Odvolávanie pokračovalo. Naď: Som ochotný skončiť ako minister obrany, ak tu ostane slušná vláda

Poslanci dnes od 9. hodiny pokračovali v rokovaní o odvolaní vlády. Vo štvrtok sa k slovu dostali prevažne ministri. Rozprava bude pokračovať aj v pondelok, parlament v piatok rokoval do druhej. Všetci poslanci vystúpiť nestihli.

09.12.2022 08:47 , aktualizované: 13:33
parlament, odvolávanie Hegera, Foto: ,
Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok 8. decembra 2022.
debata (183)

Vláda padne, rozpočet prejde a voľby budú už v septembri. Prečo je to najreálnejší vývoj? Vypočujte si podcast denníka Pravda:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

VIDEO Rozhodnú vaše hlasy, odkázal premiér Heger SaS-károm

Video

14:00 Rokovanie vlády skončilo. Poslanci budú v rozprave pokračovať v pondelok od deviatej ráno.

13:47 V rozprave vystúpi aj minister školstva Ján Horecký. Poslanci o druhej prerušia hlasovanie a pokračovať budú v pondelok od deviatej, aj keď malo ísť o voľný rokovací deň. Kollár už včera avizoval, že ak sa rozprava k mimoriadnej schôdzi o odvolávaní vlády neskončí v piatok, v pondelok majú prísť poslanci do práce.

13:32 Demokratická platforma OĽANO a ďalší nezaradení poslanci ako Martin Klus a Juraj Šeliga vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu. Argumentujú, že dovtedy by bol čas na rokovanie, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera, o ktorej v pléne hovoril šéf liberálov Richard Sulík.

Platforma s ďalšími poslancami deklarovali podporu súčasnej vláde.

13:22 Naď povedal, že je ochotný skončiť ako minister obrany, len aby sa tu udržala slušná vláda. Obrátil sa najmä na poslancov Tomáša Valáška a Juraja Krúpu, ktorý budú hlasovať za odvolanie vlády, ale aj na Miroslava Kollára, ktorý sa ešte nerozhodol. „Prosím vás, aby sme to ťahali spoločne ďalej,“ povedal a poprosil poslancov, aby nehlasovali za pád vlády.

13:17 Minister obrany Jaroslav Naď sa vo svojom prejave rozcítil, ktorý sa nedávno vrátil z Ukrajiny. Uviedol príklad dieťaťa, ktoré ohluchlo a už nikdy nebude počuť svojich rodičov. „To sú problémy,“ Podľa neho sú problémy Slovenska iné ako Igor Matovič. „Teraz padne vláda a čo. Ja som počúval, aké sú alternatívy, tak sa bavme o tom predtým, ako padne,“ povedal Naď a vyzval poslancov, aby spolu hovorili a riešili situáciu.

Boris Kollár, Sme rodina, parlament, odvolávanie vlády Eduarda Hegera Čítajte viac Kollár: Borguľa je už rozhodnutý. OĽaNO a nezaradení žiadajú odklad hlasovania, SaS to odmieta

12:32 Faktickou poznámkou reagovala na Pellegriniho aj Slavěna Vorobelová. „Či už vláda padne, alebo nie, nič sa nezmení. Lebo OĽaNO hlasovanie o predčasných voľbách nepodporí,“ povedala. „Predčasné voľby sú podľa môjho názoru utópiou, ale ja ich určite podporím," dodala.

12:20 Podľa lídra Hlasu tu neexistuje žiadna nová 76-tka a on a jeho poslanci sa odmietajú pridať do nejakej poskladanej „pokútnej“ novej vlády. „Chcem povedať jasne, že Hlas požaduje predčasné voľby,“ povedal v rozprave Pellegrini. „Dohodnite sa na termíne predčasných volieb. To všetko má v rukách parlament,“ dodal. „Aj keby nebol schválený rozpočet tejto krajiny, nič sa nedeje, pár mesiacov počká,“ hovorí. „Vyzerá to tak, že vláda je najbližšie k svojmu pádu,“ uviedol Pellegrini.

11:30 „SaS patrí na politické smetisko slovenských dejín,“ zopakovala dvakrát Romana Tabák (Sme rodina) s tým, že SaS hrá so Slovenskom vabank. Dodala, že ak padne vláda, ľudia sa vo voľbách rozhodnú podľa výsledkov ich vlády a spokojnosti. „Nemáme sa čoho báť,“ povedala.

10:48 V rozprave má vystúpiť ešte 9 poslancov – Stanislav Mizík, Milan Mazurek, Peter Pellegrini (Hlas), Jana Bittó Cigániková, Anna Zemanová, Peter Cmorej, Karol Galek (všetci štyria za SaS), Marek Šefčík a Peter Kremský (OĽaNO).

10:45 „Milí kolegovia, demokrati, bývalí koaliční poslanci. Pozorne počúvajte, čo hovorí Fico, Suja, Mazurek, Blaha… a zamyslite sa, čo môže spôsobiť vaše spoločné hlasovanie s nimi,“ hovorí Šipoš.

10:42 Šipoš varuje pred výhrou Smeru tak, ako to bolo po páde Radičovej vlády. „Nezíska 44 percent, ale 55 percent,“ povedal. „Nedá mi to nepovedať, možno som tu poslednýkrát ako šéf klubu OĽaNO a koaličný poslanec. Schválili sme reformu zdravotníctva, reformu súdnej mapy a ďalšie veci, nie dokonalé, ale podarilo sa,“ uviedol.

10:36 „Áno, mal som vieru v pána Žilinku. Veril som, že paragraf 363 bude zmenený tak, ako o tom generálny prokurátor hovoril na vypočúvaní. Snažil som sa, aby zmena prešla,“ povedal.

10:31 V rozprave vystúpi šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. „Pozerám, že niektorým poslancom Smeru už padla a môžu ísť domov. Ja sa chcem prihovoriť v prejave demokratom v tomto pléne,“ povedal v úvode. „Pamätám si ako sme desať rokov bojovali spolu bok po boku, robili protesty pred Bonaparte, robili sme tlačovky a bojovali proti rozkrádačkám Smeru,“ uviedol.

10:09 „Pre nás je jasné a evidentné, že vláda musí padnúť,“ uviedol Fico. „My máme na stole pukance a colu a pozeráme sa na vás,“ povedal Fico s tým, že 27 poslancov Smeru zahlasuje za pád vlády. „Ste všetci ako prašť alebo uhoď,“ adresoval poslancom SaS s tým, že sú rovnakí ako ostatné koaličné strany. Dodal, že liberáli odpúšťali koalícii všetko len preto, aby sa nevrátil Smer do vlády.

9:51 „Mňa včera šokoval Peter Pellegrini, keď povedal, že návrh na odvolanie vlády podpísal bez toho, aby ho čítal. To nie je veľmi zodpovedné,“ povedal Fico a pokračuje v kritike Hlasu s tým, že poslanci Smeru by sa pod návrh nepodpísali, lebo sú tam nezmysly. Pokračuje v kritike Pellegriniho. „Sám Pellegrini má problém, vymyslený problém,“ uviedol.

Video
Kolíková počas odvolávanie vlády: Ja žasnem, že koalícia žasne

9:47 V rozprave vystupuje líder Smeru Robert Fico. V úvode začal podľa jeho slov odľahčene. „Musím skonštatovať, že hlavným dôvodom, prečo sme svedkami odvolávania vlády pána Hegera je to, že som nebol vzatý do väzby, čo je smutné,“ povedal. V rozprave ďalej kritizuje vládu a to, že by ho najradšej videli vo väzení. Viacero vecí mu, ako obyčajne, nesedí. Podľa neho koalícia nevie férovo súťažiť a aj v roku 2020 oklamali verejnosť, kritizuje aj to, že neeviduje žiadne prípravy 30. výročia samostatnosti Slovenskej republiky.

9:34 Kolíková žasne

„Ja žasnem, že koalícia žasne. Ja dnes žasnem, že vláda žasne aj celá koalícia, že môže byť odvolávaná. Menšinová vláda predsa tomu môže čeliť kedykoľvek, sme v parlamentnej demokracii. Ja žasnem, že ste si vybrali menšinovú vládu a obchodovanie s extrémistami a ostatnou opozíciou, k tomu nám vyčítate, že ako opozícia s ňou podávame návrh na vyslovenie nedôvery vláde,“ povedala Kolíková a pýta sa, ako majú byť konštruktívnou opozíciou, keď im vláda nedáva žiadny priestor na korekciu ich zlých nápadov.

„Žasnem, že sa sťažujete, že je obdobie kríz, a preto máme s vami držať krok. Toto všetko ste vedeli, keď ste sa rozhodli pre menšinovú vládu, vy ste vystavili Slovensku chaosu a menšinovej neistote v čase kríz,“ uviedla. „Žasnem, že nám vyčítate potrebu predvídateľnosti ďalších krokov po páde vlády a súčasne diskutujeme o predčasnej vláde pre september 2023,“ povedala exministerka spravodlivosti.

9:26 Šeliga pripomína, ako dopadlo hlasovanie po páde vlády Ivety Radičovej.

9:20 „Táto vláda je protikorupčná len do takej miery, do akej to povolí Boris Kollár, ale to je veľmi málo,“ skonštatovala.

9:12 Kritizovala však nedostatočné financovanie jej rezortu. „Potom nastala kríza a koalícia si vybrala menšinovú vládu,“ skonštatovala Kolíková s tým, že koalícia mohla zabrániť rozpadu a dovládnuť. Vláde vyčítala spoluprácu s fašistami, to, že vláda neprijala zákon uľahčujúci právne a majetkové spolužitie párov, ktoré nežijú v manželstve. „To len dokresľuje agóniu a neschopnosť, v ktorej sa vláda zmieta,“ uviedla.

Parlament pokračuje v odvolávaní vlády Eduarda... Foto: Adriána Belej Majerčínová
odvolávanie vlády, Robert Fico, Mária Kolíková, Juraj Šeliga, Peter Pčolinský Parlament pokračuje v odvolávaní vlády Eduarda Hegera.

9:10 V sále je len niekoľko poslancov SaS, ĽSNS a Republiky. Chýbajú poslanci Smeru, Hlasu aj OĽaNO. „Aj to je gesto, ktoré vláda na úvod ukazuje k slušnému a zodpovednému vládnutiu. Zdá sa mi, že to je kľúčový začiatok,“ povedala v úvode Kolíková. Kolíková na začiatku ocenila, že v koalícii veľa vecí dosiahli a potom pristúpila ku kritike. Kritike podrobila prorodinný balíček, no vo veľkej miere sa venovala reforme súdnictva. „V krátkom čase sa nám podarilo presadiť zmenu ústavy, aby sme naštartovali veľké zmeny v justícii,“ uviedla.

9:03 Peter Pčolinský otvoril schôdzu. V písomnej rozprave vystúpi Mária Kolíková. V sále je len pár poslancov. V rozprave má vystúpiť okrem Kolíkovej ešte 13 poslancov. Poslanci sa radia o ďalšom postupe.

9:00 Poslanci dnes rokujú od deviatej ráno. Do rozpravy je písomne prihlásených 14 poslancov, včera vystúpili prevažne ministri. Robert Fico a Peter Pellegrini sa k slovu nedostali, a preto usporiadali tlačovku. Hlas dá na odvolanie vlády všetkých jedenásť hlasov. Všetky hlasy dá aj Smer, ale Fico nechce pomáhať SaS k návratu do vlády, čo Sulík definitívne v prípade formovanie novej vlády vylúčil.

Video
Kollár kričal: Pre mňa to nie sú fašisti, pre mňa sú to Republika a ĽSNS

8:55 V rozprave včera vystúpil minister životného prostredia Ján Budaj. Zdôraznil, že za 25 rokov nevydržala ani jedna demokratická vláda. Vraví, že ho mrzí, že aj v OĽaNO nechali veci zájsť až do takéhoto stavu. Počas rozpravy sa prihovoril aj k Richardovi Sulíkovi. „Ak je Igor Matovič takou škodnou, neboj sa, Richard, politika sa s ním nejako vysporiada.“ SaS vyzval, aby sa nestali spojencami predošlých vlád.

8:46 SaS sa do žiadnej vlády v tomto volebnom období nevráti. Zdôraznil to líder strany Richard Sulík. Reagoval tak na vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica, podľa ktorého nechce Sulík predčasné voľby, chce sa len vrátiť naspäť do vlády. Vyjadrenia Fica dementuje.

„Vidíme viaceré možnosti, ktoré sú oveľa lepšie ako dnešná vláda a zároveň zabránia skoršiemu návratu Fica k moci. Jednou z nich je úradnícka vláda, prípadne rekonštruovaná vláda, ktorá získa novú väčšinu. My sa však do žiadnej vlády v tomto volebnom období nevrátime,“ skonštatoval Sulík.

Opätovne poznamenal, že vláda Eduarda Hegera (OĽANO) stratila akýkoľvek zmysel svojej existencie. Poukazuje zároveň na to, že 90 percent občanov je znechutených.

8:22 Ako termín prípadných predčasných volieb podľa Borisa Kollára pripadá jún alebo september.

Boris Kollár Čítajte viac Ak vláda padne, chcem čo najskôr predčasné voľby, hovorí Kollár

V diskusii k pádu vlády dominovali ministri

Poslanci Národnej rady ukončili rokovací deň. Od 14.00 h rokovali o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Návrh odôvodnil líder SaS Richard Sulík. Premiér Eduard Heger argumenty opozície odmietol. Do diskusie sa prihlásilo 14 poslancov písomne, traja za poslanecký klub.

zväčšiť Richard Sulík počas prejavu v parlamente, v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Eduard Heger / Richard Sulík / Veronika Remišová / Igor Matovič / Richard Sulík počas prejavu v parlamente, v pozadí zľava minister financií Igor Matovič, vicepremiérka Veronika Remišová a premiér Eduard Heger, 8. december 2022

Sulík v úvode diskusie uviedol, že ak by sa podarilo vláde vysloviť nedôveru, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie strana SaS v parlamente podporila. Deklaroval, že liberáli by jej súčasťou neboli. Predčasné voľby mu už vzhľadom na termíny nedávajú veľmi zmysel. Premiér pripomenul SaS sľub, že nikdy nepovalí túto vládu. Žiada liberálov, aby sa vrátili „z kratšej cesty späť“, pretože ich hlasy rozhodnú. Pripomenul rok 2011, keď vtedajšia opozícia čakala pád vlády a predčasné voľby. Ide podľa neho o zápas o demokraciu.

zväčšiť Na snímke sprava minister vnútra Roman Mikulec,... Foto: TASR, Martin Baumann
Eduard Heger, ROman Mikulec, odvolávanie vlády, sulík, sas Na snímke sprava minister vnútra Roman Mikulec, premiér Eduard Heger, minister životného prostredia Ján Budaj (všetci OĽaNO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a nezaradený poslanec NRSR Juraj Šeliga.

Šéf SaS Richard Sulík reagoval, že premiér nekoná, keď konať má. Pripomenul, že pád vlády Smer k moci nevráti, ale predčasné voľby môžu, preto ponúkajú aj iné scenáre. Branislav Gröhling (SaS) povedal, že štát sa pod Hegerovými rukami rozpadá. Jana Bittó Cigániková (SaS) pripomenula, že prosili Hegera, aby si urobil v OĽANO poriadky, aby vedeli fungovať.

Heger, Sulík, odvolávanie vlády Čítajte viac Farizeji, krysy a rozbíjači vlád. Odvolávanie Hegera v parlamente sprevádza smiech aj krik

O slovo požiadal aj predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. SaS označil za farizejov, pokrytcov a „naslovovzatých odborníkov“ na rozbíjanie vlád. Odmietol dôvody na pád vlády, najmä to, že kabinet nedokáže pomôcť nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. Okrem toho vystúpili v diskusii aj viacerí ministri. Poslanci za SaS a opozícia na nich reagovali faktickými poznámkami. Viacerí sú ešte prihlásení do diskusie, na rad sa zatiaľ nedostali.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Boris Kollár #Ján Budaj #Milan Krajniak #Eduard Heger #odvolávanie vlády Eduarda Hegera