Už šieste dievča obviňuje exposlanca OĽaNO Heráka zo zneužitia či znásilnenia

Bývalého poslanca za hnutie OĽaNO Jána Heráka znovu obvinili. Stíhajú ho pre pokus sexuálneho násilia na dievčatách. V minulosti už bol obvinený zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. Skutky, ktoré pripisuje vyšetrovateľka Herákovi sa mali stať počas niekoľkých rokov. Obvinenia sa týkajú viacerých žien.

08.12.2022 13:32
debata (3)

VIDEO: Ján Herák o svojom obvinení zo sexuálneho zneužívania

Video

Obvinení pribúda a on padá do čoraz väčších problémov. Bývalý poslanec vládneho hnutia OĽaNO Ján Herák je opäť obvinený v ďalších piatich prípadoch sexuálneho zneužívania vrátane obvinenia z obzvlášť závažného zločinu znásilnenia. Dohromady tak ide o šesť dievčat. Pre citlivosť témy však podrobnosti prípadov nie sú verejnosti známe. Svoju vinu Herák naďalej odmieta.

Informáciu o opätovnom obvinení exposlanca priniesla TV Markíza. Ide o opätovné vznesenie staršieho obvinenia ešte z jesene tohto roku. Pre procesné nedostatky však bolo prokuratúrou zrušené. Vyšetrovateľka odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre ale pôvodné obvinenie prepracovala a vzniesla ho opäť.

Herák podal sťažnosť voči obvineniu

„Vyšetrovateľka Policajného zboru obvinila podozrivú osobu za sexuálne trestné činy vo vzťahu k ďalším piatim poškodeným dievčatám,“ potvrdila ešte na jeseň nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. „Proti obvineniu si podal sťažnosť, o ktorej dosiaľ nebolo rozhodnuté,“ dodala. „Klient svoju vinu naďalej odmieta. Trestné stíhanie vníma ako politický proces alebo hon na čarodejnice,“ zdôraznil pre Pravdu Herákov obhajca Michal Miškovič. Priblížil, že naozaj ide o rovnaké prípady, len text uznesenia je mierne pozmenený.

„Vyšetrovateľka odstránila niektoré nedostatky, ktoré sme jej v sťažnosti vyčítali, a obvinenie vzniesla znovu. Aj proti novému obvineniu sme minulý piatok podali sťažnosť a očakávame, že obvinenie bude znovu zrušené. Niektoré procesné nedostatky trestného konania sa podľa mňa už ani odstrániť nedajú,“ vysvetlil Miškovič.

Keďže v čase spáchania údajných trestných činov boli všetky dievčatá maloleté, ďalšie informácie polícia neposkytla. Skutky, pre ktoré boli vznesené najnovšie obvinenia, sa mali stať počas prázdnin medzi rokmi 2013 a 2020, k znásilneniu malo dôjsť počas letných prázdninových mesiacov v roku 2019. O znásilnenie sa mal Herák podľa obvinenia pokúsiť už skôr, v lete roku 2013. V dvoch prípadoch malo dôjsť aj k ťažkej ujme na zdraví. Herákovi tak hrozí trest až 20-ročného odňatia slobody.

Exposlanec sa roky venoval organizovaniu prázdninových táborov pre deti z detských domovov, neúplných rodín či vylúčených komunít. Odchovanec detského domova Herák sa dostal do parlamentu v roku 2020 na kandidátke hnutia OĽaNO. Národnú radu sa rozhodol opustiť 9. júna 2021 po prevalení prvého prípadu sexuálneho zneužitia 14-ročného dievčaťa v obci Jelenec pri Nitre. Za to mu bolo na konci mája 2021 vznesené obvinenie zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby a ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Za tie mu hrozilo 10-ročné väzenie.

Objavil sa aj starší prípad

V deň medializácie jeho prvého obvinenia ale polícia zároveň oznámila, že obnovila aj trestné stíhanie za prečin sexuálneho zneužívania v staršom prípade z roku 2018. Ten sa mal týkať zneužitia 16-ročného dievčaťa počas zimného tábora v Radave pri Nových Zámkoch. Miestna polícia pôvodne trestné stíhanie v roku 2019 zastavila a prípad obnovili až po medializácii obvinenia z Jelenca.

Herák po medializácii prípadu odmietol, že by sa stali veci, z ktorých bol obvinený. „Nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť," vyhlásil na margo svojho obvinenia. „Chápem, že niekedy majú deti potrebu si vymýšľať či zaujať,“ vysvetľoval. Zdôraznil, že svoju nevinu, samozrejme, dokáže. O niekoľko dní neskôr, 21. júna 2021, sa napokon vzdal mandátu poslanca Národnej rady, v ktorej ho nahradil Sebastián Kozarec.

Polícia následne zverejnila aj výzvu pre potenciálne obete sexuálneho zneužívania v detských táboroch, aby sa prihlásili a vypovedali o svojom prípade. Pravdepodobne práve táto výzva bola natoľko úspešná, že v súčasnosti o zneužití či znásilnení Herákom vypovedá viacero mladých dievčat. Rozšírenie svojich obvinení Herák označil za šikanovanie a výpovede mladých dievčat za bludy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #sexuálne násilie #Ján Herák