Pokračovanie článku: Obvinený exšéf VšZP Forai je "známa firma". Viac ako reformy ho preslávila teta Anka

Forai napokon kvôli zmluvám so svojou 77-ročnou “tetou Ankou” prišiel o funkciu. Niektoré podpisoval priamo Forai.

Počas pôsobenia Foraia mala poisťovňa uzatvoriť zmluvné vzťahy so spoločnosťami Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV 40 a Welix.

Zmluvy podľa VšZP boli podpísané ešte pred tým, ako sa Marcel Forai stal generálnym riaditeľom zdravotnej poisťovne. Beblavý na to kontroval, že ide o dodatky také rozsiahle, že sa dajú považovať za nové zmluvy. Celkovo tržby všetkých siedmich firiem stúpli podľa Finstatu a zbierky listín len medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 percent z 1,611 milióna eur na 6,766 milióna eur v roku 2014.

„Nielen médiá, ale aj mnohí lekári dlhodobo upozorňujú a sťažujú sa, že pravidlá uzatvárania zmlúv zo strany VšZP sú neprehľadné, transparentnosť je len formálna a pochybnosti sú naozaj rozsiahle. Niektorí na tom dobre zarábajú, ale tí najdôležitejší, o ktorých by malo ísť na prvom mieste, teda pacienti, na to stále iba doplácajú," vyhlásil ku kauze vtedajší prezident Andrej Kiska.

Poslanec Národnej rady Richard Raši (Smer-SD) naopak zdôrazňoval, že klientelizmus nebol potvrdený. Obvinenia na adresu Foraia označil za klamstvo založené na kampani politických strán. Rovnako odmietal reči o plytvaní v zdravotníctve a pochybných zmluvách štátnej poisťovne. Dianie v štátnej poisťovni mal najskôr preveriť poslanecký prieskum, potom Najvyšší kontrolný úrad, Národná kriminálna agentúra a aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Až potom si budeme môcť povedať, či došlo k pochybeniu, alebo nie," konštatoval Raši s tým, že možno potom bude musieť prísť zo strany niektorých kritikov k ospravedlneniu.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj Najvyšší kontrolný úrad neskôr pochybenia a protizákonnosť konania potvrdili. Prípad však skončil Foraiovým odchodom z funkcie, nedošlo k inému trestu ani pokute či náhrade škody.

Masér Kostka

Ďalší, kto si v tom období na zdravotníctve zarobil, bol lekár Pavol Kostka. Jeho Klinika Kostka mala totiž zmluvu so štátnou poisťovňou. Kritizoval ju taktiež poslanec Beblavý (vtedy #Sieť). VšZP následne zmluvu zrušila, keď v zmluve našiel viacero pochybení Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Vincent Bujňák, asistent nezaradeného poslanca... Foto: Robert Hüttner, Pravda
klinika kostka, rehabilitacia, fyzioterapia, masaze, regeneracia Vincent Bujňák, asistent nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, podal začiatkom tohto roka podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v ktorom uviedol niekoľko porušení zákona pri jeho vyšetrení na Klinike Kostka.

Kostka mal v roku 2012 obrat asi 140-tisíc eur, v roku 2014 to už bolo vyše 1,4 milióna eur, poukázal podpredseda #Siete Miroslav Beblavý. Rovnako mal vzrásť jeho zisk, a to z osemtisíc na 794-tisíc eur. Neskôr sa mal zisk ešte zdvojnásobiť. „Pán Kostka zažil vzostup, oproti ktorému je teta Anka úplný amatér," poznamenal. Podľa jeho informácií využívajú služby Kostkových zariadení manželky ministrov, s viacerými členmi vlády mal byť zároveň videný na káve. Dokopy mala poisťovňa Kostkovi vyplácať ročne plat 250 sestier.

Kontrola ukázala, že VšZP klinike preplácala v rámci špeciálneho kódu výkonu zdravotnej starostlivosti aj akupunktúru či lávové kamene. Tie však nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Úrad tiež poisťovni vyčítal, že nezdôvodnila navýšenie ceny za tento špeciálny výkon. Rovnako aj to, že ho uhrádzala aj napriek tomu, že poskytnutá rehabilitačná starostlivosť nebola indikovaná oprávneným odborným lekárom.

Rekordné odmeny po odchode

Napriek kauzám dostal koncom roka 2015 vtedy už bývalý generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne za rok 2014 jednorazovú odmenu 22 596,69 eur. „Na riadnom valnom zhromaždení Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktoré sa uskutočnilo 23. apríla tohto roku, bola schválená výška mesačnej odmeny za výkon funkcie pánovi Foraiovi vo výške 3 944,25 eura a variabilná zložka odmeny za výkon funkcie v roku 2014 vo výške 22 596,69 eura jednorazovo,“ oznámil vtedajší minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Richter to uviedol v mene neprítomného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Forai #klinika Kostka #teta Anka