Zima udrie plnou silou, pod mínus desať bude aj na juhu Slovenska

Celodenný mráz aj v teplých oblastiach Slovenska, sneh a zima. Budúci týždeň sa zima predvedie vo svojej mrazivej podobe.

08.12.2022 08:00 , aktualizované: 20:58
debata (105)

VIDEO: Aké počasie môžeme na Slovensku očakávať v najbližších dňoch?

Video

Už len niekoľko dní zostane na Slovensku počasie s teplotami nad nulou. Od nedele prakticky na celom území Slovenska klesnú aj denné teploty pod bod mrazu a môžu tam zostať celý týždeň. Navyše sa očakáva silné sneženie, sneh by mal padať až do stredy. Vyplýva to z desaťdňového meteogramu na stránkach Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. S dažďom či snehom však treba rátať už od štvrtka, v piatok môžu byť zrážky výrazné.

Na severe a strede Slovenska v polohách približne nad 900 metrov môže v piatok ojedinele padnúť 20 až 30 centimetrov nového snehu. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého a druhého stupňa pred snežením, ktorá predbežne platí od 10.00 h do polnoci.

Pre niektoré okresy vydali aj výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou a vetrom na horách. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí v piatok od 11.00 do 21.00 h pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Ružomberok a Tvrdošín.

Meteorológovia očakávajú v polohách nad približne 1800 metrov nad morom výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica.

Pre viaceré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou, ktorá platí od piatka 11.00 h do soboty (10. 12.) 10.00 h.

„Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozornili meteorológovia. Predpokladaná výška nového snehu je podľa nich v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká.

tanker so skvapalneným plynom Čítajte viac Do Európy dorazila tuhá zima, ceny plynu okamžite vyskočili. Tankery s LNG dovážajú rekordné objemy

Pred zimou varuje aj susedné Česko. Podľa Českého hydrometeorolo­gického ústavu sa v nedeľu výrazne zmení počasie, na Morave môže napadnúť viac ako dvadsať centimetrov čerstvého snehu, očakávajú sa problémy s dopravou.

VIDEO: Vo Vrátnej takto začiatkom decembra umelo zasnežovali svahy. Čoskoro však zmena počasia zrejme nasype na zjazdovky veľa prírodného snehu.

Video

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie