívnych zmlúv, s požiadavkou na lepšie financovanie sa ozvali ambulancie - tiež chcú prispieť, hoci sa do hromadných výpovedí nezapojili.

07.12.2022 18:00
SR Bratislava zdravotníctvo LOZ protest BAX Foto: ,
Pomoc ambulanciám sa nespomína ani v memorande o záchrane zdravotníctva. Snímka je z protestu LOZ, 17. novembra 2022
debata (12)

Problém je však v tom, že štát ich nemôže dofinancovať úpravou legislatívy. Aby dostali viac peňazí, musí im pridať cez zdravotné poisťovne. To vyžaduje, aby bol navýšený ešte stále neschválený budúcoročný štátny rozpočet alebo aby vláda zvýšila platby za poistenca štátu – teda to, čo štát platí za dôchodcov, nezamestnaných, matky na materskej, študentov alebo nezaopatrené deti.

„V ambulanciách je ošetrených 60 až 70 percent pacientov. Ak sa situácia do konca roka nevyrieši, v januári sa ocitneme v situácii, keď sa budú masívne zatvárať ambulancie a celý zdravotný systém sa zrúti. Lebo nemocnice nedokážu nahradiť tých 60 percent ambulantnej starostlivosti,“ varuje Jaroslava Orosová, riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Samuel Vlčan / Igor Matovič / Eduard Heger / Roman Mikulec / Čítajte viac Zdravotníci dostanú 5-tisícové príspevky. Najviac pôjde sestrám, no ujde sa aj masérom (+tabuľka)

Týždeň od stiahnutia hromadných výpovedí

Nemocnice svorne tvrdia, že týždeň po stiahnutí hromadných výpovedí sa situácia upokojila. Z viac ako 2,1 tisíca podaných výpovedí ich následne nestiahlo len zopár jednotlivcov. „Zo 477 lekárov stiahli výpoveď všetci okrem šiestich lekárov. Dnes v UNB beží prevádzka v štandardnom režime. Poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, to znamená, že okrem neodkladnej zdravotnej starostlivosti sú i naďalej realizované aj plánované výkony,“ ozrejmila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. Z ostatných nemocníc, ktoré denník Pravda oslovil, sa vrátili odpovede, že výpovede stiahli všetci.

Stabilizačný príspevok nie je pre každého

Vlnu kritiky ani tak nespustili vyššie platy pre nemocničných lekárov a lekárky, ale schválenie stabilizačného príspevku. Príspevok vo výške päťtisíc eur má dostať celkovo 25 zdravotníckych povolaní v nemocniciach, ktorí sa zároveň písomne zaviažu, že zostanú v nemocnici či na záchranke pracovať po dobu troch rokov. Ak odídu skôr, alikvotnú sumu budú musieť vrátiť.

„Toto opatrenie, ktoré si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur, určite nerieši kritickú situáciu v zdravotníctve, pretože sa nedotýka takmer 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, predovšetkým ambulantných lekárov, ale ani iných poskytovateľov mimo nemocničných zariadení,“ upozornila Orosová.

Ozvali sa aj nespokojné zdravotné sestry. „Tento príspevok sa môže týkať viac ako 21-tisíc sestier a 1 123 pôrodných asistentiek. Upozorňujeme však na fakt, že stabilizačný príspevok sa netýka ďalších 7-tisíc sestier, ktoré pracujú v ambulanciách, ADOS či v školských zariadeniach,“ pridáva sa k vlne kritiky Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

Stabilizačný príspevok nedostanú ani zdravotní asistenti či nemocničný personál bez kvalifikovaného zdravotníckeho vzdelania. Teda napríklad záchranári.

SR Voľby2022 VÚC komunálne voľby seniori Prešov POX Čítajte viac Chýbajú zdravotnícke pomôcky. Od Nového roka budú, ale za príplatok

Ani zmienka o ambulanciách

Zástupcovia ambulantného sektora vedeli, že Lekárske odborové združenie (LOZ) za nich nebojovalo. Šéf LOZ Peter Visolajský bol od nich viackrát požiadaný, aby „ich neriešili“. Dôkazom je aj podpísané memorandum o zlepšení systému zdravotníctva, ktoré vzišlo z požiadaviek LOZ. V ňom sa v 13 kapitolách ani raz nespomínajú podmienky pre zdravotníkov v ambulanciách.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) by však chcel nespravodlivosť v sektore napraviť. Na budúci týždeň preto naplánoval stretnutie so zástupcami ambulantných poskytovateľov a zdravotných poisťovní.

„Na uspokojenie deklarovaných požiadaviek ambulantného sektora je potrebné navýšenie platby za poistenca štátu približne o 400 miliónov eur na účely dofinancovania ambulantného sektora,“ vyčíslila Kristína Baluchová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union. Doplnila, že podľa požiadaviek zástupcov ambulantného sektora ide o 35-percentné navýšenie úhrad na rok 2023.

Baluchová podotkla, že v súčasnosti je stanovený návrh navýšiť platby maximálne o sedem percent pre všeobecných lekárov, respektíve o šesť percent pre špecialistov. Zástupcovia ambulantného sektora však s ohľadom na nárast svojich nákladov kvôli mzdám a inflácii zdôraznili, že takéto navýšenie je pre nich nedostatočné.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zdôraznila, že zdravotné poisťovne v tomto prípade plnia funkciu efektívneho, správneho a hospodárneho rozdeľovania zdrojov získaných z verejného zdravotného poistenia. „Dokážu teda medzi poskytovateľov zdravotnej starostlivosti prerozdeliť len taký objem peňazí, koľko dostanú. Financovanie ambulancií tak závisí od toho, v akej podobe bude schválený štátny rozpočet na budúci rok,“ ozrejmila Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie štátnej poisťovne.

Viac za poistencov štátu

Zatiaľ však nie je isté, či sa parlamentu budúcoročný rozpočet podarí schváliť. Minister Lengvarský sa pripravuje aj na alternatívu, že by musel štát vyššie platy nemocničných lekárov pokrývať počas rozpočtového provizória. Pripustil aj navýšenie platby poistenca štátu. To žiada aj opozičná SaS, pričom navrhuje zvýšiť platbu za poistenca štátu na výšku 4,5 percenta z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Zároveň chce zaviesť aj reguláciu zisku zdravotných poisťovní priamo viazanú na prínos pre pacienta.

Zmeny chce predložiť cez pozmeňovací návrh k vládnej novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá je na programe aktuálnej schôdze parlamentu.

„Takéto opatrenie bude stáť 1,917 miliardy eur, pričom na rok 2023 táto vláda naplánovala 1,102 miliardy eur a súčasne sľúbila ďalších 740 miliónov eur z rôznych rezerv. Náš návrh je teda len o 75 miliónov eur vyšší ako to, čo vláda sľúbila,“ uviedla Jana Bittó Cigániková (SaS).

SaS pripomenula, že v okolitých krajinách sa táto platba zvyšuje, ako napríklad v Česku, kde sa priemerná platba od roku 2020 zvýšila o 44 percent, pričom u nás klesla takmer o jedno percento. Strana si myslí, že vláda by mohla takto finančne pokryť svoje sľuby občanom aj zdravotníkom a zabezpečiť tak sektor aj pre prípad rozpočtového provizória.

Ak poisťovne nebudú plniť kritériá kvality, a teda ak poistenec nepocíti kvalitnejšiu starostlivosť, zdravotné poisťovne majú byť penalizované nižším ziskom a navyše by podľa ich návrhu dostali aj menej zdrojov zo štátneho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #ambulancie #platy zdravotníkov